Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Tribunalul Bihor. Încetare proces penal. Nulitate absolută rechizitoriu DIICOT. Aplicabilitate Decizia CCR nr. 380/2021
07.02.2022 | Răzvan DOSEANU, Ionel MANOLE

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență Tribunale, Note de studiu, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Răzvan Doseanu

Răzvan Doseanu

Ionel Manole

Ionel Manole

Tribunalul Bihor a dispus incetarea procesului penal intr-un dosar penal in care instanta a fost investita cu un rechizitoriu al DIICOT – ST Oradea pentru comiterea infractiunii de evaziune fiscala, deoarece s-a apreciat că aceasta unitate de parchet nu avea competenta sa efectueze urmarirea penala in cauza, competenta apartinand parchetului de drept comun, respectiv Parchetului de pe langa Tribunalul.
Dupa ce DIICOT a dispus o solutie de clasare fata de infractiunea de constituire de grup infractional organizat trebuia sa decline solutionarea cauzei si nu sa continue sa efectueze urmarirea penala in cauza.

Tribunalul Bihor a constatat nulitatea absoluta a rechisitoriul DIICOT – ST Oradea si ulterior, pe fondul cauzei, a dispus incetarea procesului penal constatand incidenta art. 16 alin. 1 lit. e) Cod procedura penala, respectiv faptul ca lipseste o conditie prevazuta de lege necesara pentru punerea in miscare a actiunii penale – in cazul de fata, necompetenta materiala a organului de urmarire penala care nu mai poate exercita actiunea penala in procesul penal.

Tribunalul Bihor a constatat aplicabilitatea in cauza a deciziei CCR nr. 380/2021 prin care s-a constatat neconstitutionalitatea art. 11 alin. (3) din OUG nr. 78/2016 care prevedea ca ”In cazul in care dispune disjungerea in cursul urmaririi penale, procurorul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism poate continua efectuarea urmaririi penale si in cauza disjunsă”.

Aceasta solutie este dispusa pe fondul cauzei, anterior fiind respinse cererile si exceptiile formulate de cei doi inculpati in procedura de camera preliminara. Tribunalul Bihor a retinut ca ”Legat de faptul ca, prin incheierea din data de … au fost respinse cererile si exceptiile invocate si s-a constatat legalitatea rechizitoriului din data de … intocmit in dosarul nr. … al DIICOT – ST Oradea – aceasta nu are autoritate de lucru judecat, avand in vedere ca necompetenta organului de urmarire penala a fost atrasa de constatarea neconstitutionalitatii dispozitiilor art. 11 alin. (3) din OUG nr. 78/2016 (prin decizia CCR nr. 380/2021), decizia instantei de contencios constitutional fiind ulterioara hotararii de finalizare a procedurii de camera preliminara”. (Sentința penală nr. 1/P/2022, pronunțată de Secția penală a Tribunalul Bihor)

Av. Răzvan Doseanu, DOSEANU & ASOCIATII
Av. Ionel Manole

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti