Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

S-au împlinit 13 ani de la pronunțarea Hotărârii Curții Internaționale de Justiție în cazul privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră
07.02.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Ministerul Afacerilor Externe a salutat aniversarea, la 3 februarie 2022, a 13 ani de la pronunțarea, în 2009, a Hotărârii Curții Internaționale de Justiție de la Haga (CIJ) în procesul privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră. Acest proces, care s-a derulat pe durata a mai mult de patru ani, este un succes diplomatic de referință pentru România, țării noastre revenindu-i 9.700 kilometri pătrați de platou continental și zonă economică exclusivă în Marea Neagră, adică aproape 80% din suprafața aflată în dispută în fața CIJ, potrivit unui comunicat.

Hotărârea a reprezentat pentru România prima și unica extindere de jurisdicție suverană și drepturi suverane a țării noastre după Marea Unire din 1918. De asemenea, a fost prima hotărâre din istoria Curții Internaționale de Justiție pronunțată în unanimitate de judecătorii CIJ, după peste 40 de ani în care acest diferend politic bilateral complex nu a putut fi soluționat prin negocieri bilaterale.

Hotărârea a devenit un punct de referință pentru soluționarea diferendelor internaționale pe cale pașnică în domeniul delimitărilor maritime, fiind citată de-a lungul timpului în jurisprudența CIJ și a altor instanțe internaționale, precum şi în doctrina dreptului internațional în materie.

Bogdan Aurescu: „Angajamentul României față de respectarea dreptului internațional, în special în contextul actualelor provocări complexe cu care se confruntă lumea contemporană, precum și atașamentul față de practica soluționării diferendelor internaționale pe cale pașnică, așa cum a demonstrat-o și procesul privind  Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, este unul profund și durabil. România a acceptat jurisdicția obligatorie a Curții Internaționale de Justiție în anul 2015 și a întreprins, de-a lungul timpului, eforturi susținute pentru a promova la rândul său jurisdicția CIJ, inclusiv printr-o campanie la nivel internațional, pe care am avut inițiativa de a o demara în anul 2021, prin care încurajăm cât mai multe state să ne urmeze exemplul. Multiplele crize care se suprapun astăzi și care afectează ordinea regională și globală evidențiază nevoia de a utiliza instrumente internaționale transparente și de încredere. Soluționarea diferendelor pe cale pașnică este singura modalitate permisă de dreptul internațional, acesta oferind instrumente, resurse și răspunsuri tuturor statelor care, chiar și atunci când se confruntă cu situații complexe, pun binele comun, stabilitatea, securitatea și valorile democratice mai presus de orice.

România va continuă să mențină, mai ales în mediul internațional complicat de astăzi, o politică externă și de securitate axată pe apărarea ordinii internaționale bazate pe reguli și pe respectul pentru dreptul internațional, precum și pe apărarea parametrilor fundamentali ai arhitecturii de securitate europene. Vom continua să ne pronunțăm și să acționăm pentru respingerea oricărei amenințări cu utilizarea forței, precum și a conceptului desuet al sferelor de influență, odată cu reiterarea fermă a dreptului statelor de-și alege liber propriile opțiuni de politică externă și de securitate și a susținerii suveranității și integrității teritoriale.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti