Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Calculul taxei de timbru în caz de contestare
03.02.2022 | Alina MATEI

Secţiuni: Jurisprudență curentă ÎCCJ, Note de studiu, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că – având în vedere că art. 38 OUG nr. 80/2013 prevede posibilitatea ca instanţa judecătorească, învestită cu soluţionarea unei căi de atac ordinare sau extraordinare, să poată constata că în fazele procesuale anterioare taxa judiciară de timbru nu a fost plătită în cuantumul legal – nu înseamnă că are şi o obligaţie de a constata acest lucru, în mod automat, fără o examinare concretă a situaţiei. În speță, instanța supremă a plecat de la dispoziţiilor art. 31 alin. 2 OUG. nr. 80/2013, valoarea la care se calculează taxele judiciare de timbru în funcţie de valoarea obiectului cererii este cea prevăzută în cerere, iar dacă valoarea este contestată sau apreciată de instanţă ca vădit derizorie, evaluarea se face în condiţiile art. 98 C. proc. civ., adică, după cum arată alin. 3 al acestui din urmă articol, valoarea se stabileşte după înscrisurile prezentate şi explicaţiile date de părţi. Așadar, Înalta Curte a constatat că, în mod legal, instanţa de apel a arătat că, potrivit dispoziţiilor art. 98 alin. 3 C. proc. civ., în caz de contestaţie, valoarea obiectului cererii introductive se stabileşte după înscrisurile şi explicaţiile date de părţi, or, instanţa de apel a avut în vedere tocmai înscrisurile aflate la dosarul cauzei, un raport de expertiză extrajudiciară neputând fi considerat „explicaţie dată de părţi”. (Decizia nr. 2330 din 4 noiembrie 2021, pronunțată de Secția a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti