Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Andreea Hulub: Implicarea femeilor în profesiile juridice este extinsă și în creștere


11.02.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, UNBR+INPPA+Barouri, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Andreea Hulub

Andreea Hulub

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Andreea Hulub, Partener DANILESCU HULUB & PARTNERS, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Andreea Hulub: În primul rând, mulțumesc pentru invitație și felicitări echipei JURIDICE.ro pentru inițiativa de a crea platforma WOMEN IN LAW. Avem nevoie de astfel de inițiative țintite să creeze mai multă coeziune și solidaritate între femei, în mediul profesional și antreprenorial juridic.

Recunosc că îmi vine greu să vorbesc despre mine; aș prefera să vorbesc despre munca mea și rezultatele muncii mele. Da, dacă trebuie 😊, m-aș limita la trei caracteristici: loialitate, adaptabilitate și reziliență. Expertiza de top și profesionalismul cred că trebuie să facă parte, în mod implicit, din eticheta profesională.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Andreea Hulub: Mă bucur să pot constata că implicarea femeilor în profesiile juridice este extinsă și în creștere, de la un an la altul. Astfel, un număr semnificativ de poziții de chief legal counsel la unele din cele mai mari companii din Romania, fie acestea multinaționale sau locale, sunt ocupate de femei. Același lucru poate fi spus și despre pozițiile de avocat asociat/partner din societățile de avocatură locală – fie că vorbim de societățile mari de avocatură, fie că vorbim de societăți medii, cum este societatea pe care o coordonez, alături de asociatul meu – unde vedem un raport relativ echilibrat între femei și bărbați. În fine, trendul crescător în ce privește implicarea femeilor în profesiile juridice poate fi dedus direct din statisticile facultăților de drept consacrate de la nivel național unde, anual, se poate observa că absolvenții de sex feminin depășesc cu mult, numeric, pe cei de sex masculin.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Andreea Hulub: Cred că aceste roluri sunt inerent interconectate și că nu le poți pune în recipiente izolate, crezând că nu se vor întrepătrunde. Dar, mai important decât atât, cred un lucru: că nu poți fi un profesionist mai bun decât ești ca om, ca individ. Altfel spus, limitele, tarele și defectele care te caracterizează ca om îți vor fi limite și în viața profesională.

Deci, dacă nu lucrezi la a te îmbunătăți în „rolul de soție/iubită/mamă”, ca sa citez din întrebarea dvs., este iluzoriu să crezi ca poți crește în „rolul” de profesionist.

La nivel organizațional, asta se reflectă în sustenabilitatea business-ului: nu poți avea un business sustenabil și credibil, indiferent de dimensiunile lui, dacă oamenii nu sunt integrați în ambele roluri, și ca indivizi, nu doar ca profesioniști. O voi cita aici pe Melinda Gates care spune foarte frumos că (parafrazez): cele mai de succes organizații sunt cele în care oamenii se pot prezenta așa cum sunt ei, atât ca profesioniști, cât și ca indivizi, și nu trebuie să ascundă părți din ei („The best organizations are ones where people can show up as their full selves at home and at work, and that they don’t have to hide parts of themselves” – citatul original, dintr-un interviu al Melindei Gates pentru revista Business Insider).

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Andreea Hulub: Da, trăim într-o vreme a oportunităților nelimitate pentru femei. Desigur, continuă să subziste prejudecăți, stereotipuri și dificultăți pe care femeile încă le întâmpină în mediul profesional. Dar, una peste alta, cred că putem conchide că principalele bariere au fost eliminate și că mediul profesional actual oferă o paletă fantastică de oportunități pentru femei.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Andreea Hulub: Aș vorbi aici, în primul rând, de ce pot aduce diferit femeile, ca plus valoare, în mediul profesional. Și aș face un top trei, astfel:
 empatie – cred că este deja axiomatic că, fără această trăsătură, nu poți fi un adevărat leader. Or, inteligența emoțională specifică femeilor constituie un avantaj în dezvoltarea acestei trasaturi.
 reziliența – cred că femeile sunt mult mai bine echipate pentru a face față stresului. O explicație simplă o dădea fosta șefă FMI, Christine Lagarde, într-un interviu în care nota, just, că femeile sunt deseori în ipostaza de a avea două joburi: cel de la birou și cel de acasă, fiecare solicitant în felul său. A face față ambelor tipuri de presiuni și solicitari le face pe femei mai reziliente la stres. Or, a fi capabil să îți păstrezi calmul în situații stresante nu înseamnă doar că poți da un exemplu pentru ceilalți, dar îți permite să vezi și să profiți de oportunități.
 pasiune – atât de importantă întrucât aduce cu sine energie și generează creativitate.

Cred că ultimii ani în care a început să se recunoască și la nivel instituțional și organizațional rolul acestor soft skills au ajutat femeile să înțeleagă că, pentru a reuși, nu trebuie să îmbrace hainele masculinității (metaforic spus), ci trebuie să vină cu propriul lor mix de trăsături și particularități care aduc cu sine atâtea beneficii în mediul profesional.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Andreea Hulub: În primul rând mama mea: un model de curaj, reziliență, dedicație, tenacitate și altruism. Pot numi multe alte modele, fie că vorbim de mediul juridic, cel de business sau din sportul de performanță. Însă, cred altceva: cred că putem găsi un model în oricare din noi, în povestea fiecăreia și în lupta fiecăreia cu dificultățile personale și profesionale.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Andreea Hulub: A fost o perioadă de provocări pentru care sunt foarte recunoscătoare; provocări care au fost un catalizator pentru multe decizii personale și profesionale, în egală măsură, decizii pe care am avut curajul să le iau chiar în aceste vremuri pline de incertitudine. Noi ne-am lansat business-ul chiar la început de pandemie și, trăgând linie acum, putem constata că a fost o mișcare îndrăzneață ce a fost recompensată de rezultatele de până acum ale activității noastre.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Andreea Hulub: Mi-aș dori să continuăm, cu îndrăzneală, să aducem la masă acele trăsături particulare care ne disting și care pot aduce atâta plus valoare în mediul profesional. Mi-aș dori să fim și mai solidare, să ne susținem reciproc mai mult și să lucrăm împreună mai mult pentru a crea modele sustenabile în mediul nostru de lucru.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Andreea Hulub: Eu vă mulțumesc pentru oportunitatea de a-mi exprima gândurile și viziunea pe subiectele supuse discuției și vă felicit încă o dată pentru inițiativa WOMEN In LAW!

Alina Matei: Mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti