Secţiuni » Arii de practică » Business » Energie
Energie
CărţiProfesionişti

Comisia Europeană. Măsuri specifice pentru corectarea efectelor anticoncurențiale ale încălcării constatate în Decizia Comisiei din 5 martie 2008 privind acordarea sau menținerea în vigoare de către Republica Elenă a drepturilor acordate în favoarea întreprinderii Public Power Corporation SA pentru extragerea de lignit
16.02.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Energie, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Sustenabilitate
JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 075 din 16 februarie 2022 a fost publicat Rezumatul Deciziei Comisiei din 10 septembrie 2021 de stabilire a măsurilor specifice pentru corectarea efectelor anticoncurențiale ale încălcării constatate în Decizia Comisiei din 5 martie 2008 privind acordarea sau menținerea în vigoare de către Republica Elenă a drepturilor acordate în favoarea întreprinderii Public Power Corporation S.A. pentru extragerea de lignit (procedura nr. 2003/4428 de constatare a neîndeplinirii obligațiilor) (Cazul AT.38700 – Piețele elene de lignit și energie electrică) (notificată cu numărul C(2021)6595 final).

Prin Decizia din 5 martie 2008, Comisia a constatat că Republica Elenă a încălcat articolul 106 alineatul (1) coroborat cu articolul 102 din TFUE, în măsura în care a acordat și a menținut drepturi privilegiate în favoarea întreprinderii Public Power Corporation („PPC”) pentru exploatarea lignitului în Grecia, creând astfel o inegalitate de șanse pentru operatorii economici în ceea ce privește accesul la producția de energie electrică pe bază de lignit și permițând PPC să își mențină poziția dominantă pe piața angro de energie electrică din Grecia, prin excluderea sau blocarea intrării pe piață a nou-veniților („decizia 2008”).

Prin decizia din 4 august 2009, Comisia a conferit caracter obligatoriu unei serii de măsuri propuse de Republica Elenă în vederea asigurării accesului concurenților PPC la producția de energie electrică pe bază de lignit de pe piața elenă a energiei electrice („decizia din 2009”).

Prin hotărârile din 15 decembrie 2016, Tribunalul a confirmat deciziile din 2008 și 2009. În hotărârile sale, Tribunalul a confirmat existența unei inegalități de șanse între PPC și concurenții săi ca urmare a drepturilor cvasi-exclusive ale PPC în ceea ce privește exploatarea lignitului.

Prin Decizia din 17 aprilie 2018, Comisia a conferit caracter obligatoriu unui nou set de măsuri corective propuse de Republica Elenă, care includ accesul terților la producerea de energie electrică pe bază de lignit prin cesionarea a două centrale PPC pe bază de lignit existente („decizia din 2018”).

Măsurile acceptate de Comisie în deciziile 2009 și, respectiv, 2018 nu au fost puse în aplicare de Republica Elenă.

La 1 februarie 2021, Republica Elenă a propus Comisiei un nou set de măsuri corective menite să înlocuiască măsurile devenite obligatorii prin decizia din 2018. Noua propunere a luat în considerare planul Republicii Elene de a dezafecta, până în 2023, toate centralele pe bază de lignit existente și a prevăzut accesul concurenților la capacitatea de producție a PPC prin intermediul produselor la termen (și anume, volume de energie electrică vândute cu mai multe luni înainte de livrarea lor efectivă). Comisia a lansat consultări ale pieței cu privire la măsurile propuse la 2 februarie 2021 și la 5 iulie 2021. Republica Elenă a prezentat versiunea finală a măsurilor corective la 1 septembrie 2021.

În temeiul măsurilor corective devenite obligatorii prin prezenta decizie, Republica Elenă se angajează să asigure că PPC dobândește o poziție de vânzător net pe piața la termen din Grecia prin vânzarea a 40-50 % din producția sa de lignit la Bursa de energie din Grecia și/sau la Bursa europeană de energie. Permițând concurenților să aibă acces la energie electrică angro la prețuri stabile pe termen mai lung și aducând lichidități pe piața la termen din Grecia, măsurile corective vor spori concurența pe piețele de energie electrică din Grecia, în beneficiul consumatorilor.

PPC nu este obligată să deconteze aceste vânzări cu energia electrică generată de centralele sale electrice pe bază de lignit; în schimb, aceasta poate utiliza oricare dintre centralele sale sau poate opta pentru o decontare financiară. Prin urmare, măsurile corective funcționează în paralel atât cu planul de dezafectare al Republicii Elene, cât și cu obiectivele Pactului verde.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti