Secţiuni » Comunicare profesională
Comunicare profesionalăComunicate profesioniştiEvenimente programateEvenimente recenteOportunităti de carieră

Recensământul populației și locuințelor se prelungește până la data de 31 iulie 2022
20.07.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 20 iulie 2022, Institutul Naţional de Statistică a hotărât prelungirea perioadei de culegere a datelor pentru Recensământul Populației și Locuințelor până la finalul lunii iulie (până la data de 31 iulie 2022).

Prelungirea se aplică în localitățile în care recenzarea nu s-a încheiat, adică unde din cauza gradului scăzut de recenzare există riscul ca până la finalul perioadei de recenzare să nu se acopere întreaga populație rezidentă estimată.

:: Hotărârea

***

Vineri, 29 aprilie 2022, Institutul Național de Statistică a dat publicității următorul comunicat: „Referitor la consemnarea locului de naștere solicitat la completarea chestionarului pentru Recensământ, precizăm că menționarea acestuia ca loc de domiciliu al mamei în momentul nașterii celui recenzat, și nu ca loc al nașterii efective, are în vedere cerințele de natură demografică și sociologică în condițiile în care, în foarte multe cazuri, aceasta din urmă intervine în maternități situate în alte localități.

Această modalitate de înscriere a locului nașterii nu reprezintă o noutate metodologică a RPL 2021, ea regăsindu-se, în aceeași formă, și la recensămintele de populație efectuate în România și în țările membre ale Uniunii Europene în anii 2002 și 2011.

Logica acestui mod de înregistrare a nașterii este determinată de faptul că maternitățile sau casele de nașteri se află, de regulă, în centre urbane și consemnarea lor ca loc de naștere ar deforma considerabil realitatea demografică.

De pildă, o persoană a cărei mamă locuiește într-o comună limitrofă unui municipiu precum București, Cluj, Timișoara etc., și care s-a născut într-o maternitate din aceste mari orașe, pentru ca la câteva zile să revină împreună cu mama în comuna de domiciliu a acesteia ar fi incorect din punct de vedere sociologic și demografic să apară în analizele de specialitate privind copiii născuți în orașul în care își află sediul maternitatea.

Respectiva reglementare, urmează, de altfel, prevederile cerințelor europene, respectiv Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2008 al Parlamentului European și Consiliului privind recensământul populației și al locuințelor în ceea ce privește specificațiile tehnice ale tematicilor și ale defalcărilor lor, care stipulează că “Informațiile privind “locul nașterii” se colectează în funcție de locul de reședință obișnuită al mamei în momentul nașterii sau, dacă nu sunt disponibile informații în acest sens, în funcție de locul în care a survenit nașterea”.

În cele mai multe cazuri, locul de naștere coincide cu cel consemnat în înscrisurile oficiale, dar numărul excepțiilor este suficient de mare pentru a fi fost nevoie de precizarea la care face referire explicația apărută pe Facebook-ul INS.”

***

Începând de luni, 14 martie 2022, a debutat recensământul populației și locuințelor, prin desfășurarea celei de-a doua etape: Autorecenzarea.

***

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 101 din 1 februarie 2022 a fost publicată Hotărârea nr. 145/2022 privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.071/2020 pentru stabilirea bugetului şi a categoriilor de cheltuieli necesare efectuării recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, precum şi a măsurilor pentru punerea în aplicare a unor dispoziţii din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 102 din 1 februarie 2022 au fost publicate Hotărârea nr. 143/2022 privind forma şi conţinutul instrumentarului recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021 și Hotărârea nr. 144/2022 privind aprobarea specificaţiilor tehnice pentru transmiterea datelor din sursele administrative pentru efectuarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021.

În ceea ce privește forma chestionarului de recensământ, aceasta este electronică, realizată în două versiuni corespunzătoare celor două metode de colectare directă a datelor de la populaţie, şi anume autorecenzare online sau interviu faţă în faţă asistat de calculator. Printre altele, chestionarul de recensământ are şi o secţiune pentru recenzarea locuinţei, dar şi o alta pentru recenzarea persoanei.

Secţiunea dedicată recenzării locuinţei conţine date despre persoanele care ocupă respectiva gospodărie, tipul locuinţei, forma de proprietate, numărul de camere, caracteristicile grupului sanitar, utilitățile la care are acces locuința, combustibilul folosit pentru încălzire și eficiența energetică.

Secţiunea pentru recenzarea persoanei conţine date despre aceasta (stare civilă, motivul pentru care a ales localitatea de reședință, etnie, educație, religie), la momentul de referință 1 decembrie 2021.

De asemenea, vor fi preluate, în scopul prelucrării statistice, datele stocate deja în bazele de date administrative ale mai multor autorități și instituții publice, după cum urmează:

• Ministerul Afacerilor Interne (Direcția pentru evidența persoanelor și administrarea bazelor de date; Inspectoratul General pentru Imigrări; Direcția Generală de Pașapoarte; Inspectoratul General al Poliției Române);
• Ministerul Finanțelor (Agenția Națională de Administrare Fiscală);
• Ministerul Muncii și al Protecției Sociale (Agenția Natională pentru Ocuparea Forței de Muncă; Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială; Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii si Adoptii; Inspecția Muncii);
• Ministerul Justiției (Administrația Națională a Penitenciarelor; Autoritatea pentru Cetățenie);
• Ministerul Educației;
• Ministerul Sănătății (Institutul Național de Sănătate Publică; Casa Națională de Asigurări de Sănătate);
• Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură);
• Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (Agenția Natională de Cadastru și Publicitate Imobiliară);
• Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunități.

În plus, s-a stabilit bugetul alocat desfășurării recensământului (392,6 milioane de lei), precum și modalitatea de plată a recenzorilor în funcție de numărul chestionarelor completate.

Intrare în vigoare: 1 februarie 2022

 ***

Începând de marți, 1 februarie 2022, a debutat recensământul populației și locuințelor, prin desfășurarea primei etape, cea de preluare a datelor din surse administrative și de creare și populare a bazei de date a recensământului cu acest prim set de date, potrivit unui comunicat.

Elementele de noutate ale actualului Recensământ al populației și locuințelor (RPL2021) sunt:
• 100% informatizat în etapele de culegere și prelucrare a datelor;
• posibilitatea autorecenzării – premieră în statistica românească;
• recenzare prin interviu, cu înregistrarea datelor pe tablete, de către un recenzor;
• autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, pe tabletă, laptop sau PC;
• chestionarul pentru autorecenzare – disponibil în limba română și în limbile minorităţilor naţionale precum și în limba engleză.

Recensământul populației și locuințelor se desfășoară în trei etape:
1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi popularea bazei de date RPL2021;
14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare;
16 mai – 17 iulie 2022: Colectare a datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (înregistrarea datelor în chestionarul electronic, cu ajutorul tabletelor).

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti