Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Tribunalul Bihor. Aderarea sau sprijinirea unui grup infracțional organizat. Lipsa elementelor de tipicitate ale infracțiunii. Achitare
21.02.2022 | Răzvan DOSEANU

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență Tribunale, Note de studiu, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Răzvan Doseanu

Răzvan Doseanu

Persoanei care efectuează un transport ocazional de droguri, fără să cunoască existența și activitatea grupului infracțional organizat, nu i se poate reține comiterea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat sub formă aderării sau sprijinirii (art. 367 Cod penal).
Aderarea sau sprijinirea de către o persoană a unui grup infracțional organizat, fără ca persoana să aibă reprezentarea în plan intelectiv a existenței unui astfel de grup (sub aspectul membrilor, a activității, a duratei în timp), ci având o implicare tangențială – această persoană fiind racolată ocazional de un coinculpat, fără nicio legătură cu activitatea anterioară din cadrul grupării, nu întrunește elementele de tipicitate ale acestei infracțiuni.

”Astfel, tribunalul reţine în drept dispoziţiile art. 367 alin. (1) şi (2) Cod penal, potrivit cărora „inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”, iar, potrivit art. 7 din Legea nr. 39/2003, pedeapsa pentru aceeaşi infracţiune este închisoarea de la 5 la 20 de ani.

În ambele reglementări, prin grup infracțional organizat se înțelege grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, constituit pentru o anumită perioadă de timp și pentru a acționa în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracțiuni.

În prealabil, se reţin următoarele consideraţii privind infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat:

Din analiza textelor legale menționate anterior, este necesar ca grupul să fie format din trei sau mai multe persoane și să funcționeze pe o anumită perioadă de timp și în mod coordonat, în cadrul grupului să existe o subordonare ierarhică prestabilită, o ierarhizare în rândul membrilor grupului, respectiv rolul fiecărui membru în comiterea infracțiunilor să fie dinainte cunoscut.

Cu alte cuvinte, condițiile de existență a grupului infracțional organizat impun să fie format din cel puțin trei persoane, să nu aibă caracter ocazional, să aibă o continuitate în timp, să fie constituit pe baza unei înţelegeri, în care membrii să aibă roluri prestabilite și reguli specifice unei unități structurate.

Sintagma „constituit pentru o anumită perioadă de timp” reprezintă o condiție de existență a infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, care are menirea de a face diferența între pluralitatea constituită de infractori – incriminată de dispozițiile art. 367 din Codul penal – și pluralitatea ocazională, cu scopul de a evita ca simpla participație penală la săvârșirea unei infracțiuni să fie sancționată de două ori, atât ca infracțiune distinctă, cât și ca autorat, instigare sau complicitate la infracțiunea efectiv comisă, ceea ce ar fi inadmisibil.

Așadar, nu poate constitui grup infracțional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau a mai multor infracțiuni și care nu are continuitate. Cerința ca gruparea să fie constituită pe o anumită perioadă de timp semnifică tocmai faptul că ea nu trebuie să aibă caracter ocazional. Aceasta înseamnă că între membrii grupului infracțional organizat trebuie să existe o înțelegere care conferă stabilitate și durabilitate, condiţie care nu este îndeplinită în prezenta cauză în ceea ce îl priveşte pe inculpatul ….

Din analiza infracţiunii prevăzută la art. 367 Cod penal rezultă că aceasta este o formă a pluralităţii constituite de făptuitori. Totuşi, dacă fapta constă în „iniţierea” unui grup infracţional, infracţiunea poate fi comisă şi de o singură persoană. Dacă fapta constă însă în „constituirea” grupului, aceasta poate fi posibilă doar cu mai mulţi făptuitori. Cei care „aderă” sau „sprijină” un grup infracţional dobândesc tot calitatea de autori.

Iniţierea constă în efectuarea de acte menite să determine şi să pregătească constituirea grupului.

Constituirea reprezintă intrarea în grupul infracţional în chiar momentul constituirii, prin manifestarea voinţei de a constitui şi de a fi membru al acestui grup.

Aderarea presupune existenţa unui grup deja constituit, în care persoana îşi manifestă voinţa de a intra. Manifestarea voinţei poate fi expresă (este cazul, de exemplu, a depunerii jurământului de credinţă obligatoriu în unele organizaţii criminale, sau o declarare orală sau scrisă), sau tacită (când rezultă din activitatea de membru de fapt al grupării).

Sprijinirea unui astfel de grup înseamnă înlesnirea sau ajutorul material ori moral dat în timpul existenţei grupului. Persoana care sprijină grupul nu face parte din acesta.

În cazul de faţă, din toate probele administrate (exclusiv în cadrul dosarului …., în dosarul nr. …. neexistând nicio probă cu privire la acest inculpat) nu rezultă că inculpatul …. a „aderat” sau „sprijinit” grupul infracţional organizat în perioada …. în scopul comiterii infracţiunilor de trafic de droguri, acesta neavând reprezentarea în plan intelectiv a existenţei unei astfel de grup (sub aspectul cunoaşterii membrilor, a activităţii, a duratei în timp), ci având o implicare tangenţială – acesta fiind racolat ocazional, în …. de coinculpatul …., fără nicio legătură cu activitatea infracţională anterioară din cadrul grupării.

Ori, câtă vreme din probele administrate nu rezultă fără echivoc că acest inculpat a cunoscut existenţa şi activitatea grupului infracţional organizat, iar pentru activitatea sa în cadrul grupării a fost condamnat de autorităţile …., executând în integralitate pedeapsa. Ori contribuţia sa în cadrul grupării infracţionale a fost ocazională, iar din probele administrate nu se poate contura un rol efectiv, acela de cărăuş, în mod repetitiv.

Pentru aceste motive, în baza art. 396 alin. (1) şi (5) raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I-a C. proc. pen., tribunalul va achita pe inculpatul …. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de grup infracţional organizat, prevăzută de art. 7 din Legea nr. 39/2003, cu aplicarea art. 5 Cod penal (corespondent art. 367 alin. (1) şi (2) Cod penal).”

Av. Răzvan Doseanu, DOSEANU & ASOCIATII

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti