Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Excluderea probelor obţinute în baza mandatelor de siguranţă naţională
22.02.2022 | Andreea COMAN, Cristina Gabriela IACOB

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Jurisprudența ÎCCJ, Note de studiu, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Cristina Gabriela Iacob

Cristina Gabriela Iacob

În ceea ce priveşte mandatele de securitate naţională emise de un judecător anume desemnat de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a constatat, pe de o parte, că acestea nu îşi au temeiul într-o dispoziţie legală care să respecte condiţiile de claritate şi previzibilitate, art. 3 lit. f) din Legea nr. 51/1991 fiind declarat neconstituţional. Faptele ce fac obiectul prezentei cauze, încadrate în infracţiunile de abuz în serviciu, conflict de interese, fals în înscrisuri nu putea justifica emiterea unui mandat de siguranţă naţională, decât urmare a circumscrierii lor sintagmelor declarate ulterior neconstituţionale. În ceea ce priveşte temeiul prevăzut de art. 3 lit. l) din Legea nr. 51/1991 (constând în iniţierea sau constituirea de organizaţii sau grupări ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a acestora, în scopul desfăşurării vreuneia din activităţile enumerate la lit. a) – k), precum şi desfăşurarea în secret de asemenea activităţi de către organizaţii sau grupări constituite potrivit legii), s-a constatat că acesta nu are o incidenţă de sine stătătoare, ci poate fi reţinut doar în condiţiile raportării sale la activităţile desfăşurate conform art. 3 lit. a) – k) din aceeaşi lege.

În consecință s-a constatat că deciziile Curţii Constituţionale nr. 91/2018, nr. 802/2018 şi nr. 55/2020 produc efecte în cauză, astfel că informaţiile rezultate din mandatele de siguranţă naţională emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul art. 3 lit. f) şi l) din Legea nr. 51/1991 nu au fost valorificate ca mijloace de probă. (Înalta Curte de Casație și Justiție, Completul de 5 judecători, decizia nr. 99 din 5 aprilie 2021)

Avocat Andreea Coman, COMAN LAW
Cristina Gabriela Iacob, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti