Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua Națională a Lecturii


15.02.2022 | Adelina DOBRE
Secţiuni: Content, Legal Days, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

Ziua Națională a Lecturii este marcată, anual, la data de 15 februarie.

Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române a organizat prima ediție a Zilei Naționale a Lecturii, potrivit unui comunicat.

În deschiderea evenimentului, Directorul General al BCU „Carol I”, Mireille Rădoi, a declarat că Ziua Națională a Lecturii are menirea de a marca importanța unui obicei, altădată clăditor de suflet, dar care tinde să se piardă, din păcate” și a accentuat faptul că „lectura este creatoare de valoare, de legătură umană, de conexiuni profunde între concepte, care schimbă modul de a trăi”.

Evenimentul a fost moderat de Directorul General MNLR, Ioan Cristescu, care a relatat că „lectura dezvoltă imaginația, spiritul, mintea, dar însănătoșește și corpul. Ea presupune un ceremonial pentru cei care ascultă un text citit și ucenicie pentru cei care doresc să trăiască mult, creativ și sănătos”.

Consilierul Administrației Prezidențiale, Sergiu Nistor, a subliniat faptul că „prin lectură, cartea ni se descoperă ca o prețioasă deschidere spre semeni, prin care intrăm în dialog cu ceilalți, de aceea Ziua Națională a Lecturii ne așează mai aproape unii de ceilalți”.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a menționat că „ziua de 15 februarie nu este întâmplător aleasă, aceasta fiind ziua de naștere a celor doi titani, Titu Maiorescu și Spiru Haret, cei care și-au asumat cultura acestei țări, ceea ce pune o mare responsabilitate pe umerii noștri. Faptul că aniversăm 65 de ani de la înființarea Muzeului Național al Literaturii Române și că ne aflam în aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” este o aliniere de lucruri care fac să ne îndreptăm spre lectură. Prin aceasta se creează legături profunde și statornice în rândul tinerilor, ajutându-i să viseze, să înțeleagă, să ajungă în toate colțurile lumii, să participe la aventuri, și în ultimă instanță să devină cetățeni activi ai acestei țări. Nu se poate o Românie educată fără cultură și lectură, de aceea proiectul își propune să creeze din lectură un obicei cotidian”.

În cadrul evenimentului au luat cuvântul și alți reprezentanți ai instituțiilor relevante, cu implicare în peisajul cultural: Lucian Romașcanu – Ministrul Culturii, Sebastian Burduja – Deputat PNL, inițiatorul legii pentru declararea Zilei Naționale a Lecturii, Nicușor Dan – Primarul General al Municipiului București, Mircea Dumitru – membru al Academiei Române, Mihaela Ștefan – Inspector Școlar General al ISMB*, Dragoș Neagu – Preşedinte ANBPR**, Cristina Popescu – Director General Romfilatelia S.A.

La această zi importantă au fost prezenți liceeni și oaspeți de seamă care au o contribuție activă la dezvoltarea cultural-educațională a societății: Doina Banciu, Vicepreședinte al Academiei Oamenilor de Știință din România, Mohamed Ketata, Director regional al Agenţiei Universitare a Francofoniei, Irena Chiru, Profesor universitar Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, Cristian Petcu, Președinte al Fundației Colegiului Național de Apărare, Tănase Stamule, decan al FABIZ-ASE București, Ioan Matei, Director în cadrul Ministerului Culturii, Virgil Nițulescu, Directorul Muzeului Ţăranului Român, Ioan Pavăl, Primarul comunei Dumbrăveni-Suceava și Costin Buta, Director Wopa Communication.

Cu acest prilej, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a realizat o expoziție de documente inedite, menită să pună în lumină personalitățile lui Titu Maiorescu și Spiru Haret, iar Romfilatelia a lansat întregul poștal dedicat Zilei Naționale a Lecturii.

Proiectul va continua și în zilele următoare când  personalități ale lumii culturale – academicieni, cercetători, scriitori și artiști (Ana Blandiana, Ioan-Aurel Pop, Mircia Dumitrescu, Irinel Popescu, Mircea Dumitru, Ioana Nicolaie, Doina Ruști, Horia Gârbea, Maia Morgenstern, Horațiu Mălăele, George Mihăiță, Nicu Alifantis, Ion Bogdan Ștefănescu, Adriana Trandafir, Cătălina Mustață Marius Bodochi, Sandu Pop, Anghel Damian) – vor purta un dialog despre importanța lecturii cu elevi din colegii și licee bucureștene.

***

Ministrul educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, a transmis următorul mesaj:

Începând din acest an, România are o Zi națională a lecturii! Într-o țară în care sub 10% dintre cetățeni cumpără o carte pe an, rolul școlii devine esențial în a cultiva o activitate aparent desuetă, lectura, ca preocupare menită să ne salveze dintr-un univers superficial, un univers în care dăm click fără a decide. Lectura construiește legături profunde și statornice în mințile tuturor, fie copii sau adulți.

Am decis, în calitate de ministru al Educației, ca marți, 15 februarie 2022, în toate școlile, programul să se modifice astfel încât, indiferent de disciplina prevăzută în orar, la ora 11:00 și la ora 14:00, învățătorul sau profesorul să organizeze, la clasa unde este prezent, activități de lectură la care să participe toți preșcolarii și elevii. În prealabil, personalul didactic va recomanda tuturor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca școlară o carte și, timp de 15 minute, să citească fie individual, fie în grupuri mici de lucru. Obiectivul activității este de a promova lectura ca obicei cotidian, fără a presupune discutarea fragmentelor citite sau realizarea unei analize pe text.

Unitățile de învățământ pot organiza activități de încurajare a lecturii pentru comunitatea socială din care fac parte, cu respectarea normelor sanitare anti-COVID-19.

Așadar:

a) invităm bibliotecile locale, județene și/sau metropolitane să deruleze activități de prezentare a propriilor servicii, de obținere a unui permis de bibliotecă, de colectare și donație de carte, inclusiv prin amenajarea de standuri în incinta unităților de învățământ;

b) recomandăm asociațiilor, fundațiilor nonprofit, societăților de gestiune a drepturilor de autor, cu experiență în derularea de activități educaționale, să susțină cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă și/sau ilustrare de carte, discuții și dezbateri pe teme literare sau alte programe similare;

c) încurajăm școlile să ofere editurilor și librăriilor, la cerere și în măsura disponibilității, spații cu titlu gratuit pentru a prezenta, eventual a vinde, carte cu teme educative și/sau recreative, adecvate vârstei elevilor.

Totodată, unitățile de învățământ sunt invitate să popularizeze evenimentele asociate Zilei lecturii în presa locală și națională, dar și în mediul online.

Seria manifestărilor dedicate Zilei Naționale a Lecturii se va deschide oficial în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, marți, 15 februarie, ora 10:00, cu mesajele reprezentanților Administrației Prezidențiale, ale miniștrilor Educației și Culturii, ale Academiei Române, ale Primăriei Municipiului București, precum și ale altor instituții preocupate de promovarea lecturii.

În întreaga țară se vor organiza manifestări nu doar în școli, ci și la bibliotecile locale.

Motto-ul acestui an este Citim împreună!

***

Ministrul culturii, Lucian Romașcanu, a transmis următorul mesaj:

Sărbătorim, astăzi, 15 februarie, Ziua națională a lecturii, prilej de a reitera importanța cititului, cea mai sigură și mai pură cale de a ne înțelege trecutul și de a ne creiona viitorul.

„Cititul înseamnă cultură, înseamnă evoluție, fiind cel mai solid catalizator pentru o societate educată și dezvoltată ! Este acel pas care ne dezvoltă imaginația și care ne suscită setea de a descoperi idei, artă, poezie, știință. Lectura potențează spiritul creator care există în fiecare dintre noi și, totodată, ne ajută să conștientizăm cât de mici suntem în acest mare ocean al cunoașterii. Vă îndemn, așadar, să sărbătoriți această zi prin descoperirea sau redescoperirea plăcerii de a citi”, a declarat Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Ministerul Culturii, prin instituțiile din subordine, organizează evenimente de încurajare a lecturii și de promovare a cunoașterii, evenimente la care vă invităm să participați fie online, fie fizic, și pe care le puteți descoperi mai jos.

Începând din acest an, România are o Zi națională a lecturii, declarată prin Legea nr. 21 / 2022 privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua națională a lecturii, iar motto-ul acesteia este „Citim împreună!”. Tot pe 15 februarie s-au născut doi dintre cei mai mari cărturari ai noştri, ctitori ai şcolii şi culturii româneşti: Titu Maiorescu şi Spiru Haret.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro