Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Procedura de actualizare a Clasificării ocupaţiilor din România
11.02.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Dreptul muncii, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 140 din 10 februarie 2022 a fost publicat Ordinul nr. 37/83/2022 pentru aprobarea Procedurii de actualizare a Clasificării ocupaţiilor din România (MMSS) și Ordinul nr. 37/83/2022 pentru aprobarea Procedurii de actualizare a Clasificării ocupaţiilor din România (INS).

Astfel, este aprobată Procedura de actualizare a Clasificării ocupaţiilor din România (COR) – sistemul de identificare, ierarhizare şi codificare a tuturor ocupaţiilor desfăşurate în economie, indiferent de tipul şi locul desfăşurării lor.

COR îndeplineşte următoarele funcţii:
a) asigură informaţii la nivelul de detaliere cerut pentru gestionarea forţei de muncă;
b) satisface cerinţele de agregare şi detaliere în funcţie de scopul cercetărilor statistice;
c) facilitează identificarea unitară a ocupaţiilor din România;
d) asigură un cadru de referinţă care permite compararea datelor statistice privind piaţa muncii din România;
e) asigură interpretarea unitară a datelor statistice de către toţi utilizatorii;
f) asigură comparabilitatea cu datele statistice internaţionale.

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, în colaborare cu Institutul Naţional de Statistică, asigură, la cererea utilizatorilor, actualizarea COR în concordanţă cu modificările care se produc în:
a) structura economiei naţionale;
b) legislaţia specifică în vigoare privind introducerea şi/sau reglementarea de noi ocupaţii;
c) nomenclatoarele ocupaţiilor elaborate de organismele de specialitate ale Organizaţiei Naţiunilor Unite şi ale Uniunii Europene, şi anume: Clasificarea internaţională standard a ocupaţiilor şi Clasificarea europeană a aptitudinilor/competenţelor, calificărilor şi ocupaţiilor.

De asemenea, este abrogat Ordinul ministrului muncii şi solidarităţii sociale şi al preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 270/273/2002 privind aprobarea Procedurii de actualizare a nomenclatorului Clasificarea ocupaţiilor din România, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 531 din 22 iulie 2002.

Intrare în vigoare: 10 februarie 2022

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti