Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Senatorul Titus Corlățean a prezentat proiectul de raport pe tema consolidării parteneriatului strategic dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană
03.02.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 1 februarie 2022, în cadrul reuniunii Comisiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru afaceri politice și democrație, senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, a prezentat, în calitate de raportor, proiectul de raport cu tema: consolidarea parteneriatului strategic dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat.

Titus Corlățean a menționat că aderarea Uniunii Europene la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, obligație juridică asumată prin Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) – Tratatul de la Lisabona, reprezintă o prioritate de prim rang, atât pentru Consiliul Europei, cât și pentru UE, fapt reflectat de Cadrul Strategic al Consiliului Europei din 2021 și de importanța pe care UE o acordă valorilor promovate de Organizația de la Strasbourg, prin crearea funcției de comisar european pentru democrație și demografie în mandatul 2019-2024 al Comisiei Europene.

Totodată, a subliniat rolul decisiv pe care Consiliul Europei și Adunarea sa Parlamentară l-au îndeplinit, în ceea ce privește asistența acordată statelor din Europa Centrală și de Est, pentru atingerea criteriilor de la Copenhaga, cu precădere a celui politic – instituții stabile care garantează democrația, statul de drept și drepturile omului, precum și respectarea și protecția minorităților.

A evidențiat necesitatea prezervării, în continuare, a rolului Consiliului Europei, de vector al susținerii reformelor care generează progres în procesul de extindere a UE și de consolidare a democrației, drepturilor omului și statului de drept în vecinătatea UE, respectiv în statele din Balcanii de Vest și ale Parteneriatului Estic ale căror obligații și angajamente în materie democratică sunt examinate în mod curent prin mecanisme de monitorizare de Organizația de la Strasbourg, în virtutea statutului acestora de membre ale Consiliului Europei.

Și-a exprimat totodată aprecierea pentru utilitatea programelor comune UE-Consiliul Europei, care beneficiază de o contribuție substanțială din partea UE și care se adresează statelor din Balcanii de Vest și Turciei (Facilitatea Orizontală), respectiv statelor din Parteneriatul Estic (Parteneriatul pentru Bună Guvernare), în domenii, precum: asigurarea unei justiții obiective, combaterea crimei organizate, lupta împotriva discriminării și protecția persoanelor vulnerabile, libertatea de expresie și libertatea media ș.a.

A evidențiat în același timp necesitatea continuării colaborării între UE și Consiliul Europei, în vederea promovării multilateralismului și a cooperării interguvernamentale într-un context geopolitic caracterizat prin confruntarea actorilor internaționali globali și acutizarea tensiunilor socio-economice, ca efect al inegalităților tot mai pregnante la nivel mondial.

În continuarea pregătirii proiectului de raport, senatorul va întreprinde în viitorul apropiat o misiune la Bruxelles în cadrul căreia va avea o serie de întâlniri și schimburi de opinii cu actori instituționali relevanți.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti