Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Ipoteză de neconstituționalitate a art. 117 alin. (1) din Codul de Procedură penală
10.02.2022 | Anca ENESCU, Marlena CODRESCU

Secţiuni: Articole, Drept penal, Opinii, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Anca Enescu

Anca Enescu

Marlena Codrescu

Marlena Codrescu

Potrivit art. 34 din Codul de procedură penală, ”martorul” reprezintă unul dintre subiecții procesuali care are anumite drepturi și obligații în procedurile judiciare penale.

Secțiunea a IV-a din cadrul Capitolului II din Codul de procedură penală, respectiv art. 114-124, inclusiv (cu trimitere și la alte articole din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală), reglementează procedura de audiere a martorilor.

Art 117 din Codul de procedură penală precizează în mod expres persoanele care au dreptul de a refuza să dea declarații în calitate de martor.

Astfel, alin. 1 al articolului sus-menționat subliniază că au dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor următoarele persoane:

– soțul, ascendenții și descendenții în linie directă, precum și frații și surorile suspectului sau inculpatului;

– persoanele care au avut calitatea de soț al suspectului sau inculpatului, respectiv persoanele care au stabilit relații asemănătoare acelora dintre soți (DCC nr. 562/2017).

În atare condiții, în ipoteza expusă de textul de lege, posibilitatea legală de a refuza să dea declarații este strâns legată de dobândirea în cauză a calității de suspect sau inculpat.

Astfel, în situația în care urmărirea penală este începută in rem, se ridică problema dacă dreptul la tăcere al martorului reglementat prin ipoteza stipulată de art. 117 alin. 1 din Codul de procedură penală poate fi sau nu invocat de către acesta.

În situația analizării ad litteram a textului de lege, iar nu prin prisma finalității reglementării acestei ipoteze, martorul nu ar putea invoca dispozițiile art. 117 alin. 1 din Codul de procedură penală în ipoteza în care în cauză nu există o ordonanță prin care o persoană a dobândit calitatea de suspect ori inculpat.

Totuși, în vederea aplicării garanțiilor conferite de art. 6 din Convenție, dobândirea calității de suspect sau inculpat nu este legată de formalitatea întocmirii unei ordonanțe prin care se atribuie aceste calități procesuale, ci de momentul în care autoritățile au motive plauzibile de a bănui implicarea unei persoane în săvârșirea infracțiunii (Cauza Brusco contra Franţa, Hotărârea CEDO din 14 octombrie 2010).

Cu titlu de exemplu, în ipoteza în care urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă (in rem), soțul persoanei investigate nu s-ar putea prevala de excepția prevazută de art. 117 din Codul de procedură penală, dispoziție care ii conferă posibilitatea de a refuza să dea declarații în cauză.

Astfel, textul de lege și-ar atinge cu adevărat finalitatea în condițiile în care excepția prevăzută în art. 117 din Codul de procedură penală nu ar fi strâns legată de dobândirea în cauză a calității de suspect ori inculpat, ci de momentul în care autoritățile au motive plauzibile de a bănui implicarea unei persoane în săvârșirea de infracțiuni.

Avocat Anca Enescu
Avocat Marlena Codrescu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti