Cum vorbim sau cui vorbim?
02.02.2022 | Codruța Violeta ALB

„A fi un bun judecător”, inclusiv în sala de judecată […î]nseamnă, de fapt, că un magistrat ştie să asculte şi ştie să comunice pe înţelesul tuturor, fie ei profesionişti ori persoane din afara domeniului juridic. Cred că am înţeles destul de rapid rolul pe care trebuie să-l aibă un judecător şi am realizat că dincolo de solemnitate, limbaj juridic formal, precis şi rece, pentru majoritatea oamenilor care nu au cunoştinţe juridice, justiţia şi în special, justiţia penală presupune, în primul rând, comunicarea pe înţelesul tuturor. Nu ai cum să audiezi un martor, să încerci să afli de la el tot ce ştie pentru a putea stabili adevărul judiciar, dacă ai o atitudine rigidă şi un limbaj tehnic juridic care plasează toată discuţia în afara oricăror emoţii trăite de un martor ocular la o infracţiune de violenţă, de pildă.
Mărturisesc că primele şedinţe de judecată, ca judecător stagiar la Judecătoria Baia Mare, au fost adevărate lecţii de comunicare. În primul rând, eu proveneam dintr-o regiune geografică a României unde regionalismele nu sunt aşa de folosite în limbajul comun şi ajunsesem în Maramureş, zonă în care arhaismele erau un semn de patriotism local, fiind folosite extrem de des. Pe lângă faptul că eu nu înţelegeam de multe ori mare lucru din ce relatau părţile, am realizat că, folosind un limbaj extrem de specializat sau prea pretenţios, ceea ce doream eu să transmit ar putea să fie înţeles cu dificultate.
Prima lecţie de comunicare din cadrul stagiului pentru „a deveni un bun judecător” am avut-o într-un proces având ca obiect infracţiunea de tulburare de posesie, când un iscusit avocat mi-a „servit o lecţie de audiere a martorului”. Practic, măiestria avocatului a constat în uşurinţa cu care, printr-un limbaj pe înţelesul omului simplu, cu regionalisme strecurate cu tâlc în întrebările adresate, a reuşit să evidenţieze aspecte pe care nici eu, nici procurorul de şedinţă şi nici avocatul inculpatului nu am reuşit să le scoatem la iveală.
Jud. dr. Codruţa Violeta Alb, Tribunalul Maramureş
* Extras din materialul cu titlul „Cum vorbim sau cui vorbim”, publicat în volumul De-a dreptul vorbind (coord. Andra-Roxana Trandafir, Lucian Bojin), Ed. Universității de Vest din Timișoara, 2021. Volumul a apărut în colecția „De-a dreptul” (coord. Raluca Bercea) și cuprinde o serie de texte despre discursul în lumea juridică, redactate de magistrați, avocați, profesori și studenți ai Facultăților de Drept.