Secţiuni » Arii de practică » Business » Energie
Energie
CărţiProfesionişti

Semantica și psihanaliza prețului lezionar
16.02.2022 | Neculai ZAMFIRESCU

Secţiuni: Articole, Drept civil, Energie, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Neculai Zamfirescu

Neculai Zamfirescu

Factură versus Factură – Act contabil sau comercial care indică cantitatea, calitatea şi preţul mărfurilor, formular tipărit pe care se întocmește un astfel de act. – Caracter, aspect exterior, specific unei concepții (intelectuale, psihice, morale etc.) potrivit căreia se stabilește prețul.

DECI, factura reflectă concepția (intelectuală, psihică, morală) sistemului de valori existente la un moment dat, valori alăturate sau nu preceptelor bunei credințe, a condițiilor acesteia, respectiv: intenţia dreaptă, diligenţa, liceitatea şi abţinerea de la a vătăma pe altul.

Preţul este lezionar când există o disproporţie vădită între valoarea de circulaţie a lucrului şi preţul efectiv achitat de cumpărător, când una dintre părţi, profitând de starea de nevoie a celeilalte părţi, stipulează în favoarea sa ori a unei alte persoane o prestaţie de o valoare considerabil mai mare.

În favoarea sa

În favoarea unei alte persoane

Matematica prețului lezionar, DACĂ un bec de 100W consumă într-o oră 100 Wati = 0,1 KWh * 24h = 2,4kw zi * 30 zile = 72 kw * 3.8 lei = 273,6 lei (pentru un singur bec!)

Se apreciază că, oricare ar fi natura juridică a leziunii, „preţul lezionar” este o realitate practică, ce nu poate fi ignorată, şi, deci, studiul său în acest context dat este necesar. În cazul preţului mult sub valoarea lucrului, doctrina vorbeşte de „vilitatea preţului”. În condiţiile Noului cod civil, noţiunea de pagubă lezionară trebuie înţeleaasă într-un sens mai larg [vilitate, 1. ieftinătate, 2. (Interlingua) vilitate Substantiv (plural vilitates) ticăloșie. (Definify.com)

Dacă prețul derizoriu are înțelegerea de donație deghizată, prețul lezionar indică intenția îmbogățirii fără justa cauză a furnizorilor „profitând de starea de nevoie a celeilalte părţi”. O astfel de îmbogățire nu poate fi justificată prin raportare la circumstanța „exploatării resurselor naturale, în concordanţă cu interesul naţional” (azi plata datoriilor), întrucât această circumstanță este urmată de imperativul „crearea condiţiilor necesare pentru creşterea calităţii vieţii”(cetățenilor, nu numai a furnizorilor). Nu se poate invoca ca motiv pentru stingerea echivalenței contractuale o schimbare a împrejurărilor economice, dacă această schimbare nu este imputabilă părții lezate.

Conf. univ. dr. Neculai Zamfirescu

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti