Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Curtea de Apel Oradea. Excluderea asociatului administrator. Noțiunea de fraudă în dauna societății și affectio societatis
04.02.2022 | Alexandru SIMA

JURIDICE - In Law We Trust
Alexandru Sima

Alexandru Sima

Învestită cu o cerere de excludere a asociatului administrator, în baza art. 222 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 31/1990 republicată privind societățile comerciale, Curtea de Apel Oradea a statuat cu privire la condițiile ce trebuie îndeplinite pentru aplicarea acestei sancțiuni, precum și definirea noțiunilor de fraudă în dauna societății și affectio societatis.

Astfel, art. 222 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 31/1990 prevede:

Poate fi exclus din societatea în nume colectiv, în comandită simplă sau cu răspundere limitată:

d) asociatul administrator care comite fraudă în dauna societății sau se servește de semnătura socială sau de capitalul social în folosul lui sau al altora.

Curtea definește frauda în dauna societății ca orice acțiune/inacțiune intențională, săvârșită de asociatul administrator în dauna societății și care implică o anumită gravitate în raport cu urmările produse.

Astfel, deși în speță s-au efectuat plăți care nu aveau la bază documente suport, contracte sau situații de lucrări, instanța de apel apreciază că nu orice înregistrare în contabilitate care nu are la bază un document justificativ și care nu este deductibilă din punct de vedere fiscal poate fi considerată ca fiind o fraudă în sensul art. 222 alin. 1 lit. d din Legea nr. 31/1990.

Au fost apreciate de către instanță ca fiind cheltuieli efectuate în interesul societății, chiar în lipsa unor documente justificative:
– plățile aferente serviciilor de telefonie și internet emise de către operator, în condițiile existenței unui contract, chiar în lipsa unor facturi;
– cheltuielile efectuate în baza unor bonuri fiscale ilizibile;
– cheltuielile efectuate cu reparațiile autoturismelor persoanei juridice, pentru care există facturi, fără a fi întocmit un deviz de reparații, întrucât, în opinia instanței, lipsa devizului de reparații nu poate conduce, în mod necesar, în lipsa altor probe, la concluzia că aceste reparații nu ar fi fost efectuate;
– cheltuielile cu băuturi și produse alimentare, reprezentând cheltuieli de protocol, servite clienților pe perioada de așteptare;
– Plata serviciilor de streaming de genul Netflix, ale căror programe erau vizionate de clienți pe perioada de așteptare;
– Promovarea serviciilor persoanei juridice, chiar pe site-uri sau aplicații de dating de genul Twoo sau Badoo;
– Cheltuielile cu deplasările internaționale pentru participarea la stagii de pregătire, chiar în lipsa unor delegații.

În schimb, plățile efectuate pentru bilete la film, țigări, accesorii bicicletă, achiziții de îmbrăcăminte, produse cosmetice, căști gaming, nu au fost apreciate de instanță ca fiind efectuate în interesul societății.

Noțiunea de „fraudă în dauna societății” presupune atât un element obiectiv, constând în săvârșirea unor acte de natură a afecta activitatea societății, cât și unul subiectiv, constând în intenția asociatului administrator de a acționa în dauna societății și a celorlalți asociați.

Întrucât cheltuielile fuseseră efectuate într-un interval de aproximativ 4 ani, aveau o valoare redusă, raportat la cifra de afaceri și profitul înregistrat de societate în această perioadă, nefiind de natură a afecta negativ activitatea societății, modalitatea de întocmire a documentelor justificative și a înregistrărilor eronate în contabilitate, nu reprezintă acte frauduloase de natură să justifice excluderea din societate, ci eventuale erori pentru care administratorul ar fi putut răspunde în temeiul obligației generale a mandatarului de a da socoteală mandantului.

Mai mult, deoarece toate operațiunile efectuate de acesta au fost înregistrate în contabilitate și au fost cunoscute de celălalt asociat, acesta le-a acceptat, cel puțin tacit, având în vedere corespondența dintre firma ce ținea contabilitatea societății și apelant.

În definirea Affectio societatis, instanța a stabilit că acesta este un “caracter special al consimțământului cerut pentru încheierea unui contract de societate, trebuie păstrat pe întreg parcursul existentei societății, ca intenție de a colabora la derularea obiectivelor societare, iar respectarea rigorilor intere­sului societar trebuie observată pe toată durata societății. Deturnarea exercițiului drepturilor asociaților de la scopul lor social se poate materializa într-o fraudă în dauna societății sau în folosirea semnăturii sau a capitalului social în interes personal de către asociatul administrator. Asociatul vinovat de fraudă încalcă obligația de affectio societatis, adică obligația de fidelitate față de societate și față de ceilalți asociați, făcând raportul său juridic obligațional cu ceilalți asociați și cu societatea rezolubil.” (Decizia nr. 452/2021 din 10 decembrie 2021, pronunțată de Curtea de Apel Oradea)

Av. Alexandru Sima, SĂVESCU & ASOCIAȚII

Secţiuni: Drept civil, Drept comercial, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO