« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Activitate parchete / 24-28 ianuarie 2022
28.01.2022 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust
DPO Lives
Secţiuni: Anunțuri, Comunicate parchete, Drept penal, Procedură penală | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Serviciul Teritorial Iași. Infracțiuni asimilate corupției comise în cursul anului 2018. Percheziții domiciliare.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate corupției comise în cursul anului 2018.

În cursul zilei de 26 ianuarie 2022, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții în cinci locații, dintre care două sunt birouri ale unor instituții publice din municipiul Iași.

În cauză procurorii beneficiază de sprijin din partea Inspectoratului Județean de Jandarmi Iași.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Serviciul teritorial Constanța. Luare de mită. Trimitere în judecată.

În cauza mediatizată prin comunicatul 1046/VIII/3 din 22 decembrie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului D.B.D., la data faptei director general adjunct al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.), în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
La data de 10 decembrie 2021, inculpatul D.B.D., în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) suma de 2.000 euro pentru a o angaja pe fiica acesteia în cadrul A.P.I.A. – Structura Centrală și, ulterior, să o transfere la o agenție județeană, situație ce o avantaja din punctul de vedere a domiciliului. Cu aceeași ocazie, inculpatul ar mai fi precizat că dorea ca banii să-i remiși în două tranșe, respectiv înainte și după angajare.
În contextul menționat mai sus, la data de 21 decembrie 2021, inculpatul D.B.D. ar fi primit o primă tranșă, în valoare de 5.000 lei (echivalentul a 1.000 euro), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

:: Sursa: www.pna.ro

3. DNA – Secția de combatere a corupției. Trafic de influență. Cumpărare de influență. Trimitere în judecată.

În cauza mediatizată prin comunicatele 914/VIII/3 din 27 octombrie 2021 și 918/VIII/3 din 28 octombrie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:

D.V., consilier evaluare – examinare în cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – Serviciul Corp Control, pentru două infracțiuni de trafic de influență;

Om de afaceri, pentru infracțiunea de cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În perioada septembrie – octombrie 2020, în calitatea menționată, inculpatul D.V. ar fi pretins, iar în luna noiembrie 2020 ar fi primit de la omul de afaceri coinculpat în cauză, un autoturism de lux nou, pentru a fi folosit de o rudă a sa. Autoturismul a fost cumpărat în leasing cu sumă de 58.518,25 euro, fiind ulterior înmatriculat pe o firmă controlată de omul de afaceri.
Folosul ar fi fost primit de inculpatul D.V. pentru ca, prin poziția deținută în minister, să își exercite influența pe care lăsa să se înțeleagă că o are asupra unor primari care aveau în derulare proiecte finanțate prin programe PNDL, astfel încât lucrările să fie realizate de firmele conduse în fapt de omul de afaceri.
În plus, inculpatul D.V. și-ar fi exercitat influența asupra unuia dintre primari pentru ca omul de afaceri să achite avansul și ratele de leasing pentru autoturismul primit.
Într-un context diferit, în luna iunie 2021, inculpatul D.V., în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și ulterior ar fi primit suma de 50.000 lei, prin intermediar, de la același om de afaceri, susținând că are influență asupra unor funcționari publici din cadrul Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) și ar fi promis că îi va determina pe aceștia să admită o contestație formulată de firma la care omul de afaceri era director executiv, ca urmare a excluderii de la o licitație la care firma participase, contestație care a fost admisă.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unor bunuri aparținând inculpatului D.V..

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureş. Trafic de persoane. Reținere.

La data de 26.01.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat în vârstă de 44 de ani pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane în formă continuată, faptă prevăzută de art. 210 alin. (1) lit. a) și b) C. p. raportat la art. 182 lit. a) și b) C. p., cu aplicarea art. 35 alin. (1) C. p. (3 acte materiale).

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2014 o persoană din jud. Mureș a adăpostit în condiții improprii trei tineri proveniți de casele de copii, în scopul de a-i exploata prin muncă. Cei trei tineri au fost folosiți la diferite munci în gospodărie ori în agricultură în țară și, pentru o scurtă perioadă, în străinătate, fără a fi plătiți pentru munca prestată, inculpatul exercitând un control permanent și total asupra acestora, inclusiv prin interdicția de a comunica cu alte persoane ori de a părăsi gospodăria.
La data de 26 ianuarie 2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Târgu Mureș, au pus în aplicare 2 mandate de percheziție domiciliară în urma cărora au fost descoperite și au fost ridicate mai multe mijloace materiale de probă precum: înscrisuri, acte de identitate ale victimelor (săbii, cuțite).
În urma acestor activități, 3 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale au fost conduse la audieri.
La data de 27.01.2022 judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Mureș a admis propunerea parchetului și a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul BCCO Tg. Mureș și de cel al Grupării Mobile de Jandarmi ” Regele Ferdinand”.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Serviciul Teritorial Pitești. Efectuare fără drept de operaţiuni comerciale cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. Reținere.

La data de 27.01.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a doi inculpați pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare fără drept de operaţiuni comerciale cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive în formă continuată, prevăzută de art. 16 alin. (1) din Legea nr. 194/2011 cu aplic. art. 35 alin. (1) C.p.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna septembrie 2021 și până în prezent, inculpații au comercializat pe raza județului Argeș substanțe cu efect psihoactiv.
La data de 27 ianuarie 2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Pitești, au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară în urma cărora au fost descoperite și au fost ridicate aproximativ 270 de grame de substanță pulverulentă, albă, ustensile de preparare și porționare a drogurilor, trei cântare electronice de precizie, materiale pirotehnice interzise la deținere, telefoane mobile, cartele telefonice, mai multe înscrisuri cu valoare probatorie, aproximativ 2.300 de euro și 2.900 de lei.
În urma acestor activități, 3 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale au fost conduse la audieri.
La data de 28.01.2022 a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Argeș cu propunere de arestare preventivă a unui inculpat și de arest la domiciliu a celui de-al doilea inculpat.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor din cadrul B.C.C.O. Pitești.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.