Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Cum (nu) se antepronunţă judecătorul?


07.02.2022 | Flavius MOȚU
Secţiuni: Opinii, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Flavius Moțu

Flavius Moțu

Un celebru semiolog şi scriitor italian ne spunea că, atunci când citeşte o operă de ficţiune, cititorul încheie cu autorul un „pact ficţional”, prin care cititorul se obligă să lase deoparte scepticismul din viaţa mundană şi să acccepte regulile ad-hoc ale lumii ficţionale. Mutatis mutandis, prin dezavuarea antepronunţării, Codul de procedură civilă obligă judecătorul român să încheie, cu fiecare dintre părţile procesului, câte un pact cvasi-ficţional în temeiul căruia, până la pronunţarea soluţiei, judecătorul trebuie să se comporte ca şi cum ceea ce susţine fiecare dintre părţi ar fi adevărat.

Sper că putem admite cu toţii că, dacă judecătorul este un căutător al dreptăţii, nu putem să-i cerem să se prefacă a crede că poziţiile procesuale ale ambelor părţi sunt deopotrivă adevărate. Mie, cel puţin, mi se pare preferabilă strategia rabinului, care, dând dreptate fiecăreia dintre părţi, le-a creat orizonturi de aşteptare intersectabile, fie pe calea negocierii, fie pe calea unei soluţii anticipabile.

Până la o schimbare a opticii legiuitorului în ceea ce priveşte antepronunţarea, atunci când sunt nevoit, nu îmi rămâne decât să recurg la subterfugii lingvistice construite în jurul terminologiei „eventualităţii”, care, nu-i aşa?, creează o a treia ficţiune, pe lângă cele două deja prezentate de părţi.

Jud. Flavius Moțu, Tribunalul Specializat Cluj

* Extras din materialul cu titlul „Cum (nu) se antepronunţă judecătorul?”, publicat în volumul De-a dreptul vorbind (coord. Andra-Roxana Trandafir, Lucian Bojin), Ed. Universității de Vest din Timișoara, 2021. Volumul a apărut în colecția „De-a dreptul” (coord. Raluca Bercea) și cuprinde o serie de texte despre discursul în lumea juridică, redactate de magistrați, avocați, profesori și studenți ai Facultăților de Drept.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro