Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Ce facem dacă apelantul-reclamant moare în etapa regularizării?
14.02.2022 | Ioan Mircea DAVID

Secţiuni: Articole, Drept civil, Opinii, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Ioan Mircea David

Ioan Mircea David

Teoretic, nimic. Nici practic nu există vreo soluție prin care instanța de control judiciar să poată lua act de pierderea capacității procesuale de folosință a persoanei care a obținut o soluție nefavorabilă în fața primei instanțe de judecată și  care a înțeles să exercite calea de atac devolutivă.

M-am confruntat de curând cu o astfel de situație și mi-am pus întrebarea firească: ce-aș putea face până în momentul în care instanța de control judiciar va acorda primul termen de judecată? Deși la o primă vedere situația este simplă, iar în practică rezolvarea este deja cunoscută la nivelul tuturor instanțelor de judecată, în realitate, ar exista o ipoteză în care decesul apelantului reclamant ar ridica unele probleme.

De exemplu, în urma demersului judiciar pe care reclamantul îl realizează împotriva pârâtului, instanța de judecată pronunță o soluție de respingere a cererii de chemare în judecată pentru o serie de motive ce au fost reținute în sentința civilă.

În termenul prevăzut de lege, reclamantul formulează cererea de apel împotriva sentinței pronunțate și trece o perioadă considerabilă de timp din momentul în care cererea de apel a fost înregistrată la dosarul cauzei, conform prevederilor art. 471 alin. (1) C.proc.civ., și momentul în care dosarul a fost înaintat în integralitate instanței de judecată ierarhic superioară, conform art. 471 alin. (3) C.proc.civ.

La un moment dat, apelantul-reclamant este înștiințat că are obligația de a achita o taxă judiciară de timbru al cărei cuantum este egal cu cel pe care acesta l-a achitat în fața primei instanței de judecată, punându-i-se totodată în vedere să-și îndeplinească obligația în termen de 10 zile, așa cum prevede art. 4711 alin. (2) C.proc.civ.

Apelantul-reclamant observă cuantumul taxei judiciare de timbru pe care i-a pus-o în vedere instanța de control judiciar, motiv pentru care formulează o cerere de reexaminare în termenul de 3 zile, reglementat expres de dispozițiile art. 39 alin. (1) din O.U.G. nr. 80/2013. Și de această data, trece o perioadă considerabilă de timp între momentul în care apelantul-reclamant a înregistrat cererea de reexaminare și momentul în care completul de judecată s-a pronunțat asupra acesteia, în camera de consiliu, fără citarea părților.

Soluția a fost favorabilă, în sensul că instanța de judecată învestită cu cererea de reexaminare a constatat că a intervenit o eroare în momentul stabilirii cuantumului taxei judiciare de timbru și a dat aplicabilitate prevederilor art. 23 din O.U.G nr. 80/2013. Din păcate, până momentul în care a fost comunicată Încheierea prin care s-a stabilit valoarea corectă a taxei judiciare de timbru pentru etapa apelului, apelantul-reclamant a decedat.

Taxa judiciară de timbru trebuia achitată în termenul de 10 zile pe care instanța de control judiciar i-l pusese în vedere, doar că în momentul achitării acesteia apelantul-reclamant nu mai exista. Cu alte cuvinte, taxa judiciară de timbru a fost achitată de o persoană lipsită de capacitate procesuală de folosință, ceea ce ar putea conduce la sancțiunea nulității absolute, indiferent de momentul în care aceasta este constatată de către părți sau chiar de către instanța de judecată, din oficiu.

În această situație succesibilii apelantului-reclamant nu ar putea formula o cerere de suspendare a judecății întemeiată pe dispozițiile art. 412 alin. (1) pct. 1 C.proc.civ., deoarece asupra unei astfel de cereri ar trebui să se pronunțe completul de judecată, demers ce s-ar putea realiza cel mai devreme la primul termen de judecată în fața instanței de control judiciar.

De asemenea, potențialii moștenitori ai apelantului-reclamant (în ipoteza în care au fost deja efectuate demersurile și au fost eliberate certificatele de moștenitori) nu ar putea solicita introducerea acestora în cauză, deoarece și în această ipoteză este nevoie ca procedura să ajungă la primul termen de judecată, prilej cu care instanța de control judiciar va aprecia calitatea acestora și va dispune în consecință.

Așadar, niciuna dintre variantele de mai sus nu este posibilă și cu toate acestea o persoană fără capacitate procesuală de folosință a achitat o taxă judiciară de timbru. O situație la fel de problematică ar fi existat și în cazul în care apelantul-reclamant ar fi decedat chiar înainte de momentul în care instanța de control judiciar i-ar pus în vedere achitarea unei taxe judiciare de timbru al cărei cuantum era incorect. Pentru remedierea erorii instanței de control judiciar, persoana lipsită de capacitate de folosință ar fi formulat și cererea de reexaminare, iar în baza soluției acesteia ar fi achitat taxa judiciară de timbru.

Deși acest eveniment nefericit poate interveni în orice moment procesual, consider că legiuitorul ar putea în viitor să prevadă o procedură specială care să vizeze analizarea cu prioritate a lipsei capacității procesuale de folosință, când aceasta intervine în etapa regularizării.

În cazul în care decesul intervine în etapa regularizării, iar susceptibilii sau succesorii apelantului-reclamant își manifestă intenția de a interveni în proces, președintele instanței de judecată sau persoana desemnată de acesta, va lua act de poziția lor și va proceda în consecință.

Dacă situația pierderii capacității procesuale de folosință ar putea fi semnalată instanței de judecată din etapa regularizării, astfel s-ar cunoaște intenția susceptibililor sau a succesorilor de a continua demersurile deja întreprinse de defunct. Dacă aceștia vor să continue procedura judiciară, li se va pune lor în vedere să achite contravaloarea taxei judiciare de timbru, iar actele de procedură vor fi comunicate părții adverse cu datele de identificare ale celor introduși în cauză.

Rezolvarea unei astfel de situații din etapa regularizării ar reduce prelungirea inutilă a procedurii judiciare, deoarece aspectul privind lipsa capacității procesuale de folosință nu ar mai fi discutată la primul termen de judecată, la care s-ar formula o cerere de amânare a cauzei pentru îndeplinirea procedurii cu moștenitorii. De asemenea ar fi evitată la primul termen o soluție de suspendare de drept a judecății, dacă susceptibilii nu au realizat încă demersurile necesare dezbaterii succesorale și nici nu solicită un termen în acest sens.

Intervine și întrebarea legată de termenul de 10 zile în care ar trebui transmisă dovada achitării taxei judiciare de timbre: ce s-ar întâmpla cu acesta? Consider că ar trebui să intervină o întrerupere în momentul în care susceptibilii sau succesorii fac dovada demersurilor notariale sau fac dovada calității de moștenitori, cu condiția ca înscrisurile doveditoare să fie transmise cu respectarea termenului impus de instanța de judecată și reglementat expres de dispozițiile procesual civile. Noul termen de 10 zile ar curge din momentul în care instanța ar comunica susceptibililor sau succesorilor solicitarea de achitare a taxei judiciare de timbru.

În concluzie, conform reglementării actuale, pierderea capacității procesuale de folosință a apelantului-reclamant în etapa regularizării nu poate fi sesizată instanței de control judiciar și, în consecință, taxa judiciară de timbru o plătește chiar acesta, sub sancțiunea anulării cererii de apel.

Av. drd. Ioan Mircea David

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti