Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti

CtEDO: Bulgaria, vinovată de alienarea parentală a unui copil
03.02.2022 | Gianina CLOP

Secţiuni: CEDO, Dreptul familiei, Drepturile omului, Jurisprudență, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Gianina Clop

Gianina Clop

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Bulgaria, în data de 1 februarie 2022, în cauza Pavlovi, pentru încălcarea articolului 8 din CEDO cu privire la viața privată și de familie.

După o relație de 11 ani în urma căreia a rezultat o fetiță, un cuplu din Bulgaria a hotărât să se despartă. În anul 2013, instanța a stabilit custodia copilului la mamă, iar tatălui și bunicilor paterni li s-a stabilit un program de vizită: tatăl și copilul urmau să petreacă două weekenduri pe lună împreună și o parte din sărbători, iar bunicii să-și vadă nepoata două nopți pe lună. Pentru că mama a încercat să împiedice relația fată – tată și bunici, ei au solicitat în mod repetat intervenția serviciilor sociale, a poliției și a procuraturii, dar ele nu au reușit să asigure punerea în aplicare a drepturilor tatălui. Tatăl a cerut custodia copilului în anul 2015 și i s-a admis în 2017, instanța constatând că nu i-a fost respectat dreptul de a-și vedea copilul încă din 2013. Toate instituțiile implicate au concluzionat că, copilul a fost nevoit să comunice cu tatăl foarte greu din cauza că întâlnirile cu acesta au fost întrerupte sau limitate grav, iar fata a dezvoltat un sindrom de alienare parentală: mama i-a insuflat o atitudine negativă față de tată și nu a ajutat deloc copilul să-l accepte pe acesta în viața ei. În 2018, Tribunalul orașului Sofia a confirmat soluția de inversarea custodiei și a extins drepturile de vizită ale mamei. În 2019, procedurile erau încă în derulare.

Tatăl, fiica și bunicii paterni s-au adresat CtEDO în anul 2016 pentru că autoritățile nu au asigurat, începând din 2013, respectarea hotărârilor judecătorești definitive privind drepturile de vizită și încălcarea articolului 8 din cauza duratei procedurii de schimbare a custodiei.

CtEDO a constatat că, deși în cauză au fost implicate mai multe instituții, inclusiv instanțe de judecată, măsurile luate nu au dus la punerea în aplicare a deciziei de vizitare a copilului și la reconstruirea relațiilor dintre copil cu tatăl și bunicii. Serviciile sociale au observat încă din perioada 2014 – 2015 că mama a împiedicat relațiile, că adesea ea nu a adus copilul să se  întâlnească cu asistenții sociali, că refuzul său de a încuraja întâlnirile dintre tată și fiică a fost dăunător pentru copil, că există un risc grav pentru copil de a dezvolta sindromul de alienare parentală. Curtea reține că, deși măsurile coercitive în contextul sensibil al relațiilor cu copiii nu sunt de dorit, utilizarea sancțiunilor nu trebuie exclusă în fața comportamentului ilegal al părintelui care datorează executarea.

CtEDO a decis că autoritățile nu au luat toate măsurile pentru a pune în aplicare drepturile reclamanților cu privire la menținerea relațiilor dintre aceștia și copil, astfel încât a fost încălcat art. 8 din CEDO.

Gianina Clop, Membru VeDem Just

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti