Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ANSPDCP. Operator sancționat cu 3.000 euro pentru prelucrarea datelor personale prin mijloacele de supraveghere video instalate la locul de muncă și pentru prelucrarea datelor personale după desfacerea contractului de muncă


22.02.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: C. contravențional, Cyberlaw, Data protection, Dreptul muncii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 22 februarie 2022, Autoritatea Națională de Supraveghere a anunțat că a finalizat o investigație la operatorul IAMSAT Muntenia SA și a constatat încălcarea dispozițiilor art. 12, art. 13 și art. 21 din Regulamentul General privind Protecția Datelor, potrivit unui comunicat.

Operatorul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 14.838,6 lei, echivalentul a 3.000 euro.

Investigația a fost demarată ca urmare a unei plângeri formulate de o persoană vizată care a reclamat faptul că IAMSAT Muntenia SA a continuat să prelucreze datele sale personale după desfacerea contractului de muncă, în anul 2020. Printr-o cerere, această persoană a adus la cunoștință operatorului că nu își dă consimțământul pentru utilizarea adresei sale de e-mail și că se opune prelucrării datelor sale personale de către IAMSAT Muntenia SA sau/și de terți persoane fizice sau juridice, după încetarea contractului de muncă.

În cadrul investigației efectuate, s-a reținut că IAMSAT Muntenia SA nu a prezentat dovezi cu privire la informarea prealabilă și completă a angajaților săi, inclusiv a persoanei vizate, înainte de a începe prelucrarea datelor personale ale acestor persoane prin mijloacele de supraveghere video instalate la locul lor de muncă, puse în funcțiune de la jumătatea anului 2020, deși operatorul avea obligația informării salariaților potrivit art. 12-13 din Regulamentul General privind Protecția Datelor.

Totodată, s-a reținut că IAMSAT Muntenia SA nu a soluționat cererea persoanei vizate și nu i-a comunicat un răspuns privind măsurile adoptate în urma exercitării dreptului de opoziție în cadrul termenelor legale, în conformitate cu dispozițiile art. 12 alin. (3), raportate la art. 21 din Regulamentul General privind Protecția Datelor.

În același timp, în cadrul investigației operatorului i s-a aplicat şi două măsuri corective, astfel:

– măsura corectivă de a asigura conformitatea cu Regulamentul General privind Protecția Datelor a operațiunilor de prelucrare a datelor personale, prin asigurarea unei informări complete a persoanelor vizate, în special, a angajaților operatorului, cu privire la utilizarea sistemului de supraveghere video, prin raportare la obligațiile prevăzute de art. 12-13 din Regulamentul General privind Protecția Datelor;

– măsura corectivă de a transmite un răspuns persoanei vizate la cererea sa, care să cuprindă măsurile adoptate în urma exercitării dreptului de opoziție, prin raportare la dispozițiile art. 12 și 21 din Regulamentul General privind Protecția Datelor.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro