Secţiuni » Articole
ArticoleEssentialsRNSJ - Revista de note şi studii juridiceNote de studiuStudiiOpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptuluiRevista revistelor juridice

Soluții interesante pronunțate de judecători englezi în cauze privind legislația mediului
08.02.2022 | Madalina-Elena GRECU

Secţiuni: Articole, Dreptul mediului, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Mădălina-Elena Grecu

Mădălina-Elena Grecu

Marea Britanie nu mai este membră a Uniunii Europene și prin urmare nu mai este ținută să respecte legislația comunitară privind protecția mediului. Cu toate astea, se pare că încă împărtășește valorile europene din acest domeniu, fiind extrem de strictă în obiectivele propuse, de protejare a speciilor și zonelor naturale, de garantare a calității aerului, a apei potabile și a apei pentru scăldat, sau de gestionare corectă a deșeurilor și reducerii efectele substanțelor chimice nocive, etc.

Cazurile de mai jos, soluționate recent de justiția britanică, o dovedesc pe deplin și pot constitui o veritabilă sursă de inspirație. Ele au fost prezentate în cadrul celei de-a 16 ediții a conferinței European Network of Prosecutors for the Environment – 17 decembrie 2021.

1. Amendă record pentru poluare

În iulie 2021, una dintre companiile de apă și canalizare (Southern Water Services Ltd.) din Anglia a primit o amendă record de 135 milioane lire sterline. Această sumă a fost redusă, însă, la 90 milioane lire sterline, după ce compania a pledat ”vinovată” pentru mii de deversări ilegale de ape uzate care au poluat râurile și apele de coastă din Kent, Hampshire și Sussex.

Amenda a fost aplicată pentru 51 de infracțiuni legate de încălcări deliberate, pe termen lung (între anii 2010-2015), ale legislației mediului, prin cauzarea unor prejudicii majore unor arii protejate (inclusiv celor de conservare a stridiilor).

Cauza, care a urmat celei mai mari investigații penale din istoria de 25 de ani a Agenției britanice de Mediu, a conexat infracțiuni de poluare de la 16 lucrări de epurare a apelor uzate și dintr-un caz de investigare a unei inundații, reunite într-o urmărire penală la Canterbury Crown Court. În timp ce judecătorul și avocatul au fost prezenți, cazul a fost audiat în direct pe platforma video a instanței.

Atunci când a pronunțat sentința, judecătorul a făcut următoarele precizări: ”Fiecare dintre cele 51 de infracțiuni privite izolat arată o desconsiderare șocantă și totală pentru mediu, pentru ecosistemele prețioase și delicate de-a lungul coastelor de nord Kent și Solent, pentru sănătatea umană și pentru pescuitul și alte afaceri legitime care depind de vitalitatea apelor de coastă. Însă, niciuna dintre aceste infracțiuni nu poate fi privită izolat. Este necesară condamnarea companiei pentru totalitatea infracțiunilor la care a pledat vinovată. Dar nici asta nu reflectă cu adevărat criminalitatea inculpatei. Acest lucru se datorează faptului că infracțiunile sunt agravate de poluarea persistentă anterioară a mediului de-a lungul a mai multor ani.”

Compania Southern Water încasează taxe de la clienții săi pentru tratarea apelor uzate și este obligată prin autorizație să trateze în mod corespunzător apele uzate, astfel încât să protejeze mediul. În schimb, în timpul audierilor la instanță, aceasta a recunoscut că a provocat 6.971 de deversări ilegale în perioada infracțională (2010-2105), care au durat în total 61.704 ore, echivalentul a 2.571 de zile sau puțin peste șapte ani.

Deversările au fost efectuate în zone protejate extrem de sensibile, inclusiv numeroase situri de conservare, provocând daune majore asupra mediului și în special apelor în care își au habitatul crustacee protejate.

Acest comportament a afectat negativ întreprinderile micii și întreprinzătorii locali, deversările în apele desemnate pentru crustacee provocând o deteriorare pe termen lung a calității acestora ​​- lăsând unele zone absolut improprii recoltării crustaceelor ​​pentru consumul uman – ceea ce a condus la pierderea afacerii producătorilor de crustacee.

Investigația de succes a Agenției britanice de Mediu a avut drept consecință aplicarea celei mai mari amenzi pentru poluarea mediului până în prezent, care nu va fi plătită din profiturile operaționale ale companiei de apă – protejând astfel clienții de a suporta costurile pentru poluare ilegală.

Președintele Agenției britanice de Mediu a salutat aplicarea acestei amenzi și în acest context a declarat următoarele: ”Cu natura aflată în plină criză, nimeni nu ar trebui să profite de subminarea legislației de mediu. Această sentință arată că amenzile pentru infracțiunile de mediu încep să atingă același nivel cu cele mai mari amenzi pentru infracțiunile din domeniul financiar și asta este bine. Există un control din ce în ce mai mare asupra performanței de mediu a companiilor din întreaga lume, acest lucru transmite un mesaj important investitorilor globali că Anglia se așteaptă ca afacerile să performeze la cele mai înalte standarde. La fel ca toate companiile de apă, Southern Water are responsabilitatea de a funcționa în conformitate cu condițiile de autorizare și de a proteja mediul împotriva poluării grave. Prin infracțiunile sale deliberate, răspândite și repetate, a eșuat grav în obiectivul de protejare a mediului, a înșelat clienții și sistemul legislativ de mediu în care publicul își pune încrederea. Poluatorii trebuie să plătească, Agenția de Mediu va continua să facă tot ce îi stă în putere pentru a se asigura că o fac.”

2. Investigație pentru distrugerea unui habitat

Un dezvoltator de locuințe de lux a fost obligat să plătească mai mult de 100.000 de lire sterline pentru distrugerea unui habitat care adăpostea o specie rară de rozătoare denumită pârș de alun (hazel dormice).

Poliția din Hampshire a fost contactată pentru prima dată de Consiliul local din Borough Fareham, în urma unor rapoarte conform cărora amplasamentul, pe care se afla habitatul, a fost curățat de un utilaj greu. Urme ale acestui utilaj erau evidente la fața locului, iar gardurile vii și arbuștii fuseseră rupți de rădăcini și îngrămădiți în jurul terenului, potrivit poliției.

Proprietarul terenului, Knightsgate (UK) Ltd, a contractat un specialist pentru a efectua lucrările de tăiere a arborilor, deși primise un raport de mediu care specifica în mod clar că în locația respectivă există o specie protejată, fiind menționate inclusiv măsuri concrete de ocrotire a habitatului pârșului de alun.

Compania a fost acuzată de deteriorarea sau distrugerea unui loc de reproducere și odihnă al unui animal sălbatic dintr-o specie protejată europeană, în urma unei investigații a echipei de supraveghere a poliției din Hampshire, susținută de autoritatea publică locală și mai mulți activiști de mediu.

Compania Knightsgate a recunoscut infracțiunea la o ședință la Tribunalul in Portsmouth, în octombrie 2020. Instanța a stabilit că societatea a acționat culpabil, prin neinformarea, în mod corespunzător, a contractantului său asupra raportului de mediu și prin neacordarea de instrucțiuni privind curățarea terenului.

La o audiere în fața Portsmouth Crown Court din noiembrie 2021, compania a primit o amendă de 40.000 de lire sterline. De asemenea, instanța a emis un ordin de confiscare de 69.000 de lire sterline – sumă pe care compania ar fi trebuit să o plătească dacă ar fi urmat recomandările raportului de mediu.

După pronunțarea acestei sentințe, un ofițer din cadrul People’s Trust for Endangered Species a declarat următoarele: Rozătoarea pârșul de alun este o specie rară și în declin în Anglia și Țara Galilor și, din această cauză, reprezintă o specie protejată. Habitatele lor pot fi gestionate cu ușurință atunci când suprafețele sunt construite, dar prea des prezența lor este ignorată de dezvoltatori în căutarea profitului. Clădirile sunt efemere, se pot construi sau demola, dar odată ce pârșul de alun va  dispărea din aceste ținuturi, el este pierdut pentru totdeauna. Este responsabilitatea noastră a tuturor să ne asigurăm că acest lucru nu se întâmplă.”

3. Firma de deșeuri amendată pentru exportul de deșeuri menajere

În luna iuie 2021, cea mai mare firmă de deșeuri din Marea Britanie a fost amendată cu suma de 1,5 milioane lire sterline după ce a exportat gunoaie murdare marcate ca deșeuri de hârtie pentru reciclare în India și Indonezia, acționând ”neglijent la limita cu intenția”, așa cum s-a exprimat judecătorul.

Pe lângă amenda de 1,5 milioane de lire sterline, compania a fost obligată să plătească prejudicii de 153.827,99 lire sterline.

Compania a fost condamnată, după un proces de două săptămâni la Wood Green Crown Court, pentru că a trimis peste 1.000 de tone de deșeuri menajere în India și Indonezia, încălcând interdicția de a trimite astfel de deșeuri în țările în curs de dezvoltare. O parte din gunoaie erau marcate ca deșeuri de hârtie pentru reciclare.

Aproximativ 50.000 de cutii, 40.000 de pungi de plastic, 25.000 de articole de îmbrăcăminte, 3.000 de scutece – și chiar o tigaie, prezervative și un tricou suvenir New York au fost printre articolele ambalate ca deșeuri de hârtie pentru exportul în Asia, între 2018 și 2019.

În timpul procesului, jurații au fost informați despre contractele lunare ale companiei, în valoare totală de 39.500 de lire sterline, pentru a muta deșeurile menajere în India sau Indonezia.             Este pentru a doua oară, în doi ani, când compania a fost amendată pentru exportul de deșeuri menajere într-o țară non-OCDE. Anchetatorii care au descoperit deșeurile au înregistrat „un miros puternic putred” și o „aromă acidă” după ce au reținut șaisprezece containere de 25 de tone la Southampton, însă 26 de containere părăsiseră deja portul.

De asemenea, în anul 2015 aceeași companie a fost amendată cu suma de 350.000 lire sterline pentru trimiterea deșeurilor menajere pe post de deșeuri de hârtie în China.

Inițial, compania a susținut că plângerea penală introdusă de Agenția de Mediu nu ar fi fost în interesul public. Cu toate acestea, după ce a fost pronunțată sentința, a eliminat această declarație de pe site-ul său. În schimb, a afirmat pentru The Guardian: „Ne luăm foarte în serios responsabilitatea pentru gestionarea mediului și acceptăm hotărârea instanței. Nu mai exportăm deșeuri de hârtie în afara OCDE și ne vom revizui cu atenție procesele pentru a ne asigura că respectăm pe deplin implicațiile acestei hotărâri.”

Tot după pronunțarea sentinței, șeful Agenției de Mediu a declarat: „Biffa a expediat materiale interzise în țările în curs de dezvoltare care nu dețin sisteme de prevenire a infracțiunilor. Agenția de Mediu îi va urmări pe cei care distrug viețile comunităților de peste mări prin exporturi ilegale. Acest verdict de vinovăție subliniază că oricine produce sau manipulează deșeuri trebuie să exporte numai material legal și în siguranță pentru reciclare. Agenția de Mediu a oprit exportul ilegal de aproape 23.000 de tone de deșeuri necorespunzătoare în 2019-2020. Am intensificat monitorizarea sporită a transporturilor internaționale de deșeuri.”

Marea Britanie este semnatară a acordurilor internaționale pentru a se asigura că deșeurile menajere și periculoase nu sunt exportate către țările în curs de dezvoltare.

Sailesh Mehta, procuror pentru Agenția de Mediu, a declarat juriului: „Avem obligația morală și legală de a nu transmite problemele noastre de poluare altor țări precum India și Indonezia”.

Grupul Biffa are o cifră de afaceri de peste 1 miliard de lire sterline și aproximativ 100.000 de tone de deșeuri sunt exportate de la locația sa din Edmonton.

4. Depozitare ilegală de substanțe chimice toxice și infracțiuni legate de arme de foc   

Pe 15 septembrie 2020, un vultur a fost găsit mort pe un teren agricol deschis în Undley, Suffolk. În apropiere se afla cadavrul unui porumbel de pădure.

Situația a fost raportată către Natural England (una dintre agențiile din Anglia responsabile cu investigarea crimelor împotriva animalelor sălbatice). Cadavrele au fost găsite la aproximativ cincizeci de metri de niște țarcuri de creștere a fazanilor care erau situate pe terenuri agricole învecinate.

Păsările au fost colectate și trimise pentru teste criminalistice, unde rezultatele au arătat că porumbelul avea reziduuri de bendiocarb (insecticid acut toxic), pe corp. S-a descoperit, de asemenea, că vulturul are reziduuri de bendiocarb în stomac. S-a ajuns la concluzia că este probabil ca vulturul să fi murit după ce a consumat carne de la porumbel.

Persecuția răpitorilor este o problemă națională în Marea Britanie și se știe că unul dintre pesticidele favorite pentru otrăvirea ilegală a acestora este Bendiocarb. Plasarea oricărei momeli otrăvite în mediul rural este ilegală de peste 100 de ani și această metodă periculoasă poate avea riscuri majore pentru animale sălbatice, animale de companie și oameni.

Cercetările au identificat că persoana responsabilă cu gestionarea țarcurilor de creștere a fazanilor era un anume Shane Leech. Ca urmare a acestor constatări, ofițeri de la Suffolk Constabulary, sprijiniți de Natural England, au descins la adresa de domiciliu a domnului Leech în Lakenheath, luni, 18 ianuarie 2021. Când a a avut loc intervenția ofițerilor de poliție, domnul Leech era pe cale să plece la serviciu. În timpul percheziției unei dependințe din cărămidă, chiar în spatele bungaloului familiei, a fost găsit un pachet de 3 kg de Ficam D pe jumătate goal. Un  alt pachet de 3 kg a fost găsit în aceeași clădire încă în ambalajul poștal de hârtie.

Ingredientul activ pentru Ficam D este Bendiocarb. Acesta este un pesticid numai de uz profesional, autorizat pentru uz intern pentru a ucide furnici și viespi. Leech nu avea pregătire profesională pentru utilizarea de pesticide.

Clădirea era nesigură la sosirea poliției, dar nu existau semne sau informații care să indice faptul că insecticidul ar fi fost depozitat în interior. Pe podeaua clădirii erau în jur de treizeci de cadavre de fazan, despre care domnul Leech a declarat că vor fi folosite pentru consumul uman.

Parcată pe aleea adresei era o camionetă Nissan Navara, de care proprietarul era domnul Leech. Acest vehicul a fost percheziționat și au fost identificate două cutii cu muniție 22. Întrucât acestea nu corespundeau licenței privind arma sa de foc, poliția a cerut să examineze armele domnului Leech.
Într-o cameră mică, neîncuiată, în spatele bungaloului, care conținea dulapurile pentru arme ale domnului Leech, erau amplasate două puști întinse pe podea, lângă un radiator, la vedere din cadrul ferestrei. Domnul Leech a explicat că au fost lăsate să se usuce peste noapte, însă și aceasta era o încălcare a condițiilor de licență pentru armele de foc.

Poliția a fost informată că domnul Leech a depozitat alte arme la adresa părinților săi. La adresa părinților o altă cutie de muniție 22 a fost găsită, iar verificarea licenței a scos la iveală faptul că aceasta nu era semnată.

Domnul Leech și poliția au mers ulterior la Chalk Farm, Undley. În această locație se aflau o serie de magazii de depozitare. În cadrul acestor magazii au fost găsite pesticide, medicamente de uz veterinar si 3 produse de protectie a plantelor. Clădirile nu erau adecvate pentru depozitarea acestor produse deoarece nu erau rezistente la foc, baloții de paie reprezentau un risc de incendiu, și nu existau semnalizatoare care să avertizeze despre pesticide. S-a constatat că unul dintre erbicidele găsite într-un recipient etichetat „erbicid Palio” conține metaldehidă care trebuie depozitată în recipientul original și cu etichetă.

Nu au fost descoperite însă suficiente dovezi care să demonstreze că domnul Leech a fost persoana care a pus momeala otrăvită ce a ucis vulturul.

Totuși, acesta a fost inculpat pentru încălcarea reglementărilor de siguranță privind depozitarea bendiocarbului și a metaldehidei, dar și pentru nerespectarea cerințelor legale obținerii licenței pentru arma de foc. A fost condamnat la 80 de ore muncă neremunerată în folosul comunității, 105 lire sterline cheltuieli de judecată și 95 lire sterline cu titlu de prejudiciu, dispunându-se totodată ca ca substanțele chimice să fie confiscate și distruse.

Mădălina-Elena Grecu
Vicepreședinte al Curții de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București
Fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal
Membru al Forumului Judecătorilor Europeni pentru Mediu (European Union Forum of Judges for the Environment (EUFJE)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti