Excluderea în faza camerei preliminare a mijloacelor de probă obținute în mod nelegal. Soluție rămasă definitivă prin necontestare
16.02.2022 | Cristina-Gabriela DIACONESCU

Tribunalul Mureș – secția penală, având în vedere Deciziile Curții Constituționale a României nr. 51/2016, nr. 302/2017, nr. 22/2018 și nr. 26/2019, precum și dispozițiile art. 102 alin. 2 Cod proc. pen., admite cererile formulate de inculpați prin vocea apărătorul ales și în temeiul dispozițiilor art. 281 alin. (1) lit. b) din Cod de proc. pen., dispune excluderea din dosar a tuturor mijloacelor de probă constând în procesele-verbale de redare a convorbirilor telefonice obținute cu sprijinul SRI precum si a suporților optici existenți la dosar, pe care sunt stocate aceste date, precizând de asemenea, că referirile din actul de sesizare privitoare la aceste mijloace de probă, vor fi omise la deliberarea și la pronunțarea soluției pe fondul cauzei.
(Tribunalul Mureș, Secția penală, Încheierea din 10 martie 2020)
În fapt, prin Rechizitoriul din data de 16.01.2019, Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureș a dispus trimiterea în judecată a inculpaților A, B, X și Y pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală – prevăzută și pedepsită de art. 26 din Vechiul Cod penal raportat la art. 9 alin. (1) lit. c) și alin. 3 din Legea nr. 241/2005 (în vigoare la 05.09.2012), cu aplicarea art. 5 din Cod penal.
În faza camerei preliminare, inculpații, prin intermediul apărătorului ales, au solicitat constatarea nulității absolute a mijloacelor de probă constând în procesele-verbale de redare a convorbirilor telefonice obținute cu sprijinul SRI, a suporților optici de la dosar pe care se află stocate convorbirile telefonice obținute ca urmare a punerii în executare a autorizațiilor privind supravegherea tehnică dispusă, pe care sunt stocate aceste date, cu consecința excluderii lor fizice de la dosar.
Urmare a probatoriului încuviințat și administrat în faza camerei preliminare, judecătorul învestit cu soluționarea cauzei, având în vedere cele statuate de Curtea Constituțională prin deciziile nr. 51/2016, referitoare la organele care pot pune în executare supravegherea tehnică; nr. 302/2017, referitoare la nulitatea absolută a actelor efectuate în cursul urmăririi penale cu încălcarea dispozițiilor referitoare la competența materială; nr. 22/2018, referitoare la necesitatea eliminării fizice de la dosarul cauzei a mijloacelor de probă prin care s-au administrat nelegal probele excluse; nr. 26/2019, referitoare la existența unui conflict de natură constituțională generat de încheierea protocoalelor din 4 februarie 2009 și 8 decembrie 2016 între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și SRI și, ca urmare, administrarea probelor de către alte organe decât cele judiciare încalcă competența materială a organelor de urmărire penală, precum și prevederile art. 102 alin. (2) din Codul de procedură penală, conform cărora probele obținute în mod nelegal nu pot fi obținute în procesul penal, deci, pentru toate aceste considerente, în baza art. 281 alin. (1) litera b) din Codul de procedură penală, a dispus admiterea cererilor formulate de apărătorii inculpaților și a dispus excluderea din dosar a tuturor mijloacelor de probă constând în procesele-verbale de redare a convorbirilor telefonice obținute cu sprijinul Serviciului Român de Informații, precum și a suporților optici de la dosar, pe care sunt stocate aceste date. Cu privire la referirile din rechizitoriu la aceste mijloace de probă, la deliberare și la pronunțarea soluției, urmând a fi omise aceste referiri.
Avocat Cristina-Gabriela Diaconescu, ARSENE DIACONESCU ȘI ASOCIAȚII