Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Progymnasmata − Cum vorbim, ce facem înainte să vorbim și ce vrem să spunem?
09.02.2022 | Remus RACOLȚA

Secţiuni: Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Platon, în al său Phaidros sau Despre frumos, ne oferă o posibilă structură a discursului, bazată pe ideea de bază a antichității grecești, anume armonia: „Cred însă că vei recunoaște măcar atâta lucru; că orice discurs se cuvine să fie alcătuit asemeni unei ființe vii: să aibă un trup care să fie doar al ei, astfel încât să nu-i lipsească nici capul, nici picioarele; să aibă deci o parte de mijloc și extremitățile, menite să se potrivească unele cu altele și toate cu întregul” (Phaidros sau Despre Frumos, 264a-264c, Humanitas, 2011)Cum vorbim, deci, joacă un rol esențial în orice act retoric, funcțiile estetico-retorice ale discursului fiind considerate a fi extrem de importante: să vorbim armonios, să vorbim legat, clar, bine argumentat, să vorbim și să dovedim ce spunem în același timp, să folosim intelectul (logos), dar și afectul (patos) sau caracterul (etos), acolo unde și în măsura în care ele se impun.

Cum vorbim trebuie să producă un întreg, atent și minuțios construit de retor, care va reflecta îndelung, chibzuit și în prealabil asupra modului în care „întregul” va avea efect asupra publicului. Măiestria retorului constă întocmai în abilitatea acestuia de a reuși să clădească un astfel de întreg, care, la modul ideal, va convinge auditoriul în a-i acorda votul (sau acordul, dacă retorul nu dorește să primească voturi).

Dr. Remus Racolța

* Extras din materialul cu titlul „Progymnasmata − Cum vorbim, ce facem înainte
să vorbim și ce vrem să spunem?
”, publicat în volumul De-a dreptul vorbind (coord. Andra-Roxana Trandafir, Lucian Bojin), Ed. Universității de Vest din Timișoara, 2021. Volumul a apărut în colecția „De-a dreptul” (coord. Raluca Bercea) și cuprinde o serie de texte despre discursul în lumea juridică, redactate de magistrați, avocați, profesori și studenți ai Facultăților de Drept.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti