Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţi

Powered by LIVESCU & ASOCIAŢII

Iulia Motoc, despre prezentarea listei de trei candidați pentru funcția de judecător CEDO: Ultima listă compusă doar de bărbați a fost aspru criticată
18.02.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului
JURIDICE - In Law We Trust

Prof. univ. dr. Iulia Motoc, judecătorul României la CEDO, a publicat următorul mesaj pe rețelele de socializare: „Având în vedere speculațiile care se fac în presă, poate doar în necunoștință de cauză, am datoria să clarific un subiect legat de prezentarea listei de trei candidați pentru funcția de judecător CEDO. Deși Convenția Europeană nu impune, în sine, statelor membre să prezinte o listă scurtă care să includă cel puțin un candidat de fiecare sex a potențialilor numiți, Rezoluția 1366 (2004) a APCE prevede că „nu va lua în considerare liste de candidați în care lista nu include cel puțin un candidat de fiecare sex’.

În practică, cel puțin începând cu anul 2012, niciun stat nu a mai prezentat o listă care să nu cuprindă cel puțin o femeie, sau cel puțin un bărbat. Mă refer la statele UE dar și la statele care nu sunt membre UE ca Turcia, Rusia, Armenia, Azerbaijan, Georgia etc.

Această reprezentare este un subiect extrem de sensibil și important pentru CEDO și ultima listă compusă doar de bărbați a fost aspru criticată. Panelul consultativ și Comitetul pentru alegerea judecătorului pot respinge o astfel de listă.

Excepțiile sunt extrem de limitate, aproape inexistente, Rezoluția 1366 a fost modificată pentru a permite o „excepție restrânsă de la regulă conform căreia sexul subreprezentat trebuie să fie reprezentat” (§54). În consecinţă: liste de candidați care conțin candidați doar de sexul care este suprareprezentat în Curte [vor fi luate în considerare de APCE] în circumstanțe excepționale în care o parte contractantă a luat toate măsurile necesare și adecvate pentru a se asigura că lista conține un candidat al sex subreprezentat, dar nu a reușit să găsească un candidat de acel sex care să îndeplinească cerințele articolului 21 § 1 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.”

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti