« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Sistemul judiciar
Alegeri CSM

Contract de finanțare de 2.000.000 de euro pentru proiectul „Protecția victimelor infracțiunilor”
07.02.2022 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust
DPO Lives
Secţiuni: Anunțuri, Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,

Luni, 7 februarie 2022, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a informat că a semnat, la data de 28 ianuarie 2022, contractul de finanțare pentru proiectul „Protecția victimelor infracțiunilor”, care își propune să contribuie la consolidarea statului de drept prin asigurarea unui sistem de justiție penală eficient, accesibil și calitativ pentru copiii care sunt victime ale infracțiunilor și pentru victimele infracțiunilor motivate de ură, cu un accent special pe populația romă, potrivit unui comunicat.

În calitate de promotor de proiect și lider de parteneriat, PÎCCJ va implementa activitățile proiectului alături de mai mulți parteneri, respectiv: Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA), Ministerul Justiției prin Direcția de Prevenire a Criminalității, cinci Direcții Generale de Asistență Socială și Protecţia Copilului (DGASPC) din București, sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6.

***

Vineri, 28 ianuarie 2022, Ministerul Justiției, prin secretarul de stat Mihai Pașca, a încheiat cu Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție contractul de finanțare pentru proiectul „Protecția victimelor infracțiunilor”, potrivit unui comunicat.

Bugetul proiectului este de 2.000.000 de euro, din care 85% reprezintă finanțarea nerambursabilă norvegiană, iar 15% cofinanțarea națională, durata de implementare fiind de 27 de luni.

Obiectivul proiectului constă în consolidarea statului de drept, prin asigurarea unei justiții penale eficiente, accesibile și calitative pentru minori ca victime ale infracțiunii și pentru victimele infracțiunilor bazate pe ură, cu un accent deosebit pe populația de etnie romă.

În cadrul proiectului, vor fi amenajate 35 de spații destinate audierii victimelor minore – 30 la nivelul unor parchete, iar celelalte la nivelul celor cinci Direcții Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului din București. Aceste spații – vitale pentru respectarea drepturilor copiilor, dar și pentru obținerea unor mărturii complete și utile, cu reducerea pe cat posibil a traumatizării și revictimizării acestora, sunt o necesitate în România. În aceste spații, copilul va fi protejat și va avea suportul psihologic necesar, cu luarea în considerare a specificului vârstei sale, a particularităţilor sale de dezvoltare şi a capacităţilor lui, într-un mediu care inspiră siguranţă şi încredere. Se va urmări dotarea cu tehnică audio-video a acestor spații pentru înregistrarea audierilor, pentru a se va evita pe cât posibil interogarea repetată în diferite faze procesuale.

Principalele activități ce se vor derula în cadrul proiectului vizează:
– realizarea de analize tematice ale situației existente și formularea de recomandări pentru sporirea eficienței și eficacității procedurilor legale aplicate de procurori în instrumentarea cazurilor, avându-se în vedere inclusiv provocările pe care populația de etnie romă le întâmpină;
– elaborarea unor ghiduri (identificarea, investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor bazate pe ură/ audierea victimelor minore și investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor împotriva acestora);
– formarea profesională a procurorilor etc.

Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.