Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţi

Powered by LIVESCU & ASOCIAŢII
4 comentarii

CEDO. Jivan v. România. Neasigurarea unei protecții efective pentru o persoană în vârstă prin evaluarea inadecvată a severității dizabilității sale
08.02.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Drepturile omului, Jurisprudență, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 8 februarie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Jivan v. România.

În unanimitate, Curtea a reținut că a fost încălcat art. 8 din Convenție, fapt pentru care România trebuie să plătească fiului reclamantului (reclamantul a decedat în 2020) 8.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 300 de euro pentru alte taxe.

În 2017, reclamantului, care suferea deja de mai multe afecțiuni medicale presupus debilitante, i s-a amputat un picior, iar printr-o hotărâre judecătorească acesta a fost încadrat la handicap mediu, ci nu la handicap grav.

Invocând articolul 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) și articolul 6 (dreptul la un proces echitabil) din Convenția Europeană, reclamantul s-a plâns că autoritățile naționale au apreciat în mod greșit severitatea dizabilității sale, privându-l astfel de posibilitatea de a beneficia de un asistent personal și că procedura privind această evaluare ar fi durat prea mult.

Prof. univ. dr. Iulia Motoc, judecătorul României la CEDO, a fost membru în completul de judecată.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti