Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Deschiderea discuțiilor de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). UPDATE: Evenimentul de lansare a studiului “Economic Survey of Romania” / 28 ianuarie 2022 
26.01.2022 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 28 ianuarie 2022, începând cu ora 10:30, la Palatul Victoria, are loc evenimentul de lansare a studiului “Economic Survey of Romania”, realizat de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), potrivit unui comunicat.

Studiul examinează performanța economică puternică a României din ultimii ani, impactul crizei COVID-19 și provocările structurale existente. Raportul conține capitole dedicate analizei în profunzime a mediului de afaceri și pieței muncii din România, cu propuneri de reformă în domenii care ar putea stimula productivitatea și dinamizarea creșterii economice.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă, secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, alături de președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, și de președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, Cristian Stănică, vor prezenta concluziile studiului, începând cu ora 10:30. Prezentarea va fi transmisă live pe pagina de Facebook a Guvernului României, pe canalul oficial de Youtube și pe sistemul unic de distribuție al Palatului Victoria.

Începând cu ora 11.10, în Holul de onoare al Palatului Victoria, va avea loc o conferință de presă în format fizic, care, de asemenea, va fi transmisă live pe aceleași canale oficiale.

Studiul “Economic Survey of Romania” va fi publicat la ora locală 11:00 (10:00 CET) la următorul link.

***

Marți, 25 ianuarie 2022, Guvernul României a salutat adoptarea deciziei Consiliului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) referitoare la deschiderea negocierilor de aderare cu România, potrivit unui comunicat.

Apartenența la OCDE va consolida profilul internațional al României și va asigura acces la expertiza unui organism internaţional apreciat pentru calitatea studiilor economice şi a evaluărilor politicilor publice. Va oferi, totodată, oportunitatea de a participa în mod direct, alături de ceilalţi membri, la stabilirea reglementărilor internaţionale în domeniul bunei guvernanţe economice.

Deschiderea discuțiilor de aderare reprezintă încununarea eforturilor consecvente ale diplomației române și ale întregului spectru instituțional din ultimele decenii, în scopul apropierii României de standardele și practicile OCDE, recunoscute la nivel global ca etalon al bunei guvernanțe în economiile dezvoltate.

Decizia Consiliului OCDE reprezintă o recunoaștere a faptului că România împărtășește valorile și principiile Organizației. În același timp, este o dovadă a implicării constante a României în consolidarea cooperării cu OCDE și a valorii adăugate pe care țara noastră o aduce Organizaţiei.

Etapa negocierilor va presupune o evaluare riguroasă a alinierii țării noastre la instrumentele și bunele practici ale Organizației, realizată de peste 20 de comitete tehnice ale OCDE, în baza unei foi de parcurs ce va fi elaborată în perioada următoare.

Această etapă complexă și intensă va implica adoptarea unor măsuri într-un spectru larg de domenii, în spiritul valorilor OCDE și în beneficiul bunăstării cetățenilor. Procesul de aderare va impulsiona continuarea reformelor interne și îmbunătățirea politicilor în toate domeniile de activitate economică şi socială, cu accent pe guvernanță publică, investiții și fiscalitate, dezvoltare sustenabilă, protecția mediului și acțiunea climatică, integritate publică și politici anticorupție, educație, tranziție digitală.

Guvernul României folosește acest prilej pentru a reconfirma că instituțiile sale sunt pregătite să coopereze activ cu structurile de lucru ale OCDE în vederea parcurgerii cât mai rapide a etapei negocierilor, în drumul către aderarea la OCDE.

Alături de România, decizia de deschidere a negocierilor adoptată s-a referit și la Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația și Peru.

Secţiuni: Comunicare profesională, Fiscalitate | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO