Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Activitate parchete / 31 ianuarie – 4 februarie 2022
04.02.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Procedură penală
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Secția de combatere a corupției. Trafic de influență. Trimitere în judecată.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 54/VIII/3 din 13 ianuarie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a unui inculpat persoană fizică fără calitate specială, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În cursul lunii decembrie 2021, inculpatul persoană fizică ar fi pretins de la administratorul unei societăți comerciale un comision cuprins între 7 și 15% (aproximativ 107.047 lei – echivalentul a 21.625 euro) din suma pe care societatea o avea de încasat de la Compania Națională Aeroporturi București S.A., promițând că, în schimb, își va exercita presupusa influență asupra conducerii Companiei Naționale Aeroporturi București S.A., astfel încât plățile să fie făcute înainte de scadență și fără întârzieri.

La data de 12 ianuarie 2022, inculpatul a primit o parte din suma pretinsă, respectiv 9.000 de euro, împrejurare în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Secția de combatere a corupției. Trafic de influență. Cumpărare de influență. Îndeplinirea unei însărcinări, intermedierea ori înlesnirea efectuării unor operațiuni comerciale sau financiare ori participarea cu capital la un operator economic privat față de care avea sarcina de a-l supraveghea, controla, reorganiza sau lichida, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit. Control judiciar.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 1 februarie 2022, a inculpaților:

D.L., șef al Serviciului de Inspecție Fiscală Persoane Juridice din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Buzău, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de trafic de influență,
Persoană fizică, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență,

G.N.C., inspector superior în cadrul Administrației Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Buzău,
I.D., consilier superior în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Buzău,
M.D., inspector superior în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Buzău,
M.L., inspector fiscal în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Buzău,
N.V., consilier superior în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Buzău,
în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de art. 11 din Legea 78/2000, respectiv îndeplinirea unei însărcinări, intermedierea ori înlesnirea efectuării unor operațiuni comerciale sau financiare ori participarea cu capital la un operator economic privat față de care avea sarcina de a-l supraveghea, controla, reorganiza sau lichida, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit, în formă continuată.

În cursul zilei de 1 februarie 2022, au fost efectuate percheziții domiciliare în șase locații situate pe raza județului Buzău, din care una a fost Administrația Județeană a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Buzău.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

1. În perioada mai – iulie 2021, inculpatul D.L., în calitatea menționată mai sus, ar fi acceptat promisiunile făcute de omul de afaceri cercetat în prezenta cauză, constând inițial în remiterea unui scuter (evaluat de inculpat la valoarea de 4.000 lei) și, ulterior, a unei sume de bani (jumătate din suma pentru care omul de afaceri ar fi fost scutit de la plată), pentru a-și exercita influența pe care a fi lăsat să se înțeleagă că o are asupra șefului Serviciului Inspecție Fiscală Persoane Fizice din cadrul A.J.F.P. Buzău și asupra subordonaților săi.
Concret, inculpatul trebuia să-i determine pe aceștia să aprobe cererile formulate de omul de afaceri pentru anularea penalităților în cuantum de aproximativ 8.000 lei, aplicate debitului pe care acesta îl înregistra ca impozit.

2. În perioada martie – august 2021, celelalte cinci inculpate, în calitatea menționată mai sus, deși aveau ca sarcină de serviciu controlul operatorilor economici privați, acestea ar fi îndeplinit pentru unii dintre ei însărcinări circumscrise activității contabile. Tariful perceput pentru activitatea desfășurată de inculpate ar fi început de la minim 300 lei/lună, în funcție de volumul de acte care urma să fie procesat.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații trebuie să respecte o serie de obligații, între care:
– să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,
– să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
– să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia au săvârșit fapta.

Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
De asemenea, celor șapte inculpați li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză se desfășoară cercetări și față de alte persoane.

:: Sursa: www.pna.ro

3. DNA – Secția de combatere a corupției. Îndeplinirea unei însărcinări, intermedierea ori înlesnirea efectuării unor operațiuni comerciale sau financiare ori participarea cu capital la un operator economic privat față de care avea sarcina de a-l supraveghea, controla, reorganiza sau lichida, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit. Extinderea urmării penale.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 124/VIII/3 din 02 februarie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus extinderea urmării penale față de 27 oameni de afaceri cu privire la săvârșirea, în forma complicității, a infracțiunii prevăzute de art. 11 din Legea 78/2000, respectiv îndeplinirea unei însărcinări, intermedierea ori înlesnirea efectuării unor operațiuni comerciale sau financiare ori participarea cu capital la un operator economic privat față de care avea sarcina de a-l supraveghea, controla, reorganiza sau lichida, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit, în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada martie – august 2021, cei 27 oameni de afaceri ar fi pus la dispoziția inculpatelor G.N.C., I,D., M.D., M.L. și N.V., angajați ai Administrației Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Buzău, documentele contabile ale societăților pe care le administrau în vederea întocmirii situațiilor și declarațiilor fiscale, depunerii acestora la organele fiscale etc.
Aceste demersuri ar fi avut loc în condițiile în care oamenii de afaceri cunoșteau faptul că funcționarii respectivi aveau, printre altele, ca sarcină generală de serviciu doar pe aceea de a controla operatorii economici privați cu sediul în raza de competență și nicidecum pe aceea de a efectua activități de contabilitate primară.

Celor 27 de oameni de afaceri, având calitatea de suspect, li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
În dosar se desfășoară cercetări și față de alte persoane.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție și al Direcției de Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.pna.ro

4. DNA – Serviciul teritorial Iași. Fals intelectual. Instigare la uzurparea funcției. Controlul judiciar.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 106/VIII/3 din 26 ianuarie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 04 februarie 2022, față de inculpatul C.M., la data faptelor și în prezent primar al municipiului Iași, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) și instigare la uzurparea funcției.

În cauză a fost dispusă și efectuarea urmăririi penale față de suspectul H.G.V., la data faptelor viceprimar al municipiului Iași, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) și uzurparea funcției.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează starea de fapt, potrivit căreia, cei doi, în exercitarea funcțiilor, ar fi dispus/semnat documente, cu încălcarea legii, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iași. Concret, blocul ar fi fost construit și intabulat ilegal, cu mai multe niveluri față de cele prevăzute în autorizație, iar suprafața imobilului este mai mare decât cea din autorizație fiind încălcat planul urbanistic zonal.

Intabularea imobilului în cartea funciară s-ar fi efectuat cu sprijinul conducerii și al unor funcționari din cadrul autorității publice locale, în baza certificatului de atestare a edificării/extinderii construcției, datat 10.10.2018, emis de Municipiul Iași.
Cu privire la certificatul respectiv, din materialul probator administrat în cauză ar fi rezultat existența, pe parcursul derulării procedurilor de atestare a construcției, a 3 (trei) variante diferite din punct de vedere al conținutului sau al persoanelor care au semnat certificatul, toate variantele având același număr de înregistrare și aceeași dată.
Emiterea certificatului a creat, pentru societatea beneficiară, posibilitatea de a înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în cartea funciară și de a proceda la vânzarea apartamentelor din respectivul imobil.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul C.M. trebuie să respecte o serie de obligații, între care:
– să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,
– să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
– să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârșit fapta.

Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
De asemenea, inculpatului C.M. și suspectului H.G.V. li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309, respectiv 307 Cod de procedură penală.

În cauză se desfășoară cercetări și față de alte persoane.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinți. Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept. Reținere.

La data de 31.01.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Mehedinți au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunii de cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada mai 2021 – iulie 2021, inculpatul a înființat, întreținut și recoltat o cultură de cannabis de aproximativ 200 de plante, atât pentru vânzare, cât și pentru consum propriu.
La data de 31.01.2022, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinți împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Mehedinți au efectuat un număr de 4 percheziții domiciliare, pe raza județului Mehedinți, în urma cărora au fost ridicate droguri de risc și diferite sisteme informatice.
În cursul zilei de astăzi, inculpatul va fi prezentat Tribunalului Mehedinți cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. Trafic de droguri de mare risc. Trafic internațional de droguri de mare risc. Reținere.

La data de 01.02.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, cetățean turc, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc și trafic internațional de droguri de mare risc.

În cauză s-a reținut faptul că, la data de 01.02.2022, inculpatul s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Calafat-Vidin, pe sensul de intrare în România, la volanul unui autocamion. Cu ocazia efectuării controlului specific, polițiștii de frontiera din cadrul S.P.F. Calafat au descoperit în partea superioară a cabinei, în zona în care se află paravântul, mai multe pachete ambalate în saci de plastic, ce conțineau cantitatea de aproximativ 81 de kilograme de opiu, cu o valoare de piață de peste 1.500.000 euro.
În cursul zilei de astăzi, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Craiova.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj. Efectuare de operaţiuni fără autorizaţie prealabilă cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive. Trafic de droguri de risc. Deținere de droguri de risc fără drept pentru consum propriu. Reținere.

La data de 02.02.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 2 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de efectuare de operaţiuni fără autorizaţie prealabilă cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, trafic de droguri de risc și deținere de droguri de risc fără drept pentru consum propriu.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada august 2021 – septembrie 2021, unul dintre inculpați a procurat, manipulat și comercializat substanțe susceptibile să producă efecte psihoactive.
La data de 01.02.2022, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Cluj au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a celor doi inculpați, în timp ce încercau să comercializeze cantitatea de aproximativ 1,5 kilograme de cannabis.
În cursul zilei de astăzi, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul SAS Cluj și al criminaliștilor din cadrul Poliției municipiului Turda.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Biroul Teritorial Dâmbovița. Destructurarea unui grup infracțional organizat. Trafic de droguri de risc. Efectuare de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive. Percheziții domiciliare.

La data de 03.02.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Dâmbovița împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Dâmbovița au efectuat un număr de 16 percheziții domiciliare, pe raza județelor Dâmbovița și Olt, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și efectuare de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În cauză s-a reținut faptul că, începând din luna septembrie a anului 2021, mai multe persoane au acționat în mod organizat în vederea săvârșirii de infracțiuni din sfera traficului de droguri și a substanțelor psihoactive.
Liderul care asigura aprovizionarea cu substanțe psihoactive a grupului folosea plata cu moneda virtuală, iar ceilalți membri ai grupării care aveau rolul de a le distribui către consumatori, îi achitau contravaloarea prin transfer, această modalitate fiind de natură să ascundă circuitul banilor și astfel să se evite o întâlnire fizică între membrii grupării.
După plata contravalorii, liderul lăsa substanțele într-un loc prestabilit pentru a fi ridicate de către distribuitori, astfel încât să nu permită realizarea unui flagrant de către organele de cercetare penală sau demonstrarea legăturilor dintre membrii grupării.
În urma perchezițiilor au fost ridicate 100 de grame de materie vegetală, 24 de țigarete confecționate artizanal, 1 grinder metalic, 3 cântare electronice de mare precizie, 1 pistol de airsoft, o sabie și sumele de 8.980 de lei și 100 de euro.
La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Dâmbovița au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 35 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Ploiești, BCCO Pitești, SCCO Olt și SCCO Buzău și al jandarmilor din cadrul IJJ Dâmbovița.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava. Constituirea unui grup infracțional organizat. Acces ilegal la un sistem informatic. Efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. Percheziții domiciliare.

La data de 03.02.2022, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Suceava efectuează 26 percheziții domiciliare, pe raza municipiului București precum și a județelor Iași, Arad, Teleorman, Botoșani, Argeș, Vrancea și Ilfov, într-o cauză penală având ca obiect comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2015 – 2017, membrii unui grup infracțional organizat au deținut date cu privire la carduri bancare aparținând unor persoane din diverse țări, cu care au efectuat operațiuni financiare în mod fraudulos, respectiv au achiziționat diverse bunuri de la agenți comerciali din străinătate, bunurile fiind livrate pe teritoriul României prin intermediul firmelor de curierat. Datele de identificare ale cardurilor bancare au fost obţinute în mod ilegal, fie prin achiziţionarea lor de pe diverse site-uri de specialitate, fie prin accesarea în mod ilegal a unor diverse platforme online.
Prejudiciul estimativ, cauzat de membrii grupului infracțional organizat, stabilit până în prezent, este de 300.000 euro.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 15 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul cu B.C.C.O. București, B.C.C.O. Iași, B.C.C.O. Pitești, S.C.C.O. Arad, S.C.C.O. Teleorman, S.C.C.O. Ilfov și S.C.C.O. Vrancea, al luptătorilor din cadrul S.A.S. Botoșani, S.A.S. Iași, S.A.S. Teleorman și al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi “Alexandru cel Bun” Bacău, B.S.I.J. București, I.J.J. Teleorman, I.J.J. Argeș.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și U.T.A.I. Suceava.

:: Sursa: www.diicot.ro

6. DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța. Constituirea unui grup infracțional organizat. Producerea de produse accizabile în afara antrepozitului fiscal autorizat și deținerea în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile supuse marcării peste limita prevăzută de dispozițiile legale, folosirea unei embleme și a unui ambalaj de natură să producă confuzie cu cele folosite legitim de alt comerciant, precum și producerea, depozitarea unor mărfuri purtând mărcile folosite legitim de alt comerciant, în scopul de a induce în eroare pe ceilalți comercianți și pe beneficiari și contrafacerea unei mărci. Reținere.

La data de 03.02.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 3 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, producerea de produse accizabile în afara antrepozitului fiscal autorizat și deținerea în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile supuse marcării peste limita prevăzută de dispozițiile legale, folosirea unei embleme și a unui ambalaj de natură să producă confuzie cu cele folosite legitim de alt comerciant, precum și producerea, depozitarea unor mărfuri purtând mărcile folosite legitim de alt comerciant, în scopul de a induce în eroare pe ceilalți comercianți și pe beneficiari și contrafacerea unei mărci.

În cauză s-a reținut faptul că, în luna ianuarie 2022, inculpații s-au constituit într-un grup infracțional organizat având ca scop producerea, în mod clandestin, în afara antrepozitului fiscal a unor țigarete contrafăcute și totodată comercializarea de țigarete ce provin din săvârșirea infracțiunii de contrabandă de pe teritoriul Serbiei și Ucrainei.
În acest scop, inculpații au achiziționat, în cursul anului 2022, o fabrică de țigarete pe care au instalat-o într-o comună de pe raza județului Hunedoara, într-o încăpere aflată în subteranul unei hale, în incinta unui parc de dezmembrări auto.
De asemenea, aceștia au achiziționat cantitatea de circa 6.500 de kilograme de tutun, o cantitate mare de carton imprimat cu sigla unui comerciant cunoscut, foițe din folie de plastic, foițe de hârtie și filtre cu intenția de a fabrica 500.000 de pachete țigarete, fără a deține autorizație în acest sens. Aceste pachete de țigarete pot fi vândute pe piața neagră, la prima mână, cu suma totală de 750.000 de euro.
Pentru a asigura conspirativitatea locației în care era amplasată fabrica, aceasta era monitorizată de 35 camere de luat vederi, imaginile fiind expuse pe 3 monitoare, precum și un dispozitiv tip ,,jammer” pe care îl foloseau la bruierea semnalului GSM al telefoanelor mobile și semnalului de emisie-recepție al dispozitivelor tip dronă din zonă, ce puteau face obiectul unei supravegheri.
La data de 01.02.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Constanța au efectuat un număr de 8 percheziții domiciliare, pe raza județelor Hunedoara și Suceava, în urma cărora a fost identificată linia de producție de țigarete și au fost ridicate, 120.000 de țigarete contrafăcute, 700 de kilograme de tutun mărunțit, 200.000 de ambalaje inscripționate, necesare în procesul de producție și un autovehicul de transport.
În cursul zilei de astăzi, inculpații urmează să fie prezentați Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile, iar față de un alt inculpat va fi formulată propunere de arestare în lipsă.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Alba Iulia, D.G.A., al polițiștilor din cadrul IPJ Hunedoara, al jandarmilor din cadrul IJJ Hunedoara și GJM Timișoara, al lucrătorilor din cadrul E-Distribuție Banat, DGAF 5 Deva și Biroul Vamal Deva.

:: Sursa: www.diicot.ro

7. DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea. Trafic de droguri de risc. Reținere.

La data de 03.02.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a doi inculpați, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc.

La aceeași dată, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Oradea au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a unuia dintre inculpați, după ce acesta a comercializat cantitatea de 55 grame de canabis, în schimbul sumei de 2000 lei.

Acțiunea a fost urmată de surprinderea în flagrant a celui de-al doilea inculpat, după ce acesta a primit suma de 2000 lei în schimbul drogurilor pe care le furnizase anterior primului inculpat. Cu ocazia percheziției efectuate asupra automobilului folosit de cel de-al doilea inculpat a fost descoperită și ridicată cantitatea de 220 grame de canabis.

În cauză au fost puse în aplicare 4 mandate de percheziție domiciliară în urma cărora au fost descoperite și au fost ridicate 185 grame muguri de canabis, 640 grame de canabis, diverse cântare de înaltă precizie, echipamente destinate înființării și întreținerii culturii de canabis, grinder și mașină de confecționat țigarete.

În cursul zilei de astăzi, unul dintre inculpați urmează să fie prezentați judecătorului de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc prev. de art. 2 al. 1 din Legea nr. 143/2000 (în modalitatea cultivării, deținerii în vederea vânzării și vânzării). Față de cel de-al doilea inculpat s-a dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro

III. Activitatea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

1. PICCJ – Secția de urmărire penală și criminalistică. Punere în circulație de mărfuri contrafăcute. Percheziții.

În data de 31 ianuarie 2022, sub coordonarea procurorilor din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice a continuat perchezițiile inițiate la 28 ianuarie 2022, prin efectuarea a 36 de percheziții ale unor autovehicule aflate în parcarea Complexului comercial “Dragonul Roșu”.

Autovehiculele mai sus menționate au fost sigilate la data de 28 ianuarie 2022, cu ocazia punerii în executare a mandatelor de percheziție domiciliară la complexul comercial „Dragonul Roșu”, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 102 alin. 1 lit. b din Legea nr. 84/1998 (punere în circulație de mărfuri contrafăcute).

Totalul bunurilor ridicate ca urmare a activităților efectuate în datele de 28 ianuarie 2022 și, respectiv, 31 ianuarie 2022 a fost de peste 120.000 de articole, susceptibile a fi contrafăcute (îmbrăcăminte, încălțăminte, parfumuri, ceasuri, articole de marochinărie).

Activitățile efectuate au beneficiat și de sprijinul Politiei Sectoarelor 1 – 6, Serviciului Criminalistic, Serviciului Acțiuni Speciale, Direcției Generale a Vămilor și a Direcției Regionale Vamale București.

:: Sursa: mpublic.ro

2. PICCJ – Secția de urmărire penală și criminalistică. Fals în înscrisuri sub semnătură privată. Fals în declarații. Acord de recunoaștere a vinovăției.

Prin Hotărârea nr. 34/2022 din data de 2 februarie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică cu un inculpat, fost ministru al energiei și membru al Guvernului României, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 322 Cod penal și de fals în declarații în formă continuată, prev. de art. 28 din Legea nr. 176/2010, rap. la art. 326 Cod penal, cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal (3 acte materiale).

Inculpatul a fost condamnat la 36.000 de lei amendă penală (corespunzătoare a 120 de zile – amendă înmulțite cu 300 de lei pe zi-amendă) pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată și la 36 000 de lei amendă penală (corespunzătoare a 120 de zile – amendă înmulțite cu 300 de lei pe zi-amendă) pentru săvârșirea infracțiunii de fals în declarații în formă continuată. Instanța a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, la care a adăugat un spor de o treime din totalul celeilalte pedepse, urmând ca în final acesta să execute pedeapsa principală rezultantă de 48 000 de lei amendă penală. Totodată, au fost desființate înscrisurile falsificate. Hotărârea poate fi atacată cu apel.

Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sesizaseră la data de 3 noiembrie 2021 Înalta Curte de Casație și Justiție, în temeiul art. 483 alin. 1 din Codul de procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției anterior menționat în care au reținut următoarea situație de fapt:

Inculpatul a întocmit în fals un contract de închiriere, pretins încheiat cu Impact Sales Co la data de 15.05.2014, contract înregistrat la Administrația Financiară a Sectorului 1 la data de 04.06.2014. Totodată inculpatul a făcut mențiuni necorespunzătoare adevărului cu privire la sursa veniturilor menționate, în  3 declarații de avere depuse la începutul și pe parcursul exercitării mandatului de ministru al energiei.

În concret, prin declarațiile de avere nr. 2087/17.12.2015, nr. 2140/26.01.2016 și nr. 2381/15.06.2016, inculpatul a declarat venituri în valoare totală de 792 000 lei (554500 și, respectiv, 237500 lei), provenite din cedarea folosinței unui bun mobil către societatea off-shore Impact Sales Co, cu sediul în British Overseas Territories UK. Obiectul generator de venituri a fost reprezentat de o platformă online, respectiv site-ul www.monitoruleu.com (devenit între timp nefuncțional) a cărui folosință a fost cedată către compania off-shore mai sus menționată.

În prezența avocatului ales, inculpatul a declarat că recunoaște săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații în formă continuată și acceptă încadrarea juridică a faptelor pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală.

:: Sursa: mpublic.ro

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti