Secţiuni » Arii de practică » Business » Media & Publicitate
Media & Publicitate
 

Respingerea procesului civil de defăimare intentat de acționarul aeroportului Tuzla nu a încălcat CEDO
22.02.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Jurisprudență, Media & Publicitate
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 22 februarie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Regional Air Services SRL și Ivașcu v. România.

În unanimitate, Curtea:

– a reținut că nu a fost încălcat art. 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, cu privire la plângerea lui Dorin Ivașcu (CEO al Regional Air Services SRL). Curtea a constatat că instanțele naționale au cântărit în mod corespunzător dreptul lui Dorin Ivașcu la respectarea vieții sale private, pe de o parte, și dreptul jurnaliștilor la libertatea de exprimare, pe de altă parte, în raport cu criteriile stabilite de jurisprudența Curții.

– a declarat inadmisibilă plângerea companiei Regional Air Services SRL (aeroportul Tuzla), considerând-o vădit nefondată. Curtea a reținut în special concluzia instanțelor naționale potrivit căreia societatea reclamantă nu a suferit niciun prejudiciu. În lipsa unor dovezi suficiente care să demonstreze impactul direct al declarațiilor despre afacerile companiei care au fost făcute în presa scrisă și la televizor, Curtea nu a putut specula existența unui astfel de prejudiciu.

Cei doi reclamanți au introdus o acțiune civilă pentru daune-interese împotriva a trei jurnaliști și a unei societăți de presă, susținând că au făcut declarații false despre managementul aeroportului. De asemenea, Dorin Ivașcu s-a plâns că a fost acuzat că ar fi fost membru al fostei poliții politice române (securist). Printr-o hotărâre din 20 aprilie 2017, Curtea de Apel București a respins acțiunea pe baza libertății de exprimare a jurnaliștilor de a trata probleme de interes general. Bazându-se pe articolul 8 din Convenție, Dorin Ivașcu a susținut că autoritățile naționale nu au respectat obligațiile pozitive pentru a garanta dreptul la respectarea vieții sale private, iar compania pe motiv că imaginea sa a fost pătată de campania media.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti