Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţiProfesionişti

CEDO. Marea Cameră examinează cauza Ucraina și Olanda v. Rusia cu privire la evenimentele din estul Ucrainei din 2014
26.01.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 25 ianuarie 2022, Marea Cameră a CEDO va examina cauza Ucraina și Olanda v. Rusia, care se referă la evenimentele din estul Ucrainei din 2014, potrivit unui comunicat.

Acest caz cuprinde trei cereri interstatale, și anume:

Ucraina v. Rusia privind acuzațiile Ucrainei referitoare la încălcarea Convenției Europene a Drepturilor Omului de către Rusia ca urmare a conflictului din estul Ucrainei din 2014. Sunt plângeri în temeiul mai multor articole, inclusiv articolul 2 (dreptul la viață), articolul 3 (interzicerea torturii și a tratamentelor inumane sau degradante), articolul 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolul 10 (libertatea de exprimare) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Cererea datează din 2014 (cererea inițială, inclusiv plângeri cu privire la evenimentele din Crimeea din 2014, a fost depusă la 13.03.2014). La 7 mai 2018, Camera care se ocupă de cerere a decis să renunțe la competența în favoarea Marii Camere.

Ucraina v. Rusia (II). Aceasta se referă la presupusa răpire a trei grupuri de copii în estul Ucrainei în perioada iunie-august 2014 și transferul temporar al acestora în Rusia. Guvernul Ucrainei se plânge că răpirile și trecerea ilegală a frontierei au încălcat articolele 3 (interzicerea torturii și tratamentelor inumane sau degradante), 5 (dreptul la libertate și securitate), 8 (dreptul la respectarea vieții private) și 2 din Protocolul nr. 4 (libertatea de circulație) la Convenție.

Olanda v. Rusia. Se referă la doborârea, la 17 iulie 2014, a zborului Malaysia Airlines MH17 deasupra estului Ucrainei, ucigând 298 de persoane, inclusiv 196 de cetățeni olandezi. Guvernul Țărilor de Jos susține că Guvernul Rusiei a fost responsabil pentru decese și nu le-a investigat, încălcând articolele 2 (dreptul la viață), 3 (interzicerea torturii și a tratamentelor inumane sau degradante) și 13 (dreptul la o cale de atac efectivă) din Convenție.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti