Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Tribunalul Timiș. Contribuție la “amploarea fenomenului migraționist” sancționată cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere


27.01.2022 | Cristina BLACIOTI
Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență Tribunale, Note de studiu, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cristina Blacioti

Cristina Blacioti

Instanța a condamnat inculpatul la o pedeapsă de 3 ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de trafic de migranți săvârșit în scopul de a obține un folos patrimonial, prevăzută de art. 263 alin. 1 și 2 lit. a). În fapt, inculpatul a transportat un grup de 4 migranți de origine afro-asiatică, care anterior trecuseră ilegal frontiera din Serbia în România cu scopul de a tranzita teritoriul statului român și a ajunge în țări din Europa de Vest contra unui avantaj bănesc. Pe tot parcursul urmăririi penale inculpatul a negat în mod constant săvârșirea faptelor, apoi a refuzat să facă declarații pentru ca, în fața instanței, să recunoască. Privind asupra aceluiași punct, făptuitorul a dat dovadă de perseverență infracțională, o lipsă totală de respect la adresa legii, împotriva sa declanșându-se anterior o urmărire penală tot pentru trafic de migranți. La individualizarea pedepsei, instanța a apreciat că faptele inculpatului prezintă un pericol social ridicat, ținând cont de amploarea fenomenului migraționist, de consecințele pe care transportul de migranți le generează în întregul continent. Cu toate acestea, instanța a dispus, în baza art. 91 Cod penal, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru un termen de supraveghere de 3 ani, confiscarea sumei de bani obținute în urma efectuării transportului ilegal și confiscarea prin echivalent bănesc din valoarea autoturismului folosit la săvârșirea infracțiunii. (Sentința penală nr. 610/PI din 14 octombrie 2021, pronunțată de Secția penală a Tribunalului Timiș)

Cristina Blacioti
Studentă, Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti