Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

CCR pendinte: art. 7 alin. (2) din Legea nr. 39/2003 privind prevenirea și combaterea criminalității organizate
16.02.2022 | Andrei Alexandru MARCU

Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Drept penal, Jurisprudență
JURIDICE - In Law We Trust
Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

În data de 15.02.2022 s-a constituit un nou dosar (390D/2022) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 7 alin. (2) din Legea nr. 39/2003 privind prevenirea și combaterea criminalității organizate (cauza Alexoae Cristian Gabriel).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care această dispoziție formează obiectul unui control de constituționalitate.

Instanţa de trimitere este Tribunalul București, care a precizat că excepția de neconstituționalitate are în vedere și interpretarea dată de Înalta Curte de Casație și Justiție prin Hotărârea Prealabilă nr. 75/2021.

Nici pe portalul instanţei de trimitere, şi nici pe portalul Curţii Constituţionale nu se precizează în raport de ce dispoziţii din Constituţie se va realiza controlul de constituţionalitate.

Precizăm că în prezent dispoziția normativă ce formează obiectul prezentei excepții de neconstituționalitate nu mai este în vigoare, aceasta fiind abrogată prin art. 126 pct. (2) din titlul II al Legii nr. 187/2012.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

Art. 7 (extras) – Condiţii pentru transmiterea, în vederea executării, a hotărârii judecătoreşti române
(2) Pedeapsa pentru faptele prevăzute la alin. (1) nu poate fi mai mare decât sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea cea mai gravă care intră în scopul grupului infracţional organizat.

Andrei Alexandru Marcu
Avocat – Baroul Constanța

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti