Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Cum vorbim cu studenții la curs sau la seminar
31.01.2022 | Nicolae-Horia ȚIȚ

Secţiuni: Opinii, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust
Nicolae-Horia Țiț

Nicolae-Horia Țiț

A vorbi eficient nu este doar un exercițiu de exprimare ci, în primul rând, un exercițiu de gândire. Nu poți transmite și, cu atât mai puțin, convinge, decât dacă discursul respectiv este structurat în argumente, iar acestea, la rândul lor, sunt demonstrate de sub-argumente și dovezi. Capacitatea unui profesor de a transmite studenților săi un mod de a interpreta materia pe care o predă stă, în primul rând, în articularea logică a ideilor.

Înțelegerea structurii discursului poate fi facilitată prin folosirea unei prezentări vizuale care să puncteze principalele pe care vorbitorul dorește să le transmită. Este important ca această prezentare să nu facă altceva decât să fixeze ideile principale, nu să contrabalanseze consistența argumentelor expuse oral. Prezentarea trebuie, prin urmare, să fie una minimală, pentru a nu distrage atenția audienței de la vorbitor la informațiile prezentate pe slide-uri.

Sunt importante și câteva elemente de stil. Profesorul nu trebuie să dea senzația că citește ori că recită, ci să fie un veșnic improvizator și să se adapteze în permanență „semnalelor” pe care le primește, formal sau informal, de la studenții săi. Fiecare curs și fiecare seminar este unic, chiar dacă tematica este aceeași, la fel cum fiecare montare a unei piese de teatru sau fiecare concert sunt unice, în felul lor, la nivel interpretativ.

Capacitatea de a convinge este mult mai mare dacă cel care vorbește este „prezent” în fața audienței, iar această prezență nu se rezumă la cea fizică, ci presupune ca vorbitorul să reacționeze în timp real la nevoile audienței.

Nu în ultimul rând, substanța discursului are rolul său în succesul prezentării; informațiile pe care profesorul le prezintă studenților trebuie să fie în permanență actualizate, însă nu doar atât. Orice informație care e „la un click” distanță de student i se va părea acestuia evidentă. Secretul stă în combinarea informațiilor și reașezarea lor, astfel încât să surprindă și, în acest fel, să atragă. Să îl facă pe student curios, dar, în același timp, să îi transmită ideile necesare pentru înțelegerea subiectului prezentat.

Lect. univ. dr. Nicolae-Horia Țiț

* Extras din materialul cu titlul „Cum, cât și, mai ales, de ce vorbim”, publicat în volumul De-a dreptul vorbind (coord. Andra-Roxana Trandafir, Lucian Bojin), Ed. Universității de Vest din Timișoara, 2021. Volumul a apărut în colecția „De-a dreptul” (coord. Raluca Bercea) și cuprinde o serie de texte despre discursul în lumea juridică, redactate de magistrați, avocați, profesori și studenți ai Facultăților de Drept.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti