Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

VeDem Just se opune desființării de formă a Secției speciale pentru magistrați
04.02.2022 | Lucian CHECHERIŢĂ

Secţiuni: Drept penal, Opinii, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Lucian Checheriță

Lucian Checheriță

Asociația VeDem Just se opune categoric ideii Ministerului Justiției de a desființa SIIJ în forma pe care o știm acum și a o reînființa, sub formă mascată, în cadrul Ministerului Public. VeDem Just se alătură astfel altor organizații ale societății civile care s-au opus acestui proiect, precum asociația Funky Citizens și Comunitatea Declic.

Rapoartele MCV și avizele Comisiei de la Veneția din perioara 2018-2021 au recomandat desființarea acestei secții speciale care nu are un echivalent în Europa, secție înființată fără niciun argument, menită să creeze doar temere în cadrul sistemului judiciar și care s-a dovedit total ineficientă în combaterea corupției judiciare. De asemenea, 80% dintre magistrați au solicitat, chiar la întrebarea ministrului Predoiu în ministeriatul anterior, desființarea acestei structuri.

Este adevărat că actualul ministru a propus desființarea SIIJ populată cu procurori doar la centru, dar în paralel el dorește înființarea unei alte structuri, cu procurori la centru și în țară.  Practic, pe lângă structura teritorială a DNA – competentă pentru combaterea corupției, a DIICOT – competentă pentru combaterea criminalității organizate și a parchetelor ordinare – competente pentru restul infracțiunilor, acum se mai înființează una: aceasta ar urma să fie competentă numai cu privire la magistrați, indiferent de infracțiunile comise de aceștia. Mai mult, noua structură ar urma să fie populată cu procurori numiți – pentru prima dată în istoria justiției – de judecători, ministru justiției și membrii societății civile din cadrul CSM. Este evident că acest amestec al decidenților nu va avea nicio legătură cu profesionalismul procurorilor respectivi: judecătorii nu au cum evalua procurorii, ministrul are interese politice, iar reprezentanții societății civile din CSM sunt aleși și numiți de Senat, cei doi din prezent dovedindu-se în repetate rânduri ca promovând o politică distructivă la nivel de imagine a justiției, antireformistă și antieuropeană. În plus, legea din 2018, verificată de CCR, a stabilit o separare a carierelor judecătorilor și procurorilor, ceea ce este evident că noua structură nu o va respecta. În fine, eficiența anchetelor penale a impus specializarea procurorilor și crearea, în timp, a structurilor speciale – or, acest principiu este ignorat de noua structură ce se dorește a fi înființată.

VeDem Just constată că actualul proiect este un compromis politic, nu o respectare a standardelor internaționale și nu o relansare a luptei anticorupție. Voința magistraților și a societății civile este împotriva acestuia. Afirmăm în mod ferm: când e vorba de justiție, nu e loc de compromisuri!

Jurist Lucian Checheriță, Președinte VeDemJust

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti