Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Nora Cosmina Drulea: Fiecare client de-al meu a ieșit mai bogat din procesul de divorț decât a intrat


18.02.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Dreptul familiei, Interviuri, Life, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Nora Cosmina Drulea

Nora Cosmina Drulea

Alina Matei: Mulțumesc, Nora Cosmina, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Îmi place foarte mult prenumele tău, Nora, care are legătură cu însăși dreptul familiei: orice soacră are o Noră. 😊 O să te rog să ne spui cum de te-ai hotărât să urmezi cursurile unei facultăți de Drept.

Nora Cosmina Drulea: Numele meu în buletin este Drulea Onorica Cosmina. Nora este o prescurtare făcută de cei de acasă de la Onorica. Doar când am ajuns avocat am făcut legătura între onorica și onorarii. 🙂

Am ales facultatea de drept ca o mică auto-pedeapsă a faptului că nu am intrat la Academia de Poliție, care nu a fost neapărat un vis al meu, cât al familiei mele. Însă dreptul este oricum baza Academiei de Poliție, iar dreptul înseamnă puterea cuvântului. Încă de când eram elevă îmi plăcea literatura, scrisul, cuvântul, exprimarea. Efectiv îmi era drag să citesc și să comentez.

Alina Matei: Dreptul familiei este o materie pe care în facultate o tratăm cu o oarecare lejeritate, spre ușurătate, datorate lipsei de experiență. La urma urmei, gândesc studenții, ce poate fi dificil? Căsătoria este de bună voie, la fel și divorțul. Care au fost impresiile tale la finalul materiei de dreptul familiei?

Nora Cosmina Drulea: În facultate nu doar că mi-a plăcut această materie enorm, am și făcut proiecte în power-point (printre primele generații de studenți care începeam să facem asta), iar în anul IV de facultate, în cadrul unei sesiuni de cercetări științifice, am prezentat un proiect despre dreptul familiei chiar la Academia de Poliție. Unde am luat premiul II (nu se dă premiul I invitaților). De altfel, i-am invitat și pe părinții mei la această sesiune, să vadă și ei ce ar fi însemnat să stau 4 ani în Academie.

Alina Matei: De ce avocat și nu altă profesie juridică?

Nora Cosmina Drulea: Nu am vrut de la început să fiu avocat, dorința mea era să fiu purtător de cuvânt. Am devenit avocat la îndemnul unei persoane foarte importante din viața mea, în anul 2008 … practic, întâlnirea cu acea persoană a fost definitorie. Cândva, m-am gândit să trec în magistratură, dar acolo trebuie să ascult mult și să tac și mai mult …. ceea ce e aproape imposibil. Îmi place enorm să vorbesc cu clienții, să le spun judecătorilor altfel povestea unei familii, altfel decât în modul rigid și avocățesc.

Alina Matei: Cred că nu orice avocat poate face dreptul familiei. Și nu din perspectiva cunoștințelor de drept, ci a faptului că avocatul trebuie să fie nu doar de încredere, ci de mare-mare încredere. Partea trebuie să simtă că avocatul îi poate cunoaște toate intimitățile, care cu greu se dezvăluie. Când ți-ai dat seama că ai această mare-mare calitate?

Nora Cosmina Drulea: Da, nu orice avocat poate face dreptul familiei. Puțini avocați fac dreptul faniliei așa cum fac eu. Eu combin psihologia cu diplomația și apoi cu dreptul. Eu și clientul nu avem un dialog juridic niciodată, nici nu trebuie. Nu e nevoie ca eu să impresionez clientul că știu drept, dar pot să-l impresionez pe judecător.

Când eu vorbesc cu clientul vorbesc cu zâmbetul pe buze. Se aude vocea caldă … iar acolo unde îi e jenă de situație ori îi este rușine de viața lui, intervin eu în vorba lui și îl completez astfel: ”Plângeți! Plânsul este eliberator pentru suflet. Eu nu vă judec moral, fiecare acțiunea de-a dumneavoastă a fost făcută potrivit cu contextul, cu vârsta, cu locul sau cu puțina înțelepciune.” Țin minte că la o consultanță cu o clientă am râs două ore și am spus câteva bancuri …. Mi-a spus că nu a crezut în viața ei că mai poate să râdă așa bine după 17 ani de căsnicie.

Alina Matei: Ca avocat femeie cum evitați eventualul reproș care ar putea veni de la partea masculină: “Păi da, sunteți femeie și țineți cu fosta…”?

Nora Cosmina Drulea: Nu cred că am primit vreodată un astfel de reproș, nici de la un bărbat nici de la o femeie …. că aș ține cu unul dintre ei. Eu nu sunt o persoană conflictuală, dar sunt foarte intimidantă. Nu are nimeni curajul să treacă peste mine …. și mai concret, să răspund la întrebarea dvs: nu țin cu clientul meu. Apăr și argumentez exclusiv ce i se potrivește și ce poate duce. De foarte multe ori am consiliat părți să renunțe la anumite pretenții pentru că nu erau în stare de ele, pentru că erau doar ambiții, pentru că după ce le câștigă le aruncă, le tratează cu superficialitate. Și mai fac asta și pentru că nu pot munci, nu pot crea intelectual un lucru, o cerință care nu este validă, care nu e parte din povestea acelei persoane.

Alina Matei: Patima părții, inevitabilă în procesele de dreptul familiei, o potoliți, o lăsați să se epuizeze, să revină, o folosiți în avantajul dumneavoastră? Ce faceți cu porțile ei?

Nora Cosmina Drulea: 😊 O domolesc maxim. Am o putere de convingere asupra clientului ceva fascinant. E un fel de manipulare a propriului client care, în primul rând, nu se cunoaște pe sine, apoi nu știe ce vrea și de ce vrea acel lucru. Deci, patima clientului este provocarea mea. Câtă vreme e sub supravegherea mea ( în contract cu mine), face cum îi spun eu. După ce se încheie procesul, poate să rămână pe calea înțelepciunii și să prețuiască ce a câștigat, fie să se întoarcă la calea veche și să anuleze tot ce a câștigat.

Fiecare client de-al meu a ieșit mai bogat din procesul de divorț decât a intrat, dar mă refer la o bogăție emoțională. Sunt foarte mulți, dar extrem de mulți oameni care nu au cu cine vorbi sau dacă au vorbesc banalități. Cu mine și prin mine ei se îmbogățesc sufletește, emoțional … râd cu ei la telefon, îi ascult, îi îndrum, le scriu mesaje, le scriu mail-uri lungi și detaliate.

Alina Matei: Un avocat excepțional de dreptul familiei ar trebui, în primul rând, ca și judecătorul, să încerce împăcarea părților. Dar asta ar însemna să nu fie caz/dosar și nici onorariu… Parcă e mai dulce gustul împăcării, decât al divorțului, nu?

Nora Cosmina Drulea: NU. 😊 Dăcă te poți împăca înseamnă că nu ai ajuns la avocat. Judecătorul este obligat să întrebe părțile dacă vor să se împace, nu să îi împace. Am avut o singură speță unde am împăcat o familie de doi soți tineri care plângeau în sala de judecată, însă ei se iubeau. Părțile care divorțau erau mamele lor. Atât de mult își doreau acele două soacre să își controleze copiii în căsnicia lor, încât aceștia doi au ajuns să divorțeze din cauza mamelor, nu din cauza lor. Am empatizat cu doamna judecător, și analizându-ne doar din priviri, am condus-o înspre a pronunța o hotărâre prin care să respingă cererea de divorț ca neîntemeiată.

Însă, pe partea cealaltă, 100% din toate cazurile care au ajuns la divorț trebuiau să divorțeze. Nu era nimeni pe muchia împăcării. Principalul motiv al divorțului este NEPOTRIVIREA. Când oamenii nu se potrivesc, iar ei ignoră aceste nepotriviri și rămân împreună pentru prea puține lucruri în comun, nepotrivirile îi ajung din urmă și îi despart …. în 5 ani, în 12 ani, dar îi despart (îi despart la o nuntă, într-o vacanță, departe unul de altul când au spațiu să reflecteze).

Dacă oamenii vor să schimbe oameni, o pot face numai prin iubire. Doar iubindu-l pe celălalt te schimbi, te corectezi, te îmbunătățești. Dacă nu iubești și nu respecți, rămâi mereu așa cum ești dar și te cerți mereu din aceleași cauze.

Alina Matei: Separarea, divorțul lasă urme nu doar în cazul copiilor, ci și al adulților, pentru familiile acestora. Dar tu cum reușești să rămâi doar avocat, să nu te gândești cum să nu faci aceleași erori în cuplu ca și cele pe care le-ai întâlnit?

Nora Cosmina Drulea: Prin înțelepciune. Prin analiză. Prin faptul că mă întreb cât să mai greșesc până să ajung să înțeleg să nu mai greșesc. Am o conștiință foarte activă, iar pentru o mică greșeală sufăr poate și două săptămâni. Am standarde foarte ridicate, motiv pentru care nu pot să greșesc ….

Alina Matei: Cea mai interesantă mulțumire a unui client pe care ți-a adresat-o care a fost?

Nora Cosmina Drulea: Mulțumirile clienților au fost diverse, dar de cele mai multe ori m-am simțit ca o dirigintă de clasă de liceu căreia i se aduc cadouri la sfârșit de an. 😊 Atât de fericite erau clientele, că îmi aduceau diverse cadouri însoțite de flori. Mesajele lor de mulțumire nu sunt banale, sunt din suflet și sunt chiar lungi (ar fi interesant să luați câteva interviuri unor cliente, cred că ați mai scrie un articol numai din vorbele lor 😊).

Alina Matei: Ce ne poți spune despre judecătorii specializați din completele de familie și minori?

Nora Cosmina Drulea: Hmmmm …. Unii sunt foarte buni, alții sunt foarte tineri. Cei care sunt buni sunt cei care ascultă și analizează contextul. Pe aceștia îi apreciez și eu foarte mult și mereu merg nu pregătită în instanță, ci exagerat de pregătită. În schimb, judecătorilor tineri nu ar trebui să li se dea complete de dreptul familiei până nu au ei înșiși o familie. Dreptul familiei nu se judecă după carte, se judecă după împrejurare. Aș vrea și mi-aș dori ca dincolo de drept, toți judecătorii de familie să empatizeze cu situația familiilor. Există părinți care nu sunt făcuți să fie părinți, și atunci, tu ca judecător nu poți să impui exercitarea autorității părintești în comun mizând pe faptul că vei face educație prin justiție cu adulții. Educația se face la timpul ei și se învață prin suferință, nu printr-o sentință.

Alina Matei: Care este culoarea ta preferată și de ce?

Nora Cosmina Drulea: Culoarea mea preferată este bluemarin (dark navy). Este culoarea care are cea mai complexă descriere (în viziunea mea): este elegantă, este și caldă, este și feminină, este și jucăușă, este și matură dar și copilăroasă. O mașină de culoare bluemarin (cum am eu) dă o notă de eleganță și maturitate. O rochie bluemarin dă notă de inteligență dublată de rafinament. O jucărie bluemarin îi dă copilului siguranță. Și orice accesoriu pui acestei culori o pune și mai mult în valoare.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii J și pentru cei care fac J.

Nora Cosmina Drulea: Pentru cititori: toți cei despre care citim această revistă și ne citim articolele unii altora cred că suntem niște oameni foarte frumoși în simplitatea noastră, că ne admirăm reciproc, deși poate nu spunem mare lucru, dar pentru unii am spus exact replica potrivită: când pantofii ți se potrivesc, uiți de picioare. Atunci când un lucru ți se potrivește, vine atât de firesc. Pantofii potriviți poate fi orice: partenerul potrivit, jobul potrivit, orașul sau țara potrivită, facultatea potrivită așa cum și echipa J sunt „pantofii” care mi se potrivesc cel mai bine pe scena juridică.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine!

Nora Cosmina Drulea: Mulțumesc și eu că ați dat lumină acestui personaj, că i-ați dat voce prin fiecare întrebare și culoare prin fiecare răspuns!

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro