Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi

VeDem Just – Acțiuni de educație juridică în luna ianuarie 2022
02.02.2022 | Gianina CLOP

Secţiuni: Articole, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust
Gianina Clop

Gianina Clop

29 ianuarie – La solicitarea Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial, VeDem Just a organizat o sesiune online de instruire destinată grefierilor care doresc să predea în mod non-formal educație juridică elevilor din învățământul preuniversitar. Instructor a fost jud. Cristi Danileț.

28 ianuarie – La solicitarea Asociației Excelsior Neamț (fosta asociație a Tinerilor Avocați Neamț), VeDem Just a organizat o sesiune de instruire destinată avocaților care doresc să predea în mod non-formal educația juridica elevilor din învățământul preuniversitar. Instructori au fost jud. Cristi Danileț și av. Ioan Mircea David.

28 ianuarie – Proiectul „Acționăm Just” a revenit la elevii din clasa a VIII-a B din Școala Generală ”Nanu Muscel” din Câmpulung de Argeș. Activitatea a fost realizată din partea VeDem Just de către avocat Mircea Ioan David.

28 ianuarie – La Colegiul Național G. Coșbuc din Cluj-Napoca, domnul judecător Cristi Danileț a avut întâlniri cu elevii din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a și a XII-a. Activitățile au avut loc la invitația domnului profesor Gelu Fodor. S-a discutat cu elevii despre ce este libertatea, de ce avem nevoie de legi, care este diferența dintre bullying si violența școlară, despre libertatea de exprimare în online și limitele acesteia, despre copiii ai căror părinți sunt divorțați, de ce până la 14 ani copiii nu au voie cu bicicleta pe drumul public, despre diferența dintre legitima apărare și răzbunare, despre cum aplică judecătorii pedepsele, despre cum pot intra polițiștii în mod legal în casele oamenilor sau în telefoanele acestora, despre agresiunile sexuale, despre șantaj, despre droguri și dark web, despre centrele de plasament (pentru cei sub 14 ani) și centrele de detenție pentru minori (pentru cei peste 14 ani), despre nr de telefon 112 (nr de urgențe) și 119 (telefonul copilului). Copiii au primit ghidul „Elevul și Legea” în format pdf și au descărcat în telefoanele mobile aplicația Lege-n-Dar.

27 ianuarie – Cinci ore de educație juridică la elevii de la Colegiul Național „George Coșbuc” din Cluj-Napoca, la invitația prof. Gelu Fodor, susținute de către domnul judecător Cristi Danileț. Subiectele au fost diferite, în funcție de vârsta copiilor, dar și de interesele lor.

27 ianuarie – În contextul „Zilei şcolare a non-violenţei şi a păcii” (30 ianuarie), asociația VeDem Just a lansat primul laborator de educație juridică din Moldova, la Şcoala nr. 10 din Bacău, amenajat într-o sală de clasă special dedicată. Aici se vor desfășura lecții de educație juridică ținute de către profesori instruiți de asociație, vor fi organizate procese simulate cu elevi ca actori, vor avea loc întâlniri regulate ale membrilor din clubul “Elevii, prietenii legii” ce vor aborda subiecte civico-juridice. Au participat fizic președintele VeDem Just, Lucian Checheriță și, online, jud. Cristi Danileț.

2 ianuarie – Lecție de instruire educație juridică pentru voluntarii de la asociația „Ajungem Mari Cluj” la care domnul judecător Cristi Danileț a explicat de ce e importantă educația juridică atât pentru copiii și tinerii cu care lucrează voluntarii, cât și pentru fiecare dintre ei.

27 ianuarie – Domnul judecător Cristi Danileț a susținut mai multe activități de educație juridică, în format fizic: o oră de educație juridică pentru clasele a V-a și a VIII-a de la Liceul Elf din Cluj-Napoca, pentru elevii prezenți fizic și pentru cei din online: s-a discutat despre importanța vârstei de 14 ani, cunoașterea legilor, deosebirea adevărului de fakenews, agresiuni fizice, trafic de persoane, pornografie infantilă, rolul judecătorului în divorțurile cu minori. Oră de educație juridică la Școala Gimnazială „Ioan Opriș” din Turda susținută de domnul judecător Cristi Danileț pentru 30 elevi din clasa a IV-a, îndrumați de prof. Cezara Crișan: s-a reamintit că sub lege suntem protejați, că violența e interzisă, că nu avem voie să ne răzbunăm, că până împlinim vârsta de 14 ani nu mergem cu bicicleta pe drumul public, că nu avem voie să înjurăm persoane. Apoi o oră pentru 30 de copii prezenți fizic și 70 de copii prezenți online de la „Școala Avram Iancu” din Câmpia Turzii, din jud. Cluj, din clasele VI-VIII.

26 ianuarie – Proiectul ”Acționăm Just” a ajuns la tinerii din Colegiul Național ”Aurel Vlaicu” București, prin avocat Mircea Ioan David. S-a discutat despre răspunderea penală, despre dependență și despre efectele negative ale drogurile.

25 ianuarie – Pe parcursul a două întâlniri online organizate prin intermediul I.Ș.J. Maramureș, Gianina Nicoleta Clop și Cristi Danileţ de la asociația VeDem Just au explicat profesorilor din acest județ, interesați de educația juridică: care este programa de educație juridică, ce teme sunt cuprinse în ghidul de educație juridică, cum se pot instrui gratuit pentru a preda educația juridică, cum pot oferta această materie ca opțional în C.D.Ș.

25 ianuarie – Domnul judecător Cristi Danileț a avut o întâlnire online cu elevii din clasa a XI-a C de la Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” din Petroșani, la invitația prof. Anca Elena Cordea. Doamna profesoară predă educația juridică ca opțional la acest liceu, pentru al doilea an consecutiv.

25 ianuarie – Domnul judecător Cristi Danileț a avut o întâlnire online cu elevii de la toate clasele a V-a de la Școala Liviu Rebreanu din Cluj-Napoca, la invitația prof. Monica Budusan.

25 ianuarie – Proiectul ”Acționăm Just” a ajuns și la Colegiul Național ”Spiru Haret” din Tecuci, prin avocat Mircea Ioan David. Mulți dintre participanți au fost surprinși de reglementările pe care România le are în domeniul traficului și consumului ilicit de droguri și cu siguranță au găsit răspunsuri la întrebările lor.

21 ianuarie – Domnul judecător Cristi Danileţ a avut o întâlnire online de educație juridică cu elevi  de la C.N. „Emil Racoviță” din Iași. Au participat elevi de diverse vârste. Lecția a început cu o prezentare a asociației VeDem Just și a proiectului de educație juridică, toți au făcut un test Kahoot chiar distractiv pe teme legale, judecătorul a răspuns la întrebările puse pe jamboard de către elevi, le-a fost dată varianta pdf a cărții „Elevul și Legea”, au făcut un tur virtual în tribunal tribunal, elevii și-au descărcat în mobile aplicația gratuită Lege-n-Dar. S-a discutat despre locul unde sunt prevăzute drepturile și obligațiile elevilor, despre sancțiunile aplicabile elevilor, despre bullying și violență școlară, despre optarea pentru ora de religie, despre modul de contestare a unei note la un test scris, despre furtul de identitate digitală, despre respectul datorat colegilor și profesorilor, despre acuzații pe nedrept, despre conturi deschise pentru bârfe din clasă, despre munca de la 16 ani, despre deschiderea unui cont bancar, despre răspunderea pentru comiterea de infracțiuni. Întâlnirea a fost organizată de eleva Maya Sidor, vicepreședinte al Consiliului Școlar al Elevilor, care a participat în tabăra „Școala de Libertate” organizată de asociația vara trecută la Costinești.

20 ianuarie – Discuțiile pe care le-a avut av. Mircea David Ioan din cadrul proiectului ”Acționăm Just” la Liceul Teoretic „C.A. Rosetti”, Bucuresti, s-au purtat și despre situațiile în care drogurile pot fi folosite în scop medical, dar și despre consecințele penale pe care le atrage utilizarea acestora fără drept. De asemenea, s-a discutat despre legitima apărare și despre pericolele deținerii unei arme albe.

19 ianuarie – Echipa formată din specialiști ai Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Constanta (cms. șef George Nicolae și insp. spec. Mihai Chichirim) precum și ai VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie (conf. univ. dr. Roxana Topor) a continuat activitățile de educație juridică antidrog în cadrul proiectului pilot „Acționăm Just”. Astfel, 78 de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Mun. Constanța au fost informați despre consecințele juridice ale traficului și consumului ilicit de droguri, precum și despre măsurile care se aplică în România conform principiului „justiției terapeutice”, începând cu anul 2014.

18 ianuarie – Domnul judecător Cristi Danileț a ținut o serie de lecții de educație juridică în datele de 17 și 18 ianuarie, la Colegiul Național G.Coșbuc din Cluj-Napoca. Întâlnirile au fost față în față, iar elevii participanți au fost din clasele 5-12. La ore au avut posibilitatea să participe și cei aflați în online. În funcție de vârsta elevilor, subiectele abordate au fost: importanța legilor, Constituția, democrația, votul, regulile de acasă, regulile în online, regulile de circulație, regulile de la școală, consumul de substanțe interzise, agresiunile fizice, verbale și cyberbullingul. Lecțiile au fost interactive. Copiii au pus multe întrebări, cele mai interesante privind legitima apărare, purtarea de arme albe, modul în care se fac interceptările comunicațiilor purtate în online. Au întrebat de cazurile soluționate la tribunal și au fost puși în situația de a pune pedepse în caz de accident mortal de circulație în care victima traversa trecerea de pietoni. Au fost uimiți să afle că până la împlinirea vârstei de 14 ani nu au voie cu bicicleta pe drumul public, că atingerea unei fete pe fund sau sâni ori că furtul de identitate digitală sunt lucruri extrem de grave, interzise de lege. La sfârșit au devenit prieteni pe instagram și pe tiktok cu domnul judecător. Celor mai activi li s-a oferit manualul „Elevul și Legea” în varianta tipărită. Elevii și-au descărcat aplicația pentru mobil Lege-n-Dar.

13 ianuarie – S-a ajuns și în Oradea la Colegiul Național „Mihai Eminescu” cu proiectul „Acționăm Just”, prin avocat Mircea Ioan David. S-a vorbit cu tinerii din clasa a 9-a despre efectele negative ale drogurilor, despre pedepsele aspre pe care legea le prevede, dar și despre inconvenientele unui cazier judiciar încărcat de infracțiuni. S-a ajuns la concluzia că denunțul, deși nu pare moral, este legal și poate contribui la destructurarea grupărilor de traficanți de droguri. De asemenea, li s-a explicat că persoanele care „vând ponturi” autorităților beneficiază de reducerea limitelor de pedeapsă cu jumătate, dacă sunt întrunite mai multe condiții.

7 ianuarie – Proiectul „Acționăm Just” a ajuns și în Câmpulung Muscel la Școala Gimnazială „Nanu Muscel”, prin avocat Mircea Ioan David din partea VeDem Just. Elevii unei clase de a 8-a au fost interesați și au participat activ la discuțiile pe care le-am inițiat. S-a ajuns împreună la concluzia că deținerea de droguri de risc este infracțiune și se pedepsește, indiferent de cantitatea de drog deținută!

7 ianuarie – O nouă activitate din cadrul proiectului  „Acționăm Just” desfășurată de avocatul Mircea Ioan David la Liceul Teoretic „Ioan Luca” din Vatra Dornei, județul Suceava. Tinerii din clasele a 11-a și a 12-a au adresat întrebări, s-au dezbătut teme legate de droguri, despre imunitatea parlamentară și chiar despre infracțiunile de corupție.

6 ianuarie – Activitate a domnului Ioan Mircea David de la Liceul ”Marin Preda” din București unde s-a dezbătut cu tinerii din clasa a 11-a care este diferența dintre drogurile de risc și cele de mare risc?  Consumul de morfină este ilegal? Pot fi interceptate convorbirile purtate pe aplicația Telegram? Care este rolul avocatului în procesul penal? Proiectul „Acționăm Just” își propune să dezbată aspectele importante în legătură cu traficul și cu consumul de droguri. Ora de educație juridică s-a desfășurat în Laboratorul de Educație Juridică.

5 ianuarie – Tinerii din Liceul Tehnologic “Dragomir Hurmuzescu” din București au participat la o activitate din cadrul proiectului „Acționăm Just” desfășurat de VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie împreună cu Agenția Națională Antidrog. Avocat Mircea Ioan David le-a explicat despre răspunderea penală în cazul minorilor, dar și despre cât de periculos este să cultivi plante din conținutul cărora se obțin drogurile.

2 ianuarie – Asociația VeDem Just lansează un nou proiect de educație juridică: „Minutul Legal”: în mod regulat, vor fi prezentate, într-un minut, principalele legi, hotărâri judecătorești și evenimente de interes civic și juridic pentru cetățeanul obișnuit, într-un limbaj pe înțelesul tuturor.

Jurist Gianina Clop, Membru VeDem Just

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti