Secţiuni » Arii de practică » Litigation
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe

Departamentul de Litigii din cadrul FIRON BARNIR. Despre muncă, dosare și clienți
02.02.2022 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust

Departamentul de litigii din cadrul oricărei societăți civile profesionale este cel mai important. Soluțiile pozitive sunt muncite, așteptate, vin în timp și presupun studiu și muncă de echipă. Soluțiile negative se iau în calcul și se încearcă din răsputeri găsirea unor soluții care pot schimba optica judecătorilor, jurisprudența națională și, de ce nu, europeană.

Avocații de litigii sunt (supra)oameni care fac față oricărei situații, oricăror persoane și care își dedică întreaga lor activitate reușitei în folosul clienților. Chiar dacă aceasta presupune să pleci la ora 20.00 de la instanță.

JURIDICE.ro și-a propus să realizeze o mică incursiune în culisele Departamentului de Litigii din cadrul FIRON BARNIR. Iată ce a aflat:

Obiectivele Departamentului de Litigii din cadrul FIRON BARNIR pentru anul 2021 au fost creșterea organică a activității, prin extinderea sferei serviciilor de asistență și consultanță juridică oferite inclusiv în etapa pre-contencioasă, precum și a portofoliului cauzelor gestionate, bazată pe consolidarea și omogenizarea echipei de avocați din cadrul departamentului care lucrează împreună în formula actuală de mai bine de 5 ani.

În ceea ce privește mandatele gestionate de avocații Departamentului de Litigii al FIRON BARNIR, portofoliul numără peste 200 de spețe având ca obiect, printre altele, litigii privind validitatea actelor administrative individuale și normative în domeniul urbanismului, raporturi de muncă sau raporturi de serviciu ale funcționarilor publici, pretenții în răspundere contractuală între profesioniști, raporturi personale sau patrimoniale între neprofesioniști sau drepturi de proprietate intelectuală.

Cătălin Cotorogea

Cătălin Cotorogea

Strategia și argumentația în cauză sunt inițial propuse de avocatul care instrumentează respectiva speță și ulterior confirmate / consolidate în întâlnirile de lucru ale echipei. Avocatul Cătălin Cotorogea, Managing Partner FIRON BARNIR, arată că ”avocatul care instrumentează speța redactează actele procedurale și asigură reprezentarea în instanță, dar, în cadrul întâlnirilor de lucru, încercăm ca obiectul fiecărei spețe să fie cunoscut într-o măsură cât mai mare întregii echipe pentru a putea asigura substituirea avocatului care instrumentează respectiva speță de către un alt membru echipei atunci când este nevoie.”

Echipa actuală a departamentului de litigii este un grup extrem de unit alcătuit din oameni care, dincolo de aceeași abordare, convingeri și exigențe profesionale, rezonează la nivelul principiilor și valorilor personale.

În ceea ce privește acomodarea unui nou membru al echipei, aceasta începe cu familiarizarea cu modul și ritmul de lucru, urmată de creșterea progresivă a volumului sarcinilor de lucru care îi sunt încredințate, încercându-se propunerea unei structuri a pașilor de urmat în abordarea fiecărei spețe care să confere sentimentul de siguranță colegială și să încurajeze asumarea unei opinii profesionale indiferent de nivelul de experiență.

Anul 2021 a fost, în continuare, an pandemic, iar ”Epidemia a avut un impact operațional destul de consistent în perioada sa de început, am încercat să implementăm un sistem care să permită lucrul de acasă, însă s-a dovedit că prezența la birou este indispensabilă, mai ales după ce a fost reluată activitatea instanțelor de judecată, astfel că, după încetarea stării de urgență, întreaga echipă a departamentului a revenit la birou în ritmul de lucru cvasi-obișnuit.”, a declarat avocatul Cătălin Cotorogea.

La întrebarea care a fost cel mai dificil dosar al acestui an soluționat favorabil, avocatul Cătălin Cotorogea a mărturisit că ”este o întrebare cu un răspuns aparent simplu, dar care s-ar putea dovedi simplist, astfel că răspunsul se impune a fi nuanţat. Respectul pentru fiecare mandat acordat prin care ne-a fost încredinţată gestiunea problemelor pe care clienții le întâmpină în plan profesional şi/sau personal, precum și complexitatea cauzelor din portofoliul de spețe al echipei se opun oricărei ierarhizări bazate pe criteriul propus. De altfel, o astfel de ierarhizare ar putea fi puțin relevantă din perspectiva preocupării noastre permanente privind calitatea serviciilor profesionale acordate de echipa departamentului de litigii din cadrul Firon Bar-Nir. Caracterul favorabil sau defavorabil al unei soluţii obţinute nu este prudent a fi disociat de diligența și angajamentul prestației profesionale care, în cele din urmă, recomandă și inspiră încredere clienților actuali și viitori într-o măsura la fel de însemnată ca un palmares al soluțiilor favorabile.

Și pentru că reușita unui avocat ține, în primul rând, de pregătirea profesională, avocatul Cătălin Cotorogea este de părere că pregătirea continuă nu ar trebui să fie privită ca o obligație profesională, întrucât ține în mod imanent de natura profesiei de avocat. Perfecționarea profesională continuă reprezintă o componentă esențială a conduitei fiecăruia dintre membrii echipei departamentului de litigii al Firon Bar-Nir.

Pentru JURIDICE.ro, av. Alina Matei

Secţiuni: Litigii, Selected, UNBR+INPPA+Barouri | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO