Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Constanța. Exercitarea unei căi de atac vădit netemeinice este abuz de drept
01.03.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul muncii, Dreptul securitatii sociale, Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel Constanța a hotărât că art. 187 alin. 1 pct. 1 lit. a C. proc. civ. consideră ca fiind abuz de drept exercitarea unei căi de atac vădit netemeinice, ceea ce presupune că, din diferite circumstanțe anterioare formulării căii de atac în analiză, partea care a exercitat-o avea certitudinea respingerii ei. În speță, Curtea a constatat că ”Or, când partea știa, indiferent ce va invoca în calea de atac și indiferent ce va susține în judecarea acesteia, față de soluția dată de instanța a cărei hotărâre se atacă, că această cale de atac va fi invariabil respinsă, învestirea instanței cu această formă de control judiciar este expresia unui abuz procesual, căci partea nu urmărește verificarea temeiniciei și legalității hotărârii atacate, ci scopuri proprii, care exced stabilirii adevărului judiciar.

Este și cazul apelului exercitat de pârâta Casa Județeană de Pensii C, pentru care problema valorificării veniturilor totale brute la stabilirea drepturilor de pensie și condițiile în care instanțele dau eficiență deplină principiul contributivității sunt de mult stabilite prin hotărâri judecătorești definitive prin care această parte a fost obligată la includerea în baza de calcul a veniturilor totale la care s-au plătit contribuțiile de asigurări sociale.

Astfel, nu doar că de pârâta Casa Județeană de Pensii C. a fost parte în extrem de numeroase cauze repetitive în care s-a arătat că orice venit pentru care foștii angajatori atestă plata contribuțiilor la fondul asigurărilor sociale trebuie avut în vedere la determinarea pensiei în sistemul Legii nr. 263/2010, dar această soluție este și transpunerea literală a unei soluții date de Înalta Curte de Casație și Justiție intr-un recurs în interesul legii (decizia nr.19/2012).” ((Decizia nr. 1918/AS din 14 decembrie 2021, prounțată de Secția I civilă a Curții de Apel Constanța, disponibilă pe rolii.ro)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti