« Flux noutăţi
JURIDICE.ro
JURIDICE
 1 comentariu

Interviu cu cel mai bun candidat la examenul pentru dobândirea calității de avocat definitiv, 2021. Alina-Iuliana Savastre: Niciun an nu seamănă cu altul în ceea ce privește dificultatea subiectelor
27.01.2022 | Alina MATEI

Drept Timisoara
Secţiuni: Interviuri, JURIDICE.ro, Life, Selected, UNBR+INPPA+Barouri | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Alina-Iuliana Savastre

Alina-Iuliana Savastre

Alina Matei: Mulțumesc, Alina, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Felicitări pentru cel mai bun punctaj obținut la examenul de definitivat în avocatură promoția 2021, alături de Teodor-Cristian Lupu!! Ce ne poți spune despre examen?

Alina-Iuliana Savastre: Mulțumesc pentru felicitări și pentru oportunitatea de a acorda acest interviu. Examenul de anul acesta a fost cu siguranță mai accesibil decât cel de anul trecut, deoarece, în primul rând, s-a renunțat la  varianta ”niciun răspuns corect” care sporise cu mult dificultatea examenului. De asemenea, subiectele au fost per total accesibile și s-a pus accent pe instituțiile importante în cadrul fiecărei materii de examen. Cred că fiecare dintre noi a trecut prin emoțiile și stresul de dinaintea acestui examen, mai ales având în vedere experiența colegilor din anul anterior, însă s-a dovedit încă o dată că niciun an nu seamănă cu altul în ceea ce privește dificultatea subiectelor. Cred că cel mai important este să dai tot ce ai mai bun și să fii foarte bine pregătit, oricât de dificil sau ușor se preconizează a fi examenul.

Alina Matei: Cum a fost perioada stagiaturii?

Alina-Iuliana Savastre: Stagiatura a reprezentat pentru mine perioada în care am încercat să înțeleg cât mai bine ce înseamnă cu adevărat profesia de avocat. Astfel am înțeles că este nevoie de ani întregi de practică, studiu (da, în continuare 😊), experiență cu clienții și proiecte cât mai diversificate pentru a putea fi pe deplin stăpân pe această profesie. Mi-am petrecut perioada stagiaturii într-o societate de avocatură de dimensiune medie, astfel că am lucrat în domenii destul de variate. Nu pot spune că trebuie să încerci toate domeniile pentru a-ți da seama ce îți place, însă ca stagiar consider că este benefic să fii deschis și să privești orice domeniu nou ca pe o nouă oportunitate în care s-ar putea să te regăsești și să descoperi că îți place. Sunt de părere că diversitatea este bună la început, însă pe termen lung cred că ”riști” să știi câte puțin din toate și nimic foarte bine. Specializarea într-o anumită arie de practică cred că îți va aduce cele mai multe beneficii.

Alina Matei: Practica e practică, cursurile la INPPA sunt cursurile la INPPA! 🙂 INPPA-ul s-a terminat, însă avocatura este o chestiune de rezistență și timp. Cum te-ai împărțit între birou și cursuri?

Alina-Iuliana Savastre: Eu nu am întâmpinat dificultăți din acest punct de vedere, iar activitatea de birou se poate îmbina cu programul la INPPA dacă ești organizat și, mai ales, dacă există flexibilitate și înțelegere din partea colegilor de birou. Și de partea cealaltă pot spune că a existat flexibilitate, formatorii INPPA fiind înțelegători de fiecare dată când cursurile s-au suprapus cu întâlnirile cu clienții sau anumite deadline-uri strânse, astfel că unele atelierele au putut fi recuperate. Să nu uităm și de desfășurarea cursurilor online, care a reprezentat un mare avantaj din punctul acesta de vedere. Pe de altă parte, interacțiunea online nu se poate compara cu prezența fizică, iar această metodă de desfășurare a atelierelor a pus anumite bariere în comunicarea cu formatorii sau cu ceilalți colegi. Personal, am resimțit o diferență foarte mare între primele ateliere online și cursurile din facultate, însă pe parcurs m-am adaptat. Pentru generațiile următoare cu siguranță nu vom mai vorbi de aceeași necesitate de adaptare, având în vedere că vor fi trăit deja experiența școlii online.

Alina Matei: Care au fost impresiile la întâlnirea cu judecătorul/sala de judecată ca avocat stagiar?

Alina-Iuliana Savastre: Personal nu am pășit în sala de judecată în calitate de avocat stagiar, deoarece am practicat doar avocatura de consultanță. Am asistat, firește, la câteva ședințe de judecată în practica din timpul facultății, deci pot spune că am făcut o alegere în cunoștință de cauză. Până în acest moment sunt mulțumită de alegerea făcută și nu consider că sala de judecată este ceva de îmi lipsește.

Alina Matei: Cu totul diferită e întâlnirea cu clientul. Cum vezi această relație, cum se construiește, cum se dă o veste mai puțin bună?

Alina-Iuliana Savastre: Consider că relația cu un client se construiește treptat, prin încrederea pe care ți-o acordă și prin siguranța pe care i-o oferi înapoi. Fiecare client este diferit, de aceea un avocat trebuie să fie și un bun interlocutor, să se poată adapta după personalitatea fiecăruia, menținând în același timp profesionalismul. Din nou, doar experiența îndelungată te poate ajuta să fii cât mai relaxat în interacțiunea cu clientul, să știi cum să explici o situație dificilă în termeni cât mai simpli sau cum să dai o veste mai puțin bună. De cele mai multe ori, vestea nefavorabilă trebuie să vină alături de o soluție sau cel puțin alături de o explicație. În relația cu clientul, soluțiile de business trebuie să fie luate de acesta, iar tu să vii doar cu soluțiile juridice și consider că cel mai bine este să îi expui clientului toate posibilitățile și variabilele în legătură cu un proiect pe care ți-l încredințează, astfel că o veste mai puțin bună nu va veni pe neașteptate.

Alina Matei: Să ști că poți mai mult, însă uneori făcutul de fotocopii, scanări și ierarhia în care te plasează poziția de avocat stagiar îți ocupă ceva timp, călește sau, dimpotrivă, frustrează?

Alina-Iuliana Savastre: Toate au un început, chiar și în avocatură. Consider că este benefic să faci și astfel de task-uri mai puțin juridice și mai mult administrative, pentru a înțelege tot procesul. Deși unele lucruri par banale, ar putea să te pună în dificultate la început, astfel că vei înțelege că toate au rolul lor. Stagiatura nu este doar perioada în care te formezi ca avocat, ci este și perioada în care realizezi că studenția a luat sfârșit și trebuie să devii responsabil, organizat și disciplinat. Toate aceste sarcini mai puțin relevante te ajută în cele expuse anterior. Experiența vine odată cu trecerea timpului, sarcinile sunt mai importante și responsabilitatea pe măsură. Ar trebui să ne bucurăm de fiecare etapă și să o tratăm ca atare, cu siguranță avem ceva de învățat din toate.

Alina Matei: Trecerea de la avocatul stagiar la avocatul definitiv ce înseamnă pentru tine?

Alina-Iuliana Savastre: Pot spune că pentru moment doar titulatura se schimbă ”peste noapte”, în rest lucrurile evoluează în ritm normal. Promovarea examenului și cursurile INPPA sunt acum o grijă în minus, deoarece acestea au reprezentat un stres și o responsabilitate constante, cel puțin în ultima parte a anului trecut. Trecerea la avocat definitiv vine cu mai multă responsabilitate, încredere din partea colegilor de birou și cu sarcini din ce în ce mai interesante sau complicate. Lăsăm în urmă task-urile rutiniere de care vorbeam mai sus și progresăm către un aport superior în activitatea profesională.

Alina Matei: Stagiatura a fost suficientă pentru a afla drumul în sensul de litigant sau consultant?

Alina-Iuliana Savastre: În mare parte, stagiatura mi-a confirmat că am făcut o alegere potrivită în ceea ce privește avocatura de consultanță. Cu toate acestea, sunt sigură că mă pot numi un caz fericit și majoritatea colegilor nu s-au regăsit încă în una sau în alta dintre cele două variante. Într-adevăr, doi ani trec repede și îți poți da seama că nu ai profesat suficient de mult pentru a-ți da seama ce îți place să faci. Pe de altă parte, poate acum ești mulțumit, însă peste câțiva ani îți vei dori o schimbare din punct de vedere profesional, așa că alegi drumul avocaturii de consultanță sau invers. Nimic nu trebuie să rămână bătut în cuie și cel mai important este să fim sinceri cu noi înșine din acest punct de vedere.

Alina Matei: Ce sfaturi ai pentru tinerii colegi care acum încep perioada stagiaturii?

Alina-Iuliana Savastre: Să fie cât mai implicați și curioși, să fie pro activi și să nu le fie teamă să admită când nu știu să rezolve o anumită situație. Este important ca avocat stagiar să fii cât mai deschis pentru provocări noi, care deși par stresante, te formează și te ajută să dobândești încredere în forțele proprii. Nu în ultimul rând, le recomand să încerce să găsească un echilibru între viața profesională și cea personală.

Alina Matei: Unde te vezi din punct de vedere profesional peste cinci ani?

Alina-Iuliana Savastre: Este destul de dificil să dau un răspuns ferm la această întrebare, însă îmi doresc să evoluez cât mai mult și să mă specializez în ceea ce fac. Mă văd lucrând în continuare alături de o echipă formată din oameni dedicați și entuziaști, care să se poată baza pe mine și alături de care să pot oferi cât mai multe din punct de vedere profesional. Pe de altă parte, nu pot să nu fiu de acord cu Teodor, colegul meu, și să nu spun că managementul timpului ar fi printre obiectivele principale pentru următorii cinci ani.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii J, dar și pentru cei care fac J.

Alina-Iuliana Savastre: Un an cât mai prosper tuturor, cu împliniri pe plan profesional și personal. Sper ca cele de mai sus să îi inspire pe colegii noștri stagiari și reușita colegului meu Teodor și a mea să îi motiveze pe stagiarii ce vor susține anul acesta examenul de definitivat. Unele obiective par greu de atins, însă dacă te dedici cu adevărat este posibil ca rezultatul final să îți depășească așteptările.

Alina Matei: Mulțumesc că ați stat de vorbă cu mine!

Alina-Iuliana Savastre: Mulțumesc și eu, mi-a făcut plăcere!

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.