Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Avizul BCE cu privire la propunerea de regulament de extindere a cerințelor de trasabilitate la transferurile de criptoactive


09.02.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Banking, Cyberlaw, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Piața de capital
JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. C-68 din 9 februarie 2022 a fost publicat Avizul Băncii Centrale Europene din 30 noiembrie 2021 cu privire la propunerea de regulament de extindere a cerințelor de trasabilitate la transferurile de criptoactive (CON/2021/37).

Astfel, Banca Centrală Europeană (BCE) face următoarele observații cu privire la propunerea de regulament de extindere a cerințelor de trasabilitate la transferurile de criptoactive:

1. Cu privire la definiția criptoactivelor și  la domeniul de aplicare a regulamentului propus:

– Regulamentul propus va utiliza definiția „criptoactivelor” prevăzută în propunerea Comisiei de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind piețele criptoactivelor și de modificare a Directivei (UE) 2019/1937. BCE înțelege că aceasta este menită a fi o definiție largă și cuprinzătoare și că, prin urmare, regulamentul propus intenționează să extindă cerințele de trasabilitate la toate criptoactivele, indiferent de tehnologia de bază (tehnologia registrelor distribuite sau alte tehnologii) utilizate pentru emiterea acestora;
– În ceea ce privește domeniul de aplicare al regulamentului propus, BCE înțelege că, la fel ca regulamentul propus privind piețele criptoactivelor, acesta nu este destinat să acopere criptoactivele emise de băncile centrale care acționează în calitatea lor de autorități monetare. Cu toate acestea, din motive de securitate juridică și pentru a alinia pe deplin domeniul de aplicare al regulamentului propus cu cel al propunerii de regulament privind piețele criptoactivelor, BCE propune menționarea explicită a acestui aspect în considerentele și dispozițiile regulamentului propus.

2. Cu privire la referirea la monedele oficiale:

– Regulamentul propus conține trimiteri la termenul „monede fiduciare”. În conformitate cu tratatele și cu dreptul monetar al Uniunii, euro este moneda unică a zonei euro, adică a acelor state membre care au adoptat euro ca monedă națională. În ceea ce privește statele membre care nu au adoptat euro ca monedă națională, tratatele fac trimitere în mod constant la monedele statelor membre respective. Tratatele nu se referă nicăieri la euro sau la monedele statelor membre ca fiind monede „fiduciare”. În acest context, nu este oportun să se facă referire într-un text juridic al Uniunii la „monede fiduciare”. Regulamentul propus ar trebui să se refere, în schimb, la „monede oficiale”.

3. Cu privire la data aplicării regulamentului propus:

Alinierea datei de aplicare a regulamentului propus cu cea a regulamentului propus privind piețele criptoactivelor ar fi utilă din perspectiva stabilității sistemice și financiare, pentru a se asigura că regulamentul propus se aplică transferurilor de criptoactive cât mai devreme, în loc să aștepte intrarea în vigoare a restului pachetului privind combaterea spălării banilor. Astfel cum a remarcat Comisia, până în prezent, transferurile de active virtuale au rămas în afara domeniului de aplicare a legislației Uniunii privind serviciile financiare, expunând deținătorii de criptoactive riscurilor de spălare a banilor și de finanțare a terorismului, întrucât fluxurile de bani iliciți pot fi realizate prin transferuri de criptoactive și dăunează integrității, stabilității și reputației sectorului financiar. O serie de state membre au legiferat deja cu privire la acest aspect.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro