Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel București. Impozitarea veniturilor din criptomonede înainte de 2019 și în prezent. Noțiunea de “venituri din alte surse”
18.02.2022 | Alexandru SIMA

JURIDICE - In Law We Trust
Alexandru Sima

Alexandru Sima

În prezent, baza legală în temeiul căreia ANAF solicită plata impozitului pe venitul realizat din transferul de criptomonede este reprezentată de art. 114 alin. (2) lit. m) și art. 116 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal, dispoziții introduse prin Legea nr. 30/2019 pentru aprobarea O.U.G. nr. 25/2018.

Art. VI lit. h) al Legii nr. 30/2019 prevede însă că modificările privind criptomonedele sunt aplicabile veniturilor realizate începând cu anul 2019. Se pune astfel întrebarea dacă pentru veniturile din criptomonede realizate anterior anului 2019 sunt datorate contribuții către stat, în lipsa unei reglementări exprese în acest sens. Pot ele fi considerate “venituri din alte surse”?

La această întrebare a răspuns afirmativ Curtea de Apel București, care respingând recursul declarat de contribuabil a statuat că, deși nu exista o prevedere expresă care să includă aceste venituri în categoria celor impozabile, așa cum este cazul în prezent, veniturile neimpozabile ori scutite de la impozitare erau prevăzute limitativ și ca o excepție de la regula impozitării veniturilor.

Astfel, chiar anterior intrării în vigoare a Legii nr. 30/2019 exista o bază legală, anume dispozițiile art. 114 alin. 1 din Codul Fiscal care specifică „venituri din alte surse” sunt orice venituri identificate impozabile, care nu se încadrează în categoriile prevăzute la art. 61 lit. a-h, altele decât veniturile neimpozabile.

Cu alte  cuvinte, în interpretarea Curții, de fiecare dată când nu avem o excepție expresă de la regula impozitării, veniturile realizate intră automat în categoria “venituri din alte surse”, urmând a fi datorat impozit. (Decizia nr. 695/2021 din 1 aprilie 2021 a Curții de Apel București)

Av. Alexandru Sima, SĂVESCU & ASOCIAȚII

Secţiuni: Cyberlaw, Fiscalitate, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO