Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Tinder Swindler de România
21.02.2022 | Radu SORA, Corina FLOREA

Secţiuni: Articole, Drept penal, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Radu Sora

Radu Sora

Corina Florea

Corina Florea

Filmul The Tinder Swindler sau pe românește Escrocul de pe Tinder a suscitat mult interes și în societatea românească, fiind unele din cele mai urmărite documentare de pe Netflix.

Dar oare de ce acest film a atras o audienta atât de importanta? Este pentru că părți din poveștile expuse sunt aproape neverosimile? E vorba de nivelul elaborat al înșelătoriei construite de israelianul Simon Leviev aka David Sharon aka Simon Hayut? Este stilul luxos de viața pe care îl ducea acesta? Există admirație pentru genul acesta de prădători? Ne bucurăm când vedem cât de încrezători pot fi unii oameni?

Poate că e vorba de puțin din fiecare sau poate că e o realitate întâlnită și în România, dar la un alt nivel.

Escrocheria sentimentală – des întâlnită și în România

Ceea ce prezintă documentarul adus în atenția publicului de către cei de la Netflix este, de fapt, o realitate destul de tristă am putea spune, raportat la pedepsele aplicate acestor escroci sentimentali care înșală victimele prin cele mai josnice tertipuri de manipulare.

Chiar dacă este greu de crezut sau poate vă gândiți că astfel de lucruri se întâmplă numai în vest, ei bine, o să analizăm în cele ce urmează un caz concret din practica recentă a societății noastre de avocatură.

Concret, persoana vătămată a fost înșelată și păcălită de către persoana cu care ”se afla într-o relație”, pentru o suma de aproximativ 100.000 Euro în decursul a unui an, culmea, an pandemic.

Ce s-a întâmplat de fapt? Exact schema pusă în atenția publicului prin filmul-documentar Escrocul de pe Tinder.

Nivelul de înșelăciune (strict pe parte financiară) a fost același? Evident că nu în totalitate, însă metodele de păcălire și manipulare a victimei au fost aceleași.

Cum s-a întâmplat?

Așadar, victima (o vom numi generic AB) a cunoscut pe una dintre platformele de dating pe care le frecventa, pe făptuitoarea CD.

Într-o perioadă scurtă de conversat online, făptuitoarea CD și-a expus întreaga viață personală lui AB. Încă de la primele discuții, aceasta a început activitatea infracțională de inducere în eroare prin metoda victimizării, cu scopul de obține bani de la CD.

Profilul victimei ținta

Profilul victimei AB a fost în acest caz, persoana cu venituri medii spre mari, cu program de lucru în străinătate de multe luni de zile și cu concedii scurte, divorțat și cu dorința de a își reface viața alături de o persoana serioasă și de încredere.

Metodele folosite de făptuitoare

Manipularea a constat în crearea unei false reprezentări a situației făptuitoarei și anume: persoană aflată în suferință, foste căsnicii și relații cu oameni toxici, agresiuni fizice și psihice la care ar fi fost supusă, părinte singur, datorii uriașe către ANAF și furnizorii societății pe care o deține, promisiuni mărețe de viitor, construirea unei familii împreună, cuvinte bine alese și care au făcut victima AB să se simtă bine, să prindă încredere în făptuitoarea CD.

Dintre armele folosite de făptuitoare, declararea iubirii pe nevăzute și pozele sexy în lenjerie au fost un alt element folosit în activitatea de seducție/escrocare sentimentală și financiară.

Toată această manipulare a avut loc în prima fază exclusiv în mediul online, pe site-uri de dating. Făptuitoarea a reușit să obțină sume de bani chiar mai înainte de a se întâlni cu victima. Acesteia i s-a furnizat contul bancar al făptuitoarei încă din primele conversații, însă cererea de bani nu a venit imediat. Practic, prin aceasta metodă făptuitoarea vrea sa creeze aparența că victima ia singură decizia de a o ajuta pe făptuitoare.

Însă activitatea de seducție a continuat susținut din momentul în care victima s-a întors în tară din lungile călătorii în interes de serviciu.

În această activitate pare că au fost implicate mai multe persoane, spre exemplu, fiul minor al făptuitoarei i se adresa cu apelativul de „TATA” victimei AB încă din primele zile, iar mama acesteia era îl considera deja ca și parte din familie. Pe de alta parte, și făptuitoarea a făcut totul ca să îi arate victimei cât de mult i-a lipsit de când s-au cunoscut online. Nimic nu poate fi mai măgulitor pentru un bărbat care caută stabilitate, căldură și înțelegere.

Mai mult, atât în mediul online cât și ulterior, făptuitoarea a prezentat victimei viața luxoasă și nivelul de trai mult peste medie pe care obișnuia să îl aibă, dar pe care l-a pierdut pentru că a fost păcălită de foștii soți (vile spectaculoase pe care i le-a și arătat victimei cu ocazia vizitării orașelor în care acestea se aflau).

În acest mod a creat senzația că este doar o victimă inocentă ce merită să fie iubită, după multă suferință și ghinion.

Un alt element care a ajutat-o pe făptuitoare să își desăvârșească planul a fost aflarea parolelor victimei de pe site-urile în care era înregistrată și urmărirea permanentă a activității acestuia.

Ne-am aflat astfel, în fața profilului clasic de escrocherie sentimentală combinata cu elemente de criminalitate informatica și cu alte infracțiuni despre care nu vom vorbi la acest moment.

Pe scurt, făptuitoarea CD a creat o poveste de viață lacrimogenă, cu toate ingredientele emoționale menite să atragă compasiunea, înțelegerea victimei care a fost permanent bombardată cu nevoia de bani a făptuitoarei și cu promisiunile de returnare a „fiecărui bănuț”.

Înșelăciunea propriu-zisă

În considerarea tehnicilor de manipulare și înșelăciune folosite, victima AB, la cererile exprese ale făptuitoarei, a fost manipulat să îi remită în decurs de un an lui CD, suma de aproximativ 100.000 Euro. Cum s-a întâmplat acest lucru? Pai exact cum ați putut vedea și în filmul-documentar: transferuri bancare, bani cash, împrumuturi la bănci chiar și un card de credit deschis pe numele victimei și lăsat la dispoziția lui CD.

Însă, victima AB considera că ajutorul financiar acordat lui CD era returnabil, atât timp cat aceasta îl asigura în permanenta ca ii va returna fiecare leu în momentul în care se va redresa financiar.

Mai mult, pentru o perioada de timp, în discuțiile personale CD a spus în mod repetat că va returna sumele de bani împrumutate, chiar mama făptuitoarei spunând că își va vinde casa pentru ca fiica acesteia să returneze împrumutul dacă ceva nu va ieși bine. Bineînțeles că toate acestea erau doar niște plăsmuiri care nu aveau nici o baza reala, menite doar pentru a face victima sa plătească cat de mult posibil.

Cum s-a aflat adevărul?

Așa cum am arătat deja, AB era plecat constant aproximativ 5-6 luni din țară, din cauza job-ului care presupunea deplasări de lunga durată.

Partea interesantă vine abia acum, când persoana vătămată AB a descoperit faptul că, CD, în timpul în care el era plecat din țară, folosea aceeași poveste lacrimogenă cu un alt bărbat victima EF cu care se afla într-o relație paralelă, numai că acum victima AB devenise în povestea lui CD ”fostul” violent, agresor și cu probleme cu alcoolul.

Practic, AB a aflat despre aceasta noua relație abia când a fost contactat de EF și acesta i-a explicat că în perioada în care acesta a fost plecat din țara, el este cel care a fost iubitul lui CD, fiind părăsit la întoarcerea lui AB în tara.

Din discuțiile celor doi se pare că și EF fusese contactat în aceeași manieră, poveștile plăsmuite de făptuitoarea CD fiind aceleași, de la capitolul relației abuzive și până la pozele sexy primite de acesta.

În acest moment, devenise clar că AB era ca și EF și probabil alți bărbați înaintea lor, victime ale înșelăciunii construite minuțios de CD.

Confruntată cu realitatea celor aflate, mai întâi CD neagă cu vehemența, după care declară că va returna împrumuturile și doar în momentul când i s-a cerut sa semneze un act de recunoaștere s-a prezentat la o întâlnire cu victima AB, asistată fiind de o avocată care l-a informat că respectiva CD nu datorează nimic lui AB neexistând nici un contract de împrumut sau intenție de returnare a vreunei sume de bani.

Plângere penală sau acțiune civilă?

În speța reală prezentată de noi, plângerea penală este recomandată caci există un potențial cumul de infracțiuni. Vorbim nu numai de înșelăciune, ci și despre acces ilegal la un sistem informatic, violarea corespondenței și evaziune fiscală, având în vedere metodele de manipulare și control pe care făptuitoarea le-a folosit în urmărirea scopului sau ilicit. Dezavantajul plângerii penale este faptul că urmărirea penală se desfășoară cu mare greutate și, de multe ori, organele de cercetare nu își dau interesul pentru aflarea adevărului și rezolvarea unui astfel de caz.

E de luat în considerare și acțiunea civilă pentru situațiile în care se poate dovedi clar că sumele respective au avut natura unui împrumut și nu a unei închipuite investiții în ceva ce nu există.

Putem preveni asemenea cazuri?

În fine, prevenția ar trebui sa fie principala armă împotriva acestui tip de înșelătorie.

La nivel de principiu, ori de cate ori o suma de bani este împrumutată sau transferată în orice fel, persoana creditoare trebuie să obțină de la cealaltă persoană un angajament scris cu privire la momentul returnării banilor.

Însă, cum poți face asta dacă relația dintre două persoane implica și sentimente? Cum e posibil să nu rănim partenerul căruia îi arătăm fățiș ca nu avem încredere în el cerându-i să ne semneze niște acte? Aici este adevărata problemă!

Credința noastră este că aceste cazuri vor continua sa existe și tot ce se poate face este limitarea lor atunci când nivelul de suportabilitate al unei pierderi materiale a fost atins. Și acest lucru nu se poate face decât prin solicitarea de ajutor juridic cu privire la comportamentul ce trebuie avut pentru a se maximiza șansele de recuperare a pierderilor materiale suferite.

Radu Sora, Managing Partner SORA & ASOCIAȚII
Corina Florea, Associate SORA & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti