Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Excepție de neconstituţionalitate respinsă ref. executarea hotărârii arbitrale întocmai ca o hotărâre judecătorească
26.01.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Jurisprudență, Monitorul Oficial al României, Procedură civilă
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 74 din 25 ianuarie 2022 a fost publicată Decizia nr. 735/2021 referitoare la respingerea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 615 teza întâi din Codul de procedură civilă.

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată de Florentin Gabor şi Sebastian Gabor într-o cauză având ca obiect soluţionarea unei contestaţii la executare.

În opinia autorilor excepției, prevederile legale criticate contravin dispoziţiilor constituţionale cuprinse art. 126 – Instanţele judecătoreşti. Aceștia sunt nemulţumiţi de actuala redactare a dispoziţiilor art. 615 din Codul de procedură civilă, sub aspectul lipsei învestirii cu formulă executorie a hotărârii arbitrale.

Obiectul excepției de neconstituționalitate îl constituie  dispoziţiile art. 615 teza întâi din Codul de procedură civilă, cu următorul cuprins:

„Hotărârea arbitrală constituie titlu executoriu şi se execută silit întocmai ca o hotărâre judecătorească. (…).”

Examinând excepția de neconstituționalitate, Curtea reţine că arbitrajul reprezintă o excepţie de la regula conform căreia justiţia este monopol al statului, în sensul art. 126 alin. (1) din Constituţie, care prevede că aceasta se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege, implicând o activitate de natură jurisdicţională, la finalul căreia este pronunţată o hotărâre obligatorie pentru părţi şi care este supusă executării silite în aceleaşi condiţii ca hotărârea judecătorească. Astfel, este opţiunea legiuitorului să confere caracter de executorialitate unor acte de jurisdicţie privată, având deplina competenţă constituţională de a stabili, în funcţie de anumite exigenţe legate de buna administrare a justiţiei, caracter de titlu executoriu şi pentru alte înscrisuri decât hotărârea judecătorească. Prin urmare, nu poate fi reţinută încălcarea dispoziţiilor constituţionale invocate.

În ceea ce priveşte susţinerile referitoare la încălcarea dispoziţiilor constituţionale referitoare la interdicţia înfiinţării de instanţe extraordinare, Curtea reţine că instanţa arbitrală este reglementată în mod expres de legiuitor, în Codul de procedură civilă, drept un mijloc alternativ de soluţionare a disputelor, neîntrunind caracteristicile unei instanţe extraordinare.

Astfel, cu unanimitate de voturi, Curtea decide:
– Respinge, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate invocată.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti