Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Ridicarea automată a dreptului de vot în cazul persoanelor cu probleme psihice este contrară CEDO
15.02.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Drept constitutional, Dreptul sanatatii, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 15 februarie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Anatoliy Marinov v. Bulgaria.

În unanimitate, Curtea a reținut că a fost încălcat art. 3 din Protocolul nr. 1 la Convenție (dreptul la alegeri libere), fapt pentru care Bulgaria trebuie să plătească reclamantului 3.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 1.926 de euro pentru alte taxe.

Cazul se referea la dreptul de vot al lui Anatoliy Tsvetankov Marinov, pe care acesta nu le-a putut exercita în timpul alegerilor parlamentare din 2017 din Bulgaria. Dreptul de vot i-a fost retras automat, în conformitate cu Constituția, când a fost plasat sub tutelă din cauza unor probleme psihice în 2000.

Curtea a concluzionat că înlăturarea drepturilor de vot ale reclamantului – fără control individual și numai pentru că acesta fusese plasat sub tutelă – nu a fost proporțională cu scopul legitim de restrângere a dreptului de vot.

Prof. univ. dr. Iulia Motoc, judecătorul României la CEDO, a fost membru în completul de judecată.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti