Secţiuni » Jurisprudenţă » Curţi de apel
Jurisprudenţă Curţi de apel

Curtea de Apel Târgu Mureș. Achitare pe motiv că probele referitoare la vinovăție nu sunt certe, sigure și complete


28.01.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel Târgu Mureș a hotărât că nu se poate dispune condamnarea unei persoane câtă vreme probele de vinovăție sunt nesigure și contradictorii. În speță, Curtea a constatat că ”persoana nr. 1, astfel cum a fost denumită de organele de poliție cu ocazia vizualizării imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din incinta magazinului, nu prezintă elemente de fizionomie/constituție corporală cu mult distincte față de persoana denumită nr. 2, dar care a fost totuși atribuită identității inculpatului A A, probele administrate în cauză nepermițând identificarea în mod concret a celeilalte persoane.

Niciunul dintre martorii audiați de către instanța de apel nu au putut să confirme sau să infirme faptul că inculpatul este autorul furtului, ci doar au arătat chestiuni colaterale în legătură cu telefoanele furate.

În aceste condiții, instanța de control judiciar a dispus efectuarea unei expertize de către Laboratorul Interjudețean de Expertize Criminalistice B, în sensul îmbunătățirii calității imaginii, în interesul identificării celor două persoane care apar pe înregistrările video existente la dosarul cauzei.

Din raportul de expertiză criminalistică efectuat în cauză (f. 91-97 dosar apel) nu se poate trage concluzia că inculpatul este persoana care în data de 14.12.2017, în jurul orei 02:08, a pătruns în interiorul magazinului Orange Store din Târgu M nr. 184.

În cazul în care probele referitoare la vinovăție nu sunt certe, sigure și complete, ci există îndoială cu privire la vinovăția inculpatului, se aplică regula „in dubio pro reo”, potrivit căreia orice îndoială operează în favoarea inculpatului.

Așadar, probele administrate în faza de urmărire penală și în faza judecății, atât la fond cât și în apel, creează dubii cu privire la vinovăția inculpatului A A, deoarece declarațiile martorilor nu sunt concludente, iar din raportul de expertiză criminalistică efectuat în cauză nu se poate trage concluzia că inculpatul este persoana care în data de 14.12.2017, în jurul orei 02:08, a pătruns în interiorul magazinului Orange Store din Târgu M nr. 184.

De asemenea, nu pot fi reținute nici declarațiile inculpatului din cursul urmăririi penale, prin care acesta recunoaște comiterea faptei, deoarece inculpatul a arătat atât în fața instanței de fond cât și în fața instanței de apel că a fost bătut de către organele de polițe și amenințat de acestea pentru a recunoaște comiterea faptei, iar aceste declarații nu se coroborează cu nicio altă probă din dosarul cauzei.”

Inculpatul a declarat în cursul urmăririi penale că a purtat pe față o mască tip vrăjitoare. (Decizia nr. 487/A din 8 decembrie 2020, pronunțată de Secția peanlă și pentru cauze cu minori și de familie a Curții de Apel Târgu Mureș, disponibilă pe rolii.ro)

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti