Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Croația adoptă moneda euro la 1 ianuarie 2023
13.07.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Banking, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 12 iulie 2022, Consiliul UE a adoptat cele trei acte juridice finale necesare pentru a-i permite Croației să introducă moneda euro la 1 ianuarie 2023. Astfel se încheie procesul din cadrul Consiliului care îi va permite Croației să devină membru al zonei euro și să beneficieze de utilizarea monedei comune a UE, euro, începând cu anul viitor, potrivit unui comunicat.

Unul dintre cele trei acte juridice stabilește rata de conversie dintre euro și kuna croată la 7,53450 kune pentru 1 euro. Aceasta corespunde cursului central actual al kunei din mecanismul cursului de schimb (MCS II).

***

Marți, 5 iulie 2022, deputații europeni au dat aviz favorabil candidaturii Croației de a deveni cel mai nou membru al zonei, potrivit unui comunicat.

Parlamentul European, cu 539 de voturi pentru, 45 de voturi împotrivă și 48 de abțineri, a adoptat raportul lui Siegfried Mureșan, potrivit căruia Croația îndeplinește toate criteriile pentru adoptarea monedei euro la 1 ianuarie 2023.

***

Miercuri, 1 iunie 2022, Comisia Europeană a concluzionat că Croația este pregătită să adopte moneda euro la 1 ianuarie 2023, ceea ce va aduce numărul statelor membre din zona euro la douăzeci, potrivit unui comunicat.

Concluzia este prezentată în Raportul de convergență din 2022, care evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia în direcția aderării la zona euro. Acestea sunt cele șapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro.

Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene: „Astăzi, Croația a făcut un pas important către adoptarea monedei euro, moneda noastră comună. La mai puțin de un deceniu de la aderarea la UE, Croația este pregătită să adere la zona euro la 1 ianuarie. Acest lucru va face ca economia Croației să fie mai puternică, aducând beneficii cetățenilor, întreprinderilor și societății în general. Adoptarea de către Croația a monedei euro va consolida, de asemenea, moneda euro. La douăzeci de ani de la introducerea primelor bancnote, euro a devenit una dintre cele mai puternice monede din lume, îmbunătățind condițiile de viață pentru milioane de cetățeni din întreaga Uniune. Moneda euro este un simbol al forței și unității europene. Felicitări, Croația!”

***

Marți, 8 februarie 2022, Banca Națională a Croației a anunțat o nouă licitație pentru designul monedei de un euro, potrivit hnb.hr.

Croația se pregătește să adopte moneda euro în 2023 și, săptămâna trecută, a dezvăluit câștigătorii unui concurs ale căror modele urmau să fie utilizate. Întrucât Stjepan Pranjković a renunțat la toate drepturile care îi revin în baza participării sale la licitație, și pentru a elimina orice incertitudini, îndoieli sau ambiguități legate de alegerea designului pentru fața națională a monedelor euro care poartă motivul jderului, Comitetul valutar a decis să lanseze o nouă licitație pentru selectarea conceptului și a designului.

CNB subliniază că toți autorii participanți la licitație au fost obligați să depună o garanție scrisă care să confirme că opera lor a fost o creație intelectuală originală realizată exclusiv în scopul licitației și că toți participanții la licitație au oferit o astfel de garanție.

Noua licitație pentru designul feței naționale a monedei de 1 euro care poartă motivul jderului nu va pune în pericol producerea la timp a monedelor.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti