Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Modificarea procedurii de agreare şi selecţie a practicienilor în insolvenţă de către ANAF
18.02.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Fiscalitate, Insolvență, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 161 din 17 februarie 2022 a fost publicat Ordinul nr. 210/2022 pentru modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.443/2019 privind procedurile de agreare şi selecţie a practicienilor în insolvenţă de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Prezentul Ordin prevede că, pentru participarea la procedura de selecţie, ofertanţii trebuie să depună formularul de ofertă, ce cuprinde:
–  o ofertă financiară care va conţine onorariul lunar, în lei, exclusiv TVA, după caz, în sumă fixă, şi onorariul de succes, exclusiv TVA, sub formă procentuală;
– o declaraţie pe propria răspundere, din care să rezulte:
(a) că ofertantul nu se află în situaţia de incompatibilitate sau conflict de interese cu debitorul;
(b) numărul dosarelor de insolvenţă din portofoliu instrumentate de către ofertant în ultimii 3 ani. Nu se iau în considerare dosarele de insolvenţă instrumentate de către alte entităţi decât ofertantul (de exemplu, filiale).
– un act justificativ eliberat de UNPIR, în original sau copie conform cu originalul, cu cel mult 30 de zile înainte de termenul prevăzut pentru depunerea documentaţiei, din care să rezulte că forma ofertantului de exercitare a profesiei de practician în insolvenţă este înscrisă în evidenţele UNPIR, numărul de practicieni (asociaţi, salariaţi, colaboratori) înregistraţi pentru forma de organizare în evidenţa UNPIR, precum şi faptul că asociatul coordonator sau asociaţii coordonatori ai acesteia nu au fost supuşi niciunei sancţiuni disciplinare în ultimii 3 ani anteriori declanşării procedurii de selecţie.

De asemenea, sunt introduse două noi situații în care ofertele depuse vor fi descalificate, și anume:
– dacă documentaţia nu este depusă în original la sediul unităţii fiscale unde se desfăşoară selecţia, în plic închis, toate paginile fiind numerotate şi semnate;
– dacă ofertantul înregistrează obligaţii fiscale restante, conform certificatului de atestare fiscală comunicat de organul fiscal competent, la solicitarea comisiei de selecţie.

În final, sunt aduse modificări dispozițiilor privind onorariul. Astfel, onorariul propus prin oferta depusă va respecta condiţiile preţului prevăzute de art. 1.660 şi următoarele, precum şi art. 1.854 alin. (2) şi (3) din Codul civil. Orice ofertă care nu respectă aceste condiţii va fi descalificată. Sunt considerate astfel de oferte cele cu:
– onorariul lunar vădit disproporţionat raportat la celelalte onorarii solicitate de către ceilalţi ofertanţi;
– onorariul de succes cu valoare mai mică de 1%, exclusiv TVA, şi/sau mai mare de 5%, exclusiv TVA.

Intrare în vigoare: 17 februarie 2022

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti