Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Cum să eviți „o extorsiune a unui degajament… într-o apă”? Despre arta vorbirii în public
14.02.2022 | Radu RIZOIU

Secţiuni: Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Radu Rizoiu

Radu Rizoiu

Am descoperit cu timpul că un discurs trebuie să urmeze un plan. Chiar dacă discursul este liber el trebuie să urmeze un anumit parcurs. În definitiv, dreptul are o anumită logică (deontică) și (cel puțin pretinde că) se folosește de raționamente bazate pe silogism. Așadar, un discurs juridic ar trebui întotdeauna să fie construit precum un text argumentativ. El pornește de la o serie de premise (factuale), utilizează apoi un set de reguli (juridice) pentru a extrage o concluzie care să reprezinte soluția aplicabilă în ipoteza prezentată. Mult mai dificile sunt discursurile în care ar trebui prezentată o anumită instituție. Ele pot deveni foarte ușor terne și lipsite de orice antren. Discursul descriptiv nu este unul care să placă juristului. Publicul juridic se așteaptă să întrevadă trama.

Se spune că un discurs bine pregătit este cel al cărui text este scris și corectat și pe care vorbitorul îl știe „pe de rost”. Scrierea unui asemenea discurs este o chestiune complicată și necesită o experiență extrem de mare pentru a nu decădea la nivelul unui text citit fără pasiune. Mărturisesc faptul că eu nu am reușit să construiesc vreodată un asemenea discurs scris. Poate nu degeaba politicienii din democrațiile tradiționale au ajuns la concluzia că această sarcină trebuie „delegată” către specialiști antrenați în acest sens. În plus, un discurs gata pregătit poate fi util atunci când ești singurul vorbitor sau primul dintr-un panel de vorbitori. Dacă, însă, ești parte dintr-o conferință, discursul tău nu trebuie să fie (total) izolat de contextul în care este expus. El trebuie să aibă viață, să se raporteze la ceea ce au spus ceilalți (de dinaintea ta), să anticipeze ce vor spune alții (după tine) și să se integreze în „concertul” prezentărilor conferinței în cauză. Un discurs pregătit dinainte pierde acest gen de flexibilitate.

Av. Prof. univ. dr. Radu Rizoiu
Facultatea de Drept, Universitatea din București
RIZOIU & POENARU LAW FIRM

* Extras din materialul cu titlul „Cum să eviți „o extorsiune a unui degajament…într-o apă”? Despre arta vorbirii în public”, publicat în volumul De-a dreptul vorbind (coord. Andra-Roxana Trandafir, Lucian Bojin), Ed. Universității de Vest din Timișoara, 2021. Volumul a apărut în colecția „De-a dreptul” (coord. Raluca Bercea) și cuprinde o serie de texte despre discursul în lumea juridică, redactate de magistrați, avocați, profesori și studenți ai Facultăților de Drept.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti