Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Condamnați la moarte civilă
01.02.2022 | Antonie POPESCU

Secţiuni: Articole, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Antonie Popescu

Antonie Popescu

In the name of the Human Rights,
în memoria lui Vasile Paraschiv
trebuie intervenit în astfel de cazuri.

Persecuțiile psihiatrice din Republica Socialistă România pare că au ajuns într-o etapă superioară, dacă este real 100% ceea ce este descris într-un articol publicat pe 26 ianuarie 2022 de cotidianul „Adevărul”, Ediția de Brașov – care poate fi citit aici.

Acea parte din Psihiatrie care a servit regimul comunist ar fi trebuit adusă în fața Justiției pentru crime împotriva umanității…
Cum nu s-a întâmplat așa, tot mai des auzim de decizii nechibzuite de internare nevoluntară și de rapoarte de expertiză psihiatrică făcute pe genunchi sau confirmate uneori cu ușurință impardonabilă de o Comisie superioară relicvă a sistemului sovietic, o sabie care de multe ori lipsește de efecte expertizele medicale independente și imparțiale.

Unde au fost atunci românii, când a fost tăiat Viteazu’?!

Unde sunt instituțiile Statului începând cu Ministerul Public, Avocatul Poporului și serviciile care ar trebui să apere drepturile omului, să-i apere pe oameni de o asemenea teroare, să viziteze încartiruirile…?!?
Unde ne sunt deputații și senatorii care pot face interpelări, nu doar să scrie pe Facebook precum ziariștii sau liceenii…

Unde ne sunt eurodeputații care ar trebui să nu aibă liniște când asemenea fapte abominabile se întâmplă în spațiul Uniunii Europene din care provin?!?

În numele drepturilor omului și în memoria lui Vasile Paraschiv, reacționați, oameni buni, pentru dreptate și adevăr, până la capăt!

Că drepturile omului nu sunt nici un lux teoretic și nici un moft…

Recent am întâlnit un caz cu un medic basarabean care îmi apare capturat într-un modus operandi similar celui descris de jurnaliștii de la „Adevărul”.

În precedent am mai întâlnit câteva cazuri de abuzivă internare nevoluntară a unui ofițer de informații precum și a altor două persoane care au supărat niște polițiști pentru că voiau returnarea a două produse într-un magazin. Într-unul din cazuri Justiția și-a făcut datoria, pe când în celelalte două nu prea, plagiind referatele unei comisii care nu mai e dominată de psihiatri, așa cum spunea varianta euroconformă din 2004 a Legii protecției persoanelor cu probleme de sănătate mintală, nr. 487/2002.

Despre alte cazuri am citit în presă, inclusiv faptul că deseori controlul judiciar al măsurii internării nevoluntare nu este efectiv, ci superficial, ineficient.

De pildă, Centrul de Resurse Juridice a dus un dosar al morților suspecte din Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare-Dolj până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și s-a soldat cu hotărâre de condamnare a Statului Român și cu obligația la reformă structurală.

Reforma o fi fost doar pe hârtie, însă garanțiile pentru aceste persoane aflate în dificultate lipsesc în continuare!

În cazul Tanacu am demonstrat un malpraxis medical și, în genere, o megaculpă a Statului prin sistemul de protecție a persoanelor cu probleme de sănătate mintală uitate prin încartiruiri de tot felul!

Sa fie asupra acestui sistem psihiatric și judiciar blestemul lui Vasile Paraschiv, căruia nu i-au trebuit nici onoruri, nici decorații ci doar să se facă dreptate?!

Psihiatrii corecți ar trebui să se delimiteze de deciziile nechibzuite, de erorile de diagnostic și de oricare malpraxis și să nu mai fie servii nimănui, niciunei instituții, oricâtă forță ar avea instituția respectivă…

Deci, cum rămâne cu nesiguranța națională când sunt abia ACUM dezvăluite acțiunile teroriste la care a fost supusă Carmen?!

Carmen din ancheta jurnaliștilor de la „Adevărul” a avut norocul implicării Asociației Catharsis
Pentru Mama lui Carmen a fost însă prea târziu… Dumnezeu să o odihnească în pace!

Avocat Antonie Popescu

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti