Secţiuni » Arii de practică » Business » Media & Publicitate
Media & Publicitate
Profesionişti

Respingerea procesului civil de defăimare intentat de acționarul aeroportului Tuzla nu a încălcat CEDO


22.02.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Jurisprudență, Media & Publicitate
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 22 februarie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Regional Air Services SRL și Ivașcu v. România.

În unanimitate, Curtea:

– a reținut că nu a fost încălcat art. 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, cu privire la plângerea lui Dorin Ivașcu (CEO al Regional Air Services SRL). Curtea a constatat că instanțele naționale au cântărit în mod corespunzător dreptul lui Dorin Ivașcu la respectarea vieții sale private, pe de o parte, și dreptul jurnaliștilor la libertatea de exprimare, pe de altă parte, în raport cu criteriile stabilite de jurisprudența Curții.

– a declarat inadmisibilă plângerea companiei Regional Air Services SRL (aeroportul Tuzla), considerând-o vădit nefondată. Curtea a reținut în special concluzia instanțelor naționale potrivit căreia societatea reclamantă nu a suferit niciun prejudiciu. În lipsa unor dovezi suficiente care să demonstreze impactul direct al declarațiilor despre afacerile companiei care au fost făcute în presa scrisă și la televizor, Curtea nu a putut specula existența unui astfel de prejudiciu.

Cei doi reclamanți au introdus o acțiune civilă pentru daune-interese împotriva a trei jurnaliști și a unei societăți de presă, susținând că au făcut declarații false despre managementul aeroportului. De asemenea, Dorin Ivașcu s-a plâns că a fost acuzat că ar fi fost membru al fostei poliții politice române (securist). Printr-o hotărâre din 20 aprilie 2017, Curtea de Apel București a respins acțiunea pe baza libertății de exprimare a jurnaliștilor de a trata probleme de interes general. Bazându-se pe articolul 8 din Convenție, Dorin Ivașcu a susținut că autoritățile naționale nu au respectat obligațiile pozitive pentru a garanta dreptul la respectarea vieții sale private, iar compania pe motiv că imaginea sa a fost pătată de campania media.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti