Respingerea procesului civil de defăimare intentat de acționarul aeroportului Tuzla nu a încălcat CEDO
22.02.2022 | JURIDICE.ro

Marți, 22 februarie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Regional Air Services SRL și Ivașcu v. România.
În unanimitate, Curtea:
– a reținut că nu a fost încălcat art. 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, cu privire la plângerea lui Dorin Ivașcu (CEO al Regional Air Services SRL). Curtea a constatat că instanțele naționale au cântărit în mod corespunzător dreptul lui Dorin Ivașcu la respectarea vieții sale private, pe de o parte, și dreptul jurnaliștilor la libertatea de exprimare, pe de altă parte, în raport cu criteriile stabilite de jurisprudența Curții.
– a declarat inadmisibilă plângerea companiei Regional Air Services SRL (aeroportul Tuzla), considerând-o vădit nefondată. Curtea a reținut în special concluzia instanțelor naționale potrivit căreia societatea reclamantă nu a suferit niciun prejudiciu. În lipsa unor dovezi suficiente care să demonstreze impactul direct al declarațiilor despre afacerile companiei care au fost făcute în presa scrisă și la televizor, Curtea nu a putut specula existența unui astfel de prejudiciu.
Cei doi reclamanți au introdus o acțiune civilă pentru daune-interese împotriva a trei jurnaliști și a unei societăți de presă, susținând că au făcut declarații false despre managementul aeroportului. De asemenea, Dorin Ivașcu s-a plâns că a fost acuzat că ar fi fost membru al fostei poliții politice române (securist). Printr-o hotărâre din 20 aprilie 2017, Curtea de Apel București a respins acțiunea pe baza libertății de exprimare a jurnaliștilor de a trata probleme de interes general. Bazându-se pe articolul 8 din Convenție, Dorin Ivașcu a susținut că autoritățile naționale nu au respectat obligațiile pozitive pentru a garanta dreptul la respectarea vieții sale private, iar compania pe motiv că imaginea sa a fost pătată de campania media.