Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Sisteme criminale din București și margine de București. O parafrază după conceptul Țurai
04.02.2022 | Neculai ZAMFIRESCU

Secţiuni: Drept penal, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Neculai Zamfirescu

Neculai Zamfirescu

Prin sistem înțelegem ansamblul de elemente (principii, reguli, forțe etc.) dependente între ele ce formează un întreg organizat care face ca activitățile social practice să funcționeze potrivit scopului urmărit, respectiv, economic, bancar, industrial, politic, ș.a.

Inspirate de labirinturile sistemelor sociale, activitățile sistemelor criminale se conduc potrivit principiilor, regulilor și forțelor geniului criminal, adânc studiate şi experimentate care se perpetuează şi perfecţionează din generaţie în generaţie de infractori, într-un cadru pe care experienţa şi ingeniozitatea multor generaţii le-a creat. Activitățile ce se petrec în cadrul sistemelor criminale reflectă fie forme ale criminalității civilizate – “criminalitatea dresorilor de lei și de fraieri” (predominante în București), fie forme ale criminalității violente (predominante la margine de București).

Mulți au încercat să stabilească mecanisme privind cunoașterea, descoperirea, sancționarea și prevenirea activităților criminale violente sau civilizate, însă, din păcate nu au putut oferi răspunsul la întrebarea “CARE ESTE SOLUȚIA DURABILĂ?”

Răspunsul este unul singur, activității “dresorilor de lei și de fraieri”, trebuie opusă activitatea “dresorilor de criminali”, adică activitatea unor organe special însărcinate cu această problemă. Acesta ar reprezenta un corp polițienesc având ca obiect represiunea criminalității pe întreg teritoriul țării, corp cu o activitate proprie şi nu auxiliară unor organe judiciare. Desigur, se pune în discuție existența un corp polițienesc ce are la bază o știință ce nu poate fi decât a poliției criminale, ca unic element în ordinea de stat a acestei specialități şi având ca unic scop descoperirea și combaterea activităților criminale pe întreg teritoriul țării.

Când ne propunem să luptăm contra crimei privită sub toată gama ei de înfăţişări, nu trebuie să privim problema numai prin prisma funcțiunii intimidante a pedepsei, fie ea chiar capitală; ci trebuie să ne gândim la funcțiunea rațională a descoperirii, singura în măsură a opri inițial mâna criminală în activitatea ei.

O astfel de poliție va trebui sa aibă propria lege de funcționare (legea privind organizarea şi funcționarea poliției criminale), lege care va prevedea o activitate proprie şi nu auxiliară organelor judiciare,o lege care va supune activitatea poliției criminale numai propriilor organe de conducere şi control, singurele în măsură să verifice şi să aprecieze.

Într-o astfel de poliţie activitatea nu va putea începe decât după ce candidatul a urmat cursurile unei Școli Superioare de Investigații Criminale Aplicate. Pentru candidații care tind către funcții superioare, cariera va începe numai de la gradul de comisar. Avansările în funcțiuni superioare va trebui să aibă în vedere numai activitatea științifică şi organizatorică în domeniul investigației criminale și dovada unor permanente preocupări pentru triumful unor concepţiuni superioare în acest domeniu.

Ofițerul poliției criminale se va bucura de inamovibilitate, pentru energie, curaj, descoperiri, sau alte virtuți polițienești va fi recompensat, protecția internă va fi asigurată de o secție specială, iar cercetarea faptelor penale va fi de competența unei secții specializate a parchetului.

Avantajul acestei concepţii constă în faptul că o poliţie criminală cu o activitate proprie, cu o ştiinţă şi tehnică proprii are un singur obiectiv major și anume descompunerea şi combaterea criminalității tradiționale. Acesta reprezintă unicul element al acestei specialități, complet separată de alte organisme polițienești. O poliţie criminală ce ar avea din partea justiţiei o deosebită independenţă în investigaţiile criminale, precum și posibilitatea de a dispune unele măsuri de siguranță pentru persoanele din cercul social de atenție.

Așadar, SOLUȚIA DURABILĂ constă în realizarea unei legi a poliției criminale și a unui statut clar al ofițerului de poliție criminală. Două acte normative ale ofițerului de poliție criminală legendar („Halama ursarina – Cine intră-n cartier”)???

Conf. univ. dr. Neculai Zamfirescu

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti